Σουηδία Φαγητό

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Smörgåsbord

Σουηδικό φαγητό

Στη Σουηδία, οι άνθρωποι αρέσκονται στην πλούσια σπιτική κουζίνα. Το τυρί και το λουκάνικο στο ψωμί έχουν εξίσου καλή γεύση με το κρέας ταράνδου ή ελαφιού. Το ψάρι τρώγεται φυσικά και στις ακτές. Τα μούρα και τα μανιτάρια φυτρώνουν στα δάση και συλλέγονται και τρώγονται με προθυμία. Οι Σουηδοί αγαπούν ιδιαίτερα τα γλυκά.

Το Smörgåsbord, ένας κρύος μπουφές, σερβίρεται στις γιορτές. Η λέξη μεταφράζεται ως "τραπέζι σάντουιτς". Τα Χριστούγεννα, ο μπουφές ονομάζεται Julbord: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Σουηδικό τυπικό πρωινό

Κουάκερ βρώμης ως Frukost

Το πρωινό στη Σουηδία ονομάζεται Frukost. Το ψωμί ή τα ψωμάκια με τυρί και λουκάνικο είναι ένα τυπικό πρωινό. Συνοδεύεται από χυμό, γάλα, τσάι ή καφέ για τους ενήλικες. Οι Σουηδοί καταναλώνουν πολύ καφέ!

Μπορείτε επίσης να φάτε filmjölk, ένα ξινόξινο ξινόγαλο. Αναμειγνύεται με πλιγούρι βρώμης, μούρα, μαρμελάδα ή κανέλα και ζάχαρη. Ο χυλός βρώμης με γάλα ονομάζεται Havregrynsgröt.

Lunch το.... μεσημεριανό γεύμα

Janssons frestelse

Το μεσημεριανό λέγεται Lunch. Αυτό δεν προφέρεται στα αγγλικά εδώ, αλλά ως "Lunsch" στα γερμανικά. Πρόκειται για το κύριο γεύμα και είναι συνήθως ένα ζεστό γεύμα. Δημοφιλή είναι το Janssons frestels.

Το "Janssons frestelse" είναι ένα παραδοσιακό σουηδικό φαγητό που αποτελείται από πατάτες, κρεμμύδια, αντζούγιες (σαρδέλες) και κρέμα. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τη γεύση των πατατών με την πλούσια γεύση των σαρδελών και το κρεμώδες υλικό.

Ο όρος "Janssons frestelse" μεταφράζεται στα Σουηδικά ως "η πειρασμός του Jansson". Υπάρχουν διάφορες ιστορίες πίσω από την ονομασία του πιάτου, αλλά η πιο γνωστή είναι ότι ο Jansson ήταν ένας σουηδικός ψαράς που λάτρευε αυτό το πιάτο.

Köttbullar.

Köttbullar

Αλλά και οι κεφτέδες (köttbullar) που σερβίρονται συνήθως με σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα βατόμουρου, καθώς και με πατάτες, σάλτσα γλυκού σιροπιού, και ποικιλίες άλλων λαχταριστών συνοδευτικών, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Σούπα με μπιζέλια

Η σούπα με μπιζέλια είναι ένα δημοφιλές φαγητό στη Σουηδία, και η συγκεκριμένη σούπα ονομάζεται "Ärtsoppa" στα Σουηδικά. Είναι μια παραδοσιακή σούπα που παρασκευάζεται κυρίως από κίτρινα μπιζέλια. Αυτή η σούπα είναι συχνά συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα και τη θρησκευτική περίοδο της Σαρακοστής.

Παρεμπιπτόντως, τα παιδιά τρώνε δωρεάν στο σχολείο το μεσημέρι! Το δείπνο ονομάζεται Middag ή Kvällsmat. Μπορεί να είναι ένα ελαφρύ ζεστό γεύμα ή ψωμί.

Τραγανό ψωμί και άλλα

Παστωμένες ρέγγες στο τραγανό ψωμί Στοκ Εικόνες - εικόνα από breadboard: 38189634Τα καλοκαίρια στη Σουηδία είναι σύντομα και οι χειμώνες μακρυοί και κρύοι (βλ. κλίμα). Έτσι, ακόμη και σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι ήξεραν πώς να διατηρούν τα τρόφιμα. Έτσι εφευρέθηκε το τραγανό ψωμί στη Σουηδία. Αποξηραίνεται μετά το ψήσιμο.

Ο σολομός συντηρούνταν τρίβοντάς τον με αλάτι και ζάχαρη και στη συνέχεια θάβοντάς τον για αρκετές ημέρες.

Τα ρολά κανέλας ονομάζονται Kanelbullar εδώ

Το πιο χαρακτηριστικό γλυκό στη Σουηδία είναι ίσως το ρολό κανέλας, το kanelbulle. Πολλά από αυτά ονομάζονται kanelbullar. Στις 4 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι γιορτάζουν ακόμη και την Ημέρα του Ρολού Κανέλας. Υπάρχουν όμως και άλλα γλυκά που αρέσκονται να τρώνε οι άνθρωποι, όπως το semlor, το prinsesstårta, το chokladbollar και το spettekaka. Μπορείτε να τα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες!

kanelbulle
semlor
prinsesstårta
Chokladbollar
spettekaka

Leave a Reply