Ιρλανδία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Γιορτές

Τριφυλλό τριφύλλι: τυπικά ιρλανδικό!

Το τριφύλλι και ο Άγιος Πατρίκιος

Το τριφύλλι είναι το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας.  Το ίδιο είναι ένα από τα τυπικά αφιερώματα του Αγίου Πατρικίου, ο οποίος είναι ο εθνικός άγιος της Ιρλανδίας. Λέγεται ότι το χρησιμοποίησε για να συμβολίσει την Αγία Τριάδα. Κατά σύμπτωση, το τριφύλλι είναι επίσης πράσινο - άλλωστε, το πράσινο είναι το χρώμα της Ιρλανδίας. Τι άλλο είναι τυπικά ιρλανδικό;

Το hurling είναι ένα από τα τυπικά αθλήματα της Ιρλανδίας.

Χέρλινγκ και γαελικό ποδόσφαιρο

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ιρλανδία είναι το hurling και το γαελικό ποδόσφαιρο. Το γαελικό ποδόσφαιρο είναι ένα μείγμα ποδοσφαίρου και ράγκμπι. Δύο ομάδες των 15 παικτών αγωνίζονται μεταξύ τους. Το χέρλινγκ είναι επίσης ομαδικό άθλημα και παίζεται με μια ομάδα 15 παικτών. Έχει κέλτικες ρίζες. Το χέρλινγκ παίζεται με μια μπάλα (παρόμοια με το μπέιζμπολ) και ξύλινα μπαστούνια που ονομάζονται hurleys.

Πέτρινοι τοίχοι

Οι πέτρινοι τοίχοι είναι επίσης χαρακτηριστικοί για την Ιρλανδία. Χτίζονται παραδοσιακά για να οριοθετούν τα χωράφια. Αυτό γινόταν πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Οι πέτρες ήταν απλώς εκεί και τα χωράφια έπρεπε να καθαριστούν από αυτές προτού μπορέσουν να καλλιεργηθούν. Αυτοί οι τοίχοι χτίζονται ως ξερολιθιές, δηλαδή χωρίς κονίαμα. Τα κενά που προκύπτουν στην τοιχοποιία είναι ιδανικές κρυψώνες για πολλά ζώα, όπως έντομα και σαύρες.

Πρόβατα

Περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόβατα βόσκουν στους βοσκότοπους της Ιρλανδίας την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πρόβατα από ό,τι άνθρωποι στην Ιρλανδία! Σήμερα, το κρέας πωλείται περισσότερο από το μαλλί. Παρόλο που τα πρόβατα ανήκουν σε μια φάρμα, πολλά βόσκουν ημι-άγρια. Έτσι, μπορεί επίσης να συμβεί ένα πρόβατο να στέκεται στη μέση του δρόμου. Παρεμπιπτόντως, τα περισσότερα πρόβατα στην Ιρλανδία έχουν μαύρα κεφάλια.

Ιρλανδική μουσική

Η ιρλανδική παραδοσιακή μουσική είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Τα τυπικά όργανα είναι το βιολί (fiddle) και το tin whistle (ένα μικρό φλάουτο). Η άρπα χρησιμοποιείται σπάνια, αλλά θεωρείται επίσης τυπικό ιρλανδικό όργανο. Η ιρλανδική παραδοσιακή μουσική παίζεται συχνά στις ιρλανδικές παμπ, τις παμπ της Ιρλανδίας. Ένα από τα πιο διάσημα ιρλανδικά συγκροτήματα ήταν οι Dubliners.

Ο κέλτικος σταυρός

Ο κέλτικος σταυρός ή υψηλός σταυρός μπορεί ακόμη να βρεθεί σε πολλούς τόπους ταφής στην Ιρλανδία. Σηματοδοτούσε επίσης ειδικές ή ιερές περιοχές κατά τον Μεσαίωνα. Ο σταυρός εκτείνεται προς τα κάτω και υπάρχει ένας δακτύλιος στη διασταύρωση των δοκών.

 

Leave a Reply