Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Καθημερινότητα Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα


Τι τρώνε οι άνθρωποι στην Ουκρανία;
Το κρέας και οι πατάτες, το λάχανο, τα μούρα και τα μανιτάρια είναι μεταξύ των συστατικών που βρίσκονται συχνά στα ουκρανικά γεύματα. Οι σούπες και οι σαλάτες είναι πολύ δημοφιλείς, όπως και το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα γεμιστά ζυμαρικά, τα οποία εδώ ονομάζονται Βαρενίκι
Τα Βαρενίκι μπορούν να γεμιστούν με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με πατάτες, κρέας ή λάχανο τουρσί. Στη συνέχεια μαγειρεύονται σε βραστό νερό. Τα Βαρενίκι με γέμιση κρέατος αποτελούνται από μαγειρεμένο κρέας, ενώ τα πελμένι φτιάχνονται με ωμό κιμά. Μπορείτε να μαγειρέψετε Βαρενίκι με κεράσια - ρίξτε μια ματιά στην πρακτική μας συμβουλή! Η Κουτιά, βρασμένοι κόκκοι σιταριού με σουλτανίνα και ξηρούς καρπούς, σερβίρεται τα Χριστούγεννα.

Μπόρς και άλλες σούπες
Οι σούπες είναι πολύ δημοφιλείς στην Ουκρανία, ειδικά ως ορεκτικό. Αυτό περιλαμβάνει το μπορς, το οποίο συχνά θεωρείται ρωσικό πιάτο, αλλά προέρχεται από την Ουκρανία. Το μπορς παρασκευάζεται με παντζάρια. Όπως και πολλές άλλες σούπες, το μπορς πρέπει να μαγειρεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλή φωτιά.
Πριν από το σερβίρισμα, προστίθεται λίγη ξινή κρέμα στη σούπα, η οποία εδώ ονομάζεται σμεντάνα. Άλλες δημοφιλείς σούπες είναι η σούπα λάχανου Kapusniak και η Rassolnik, μια σούπα με κρέας μαγειρεμένο σε άλμη αγγουριού.
Κοτολέτα Κιέβου και άλλα πιάτα με κρέας
Ένα πιάτο κρέατος είναι η κοτολέτα Κιέβου. Πρόκειται για παναρισμένο φιλέτο στήθους κοτόπουλου που γεμίζεται με βούτυρο βοτάνων και τηγανίζεται. Τα ψητά, τα ρολά με λάχανο και το σασλίκ, δηλαδή το κρέας που μαγειρεύεται σε σούβλα, είναι επίσης δημοφιλή.
Συχνά χρησιμοποιείται το σαλό, ένα χοιρινό λίπος που αποτελείται μόνο από το λευκό λίπος. Κόβεται σε λεπτές φέτες και τρώγεται με μαύρο ψωμί. Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα ζεστά πιάτα.

Πάσκα (πασχαλινό ψωμί)
Παρόλο που τα μπορς είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ουκρανία, το παραδοσιακό πασχαλινό ψωμί κερδίζει την πρώτη θέση. Πολλοί Ουκρανοί είναι θρησκευόμενοι, γι’ αυτό πάντα υποδέχονται τους καλεσμένους τους με ψωμί και αλάτι, ενώ κάθε σπίτι φτιάχνει πάσκα τη Μεγάλη Εβδόμαδα. Κάθε μικρή και μεγάλη αγορά σε όλη τη χώρα πουλάει πάσκα τις γιορτές. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να ψιθυρίζουμε θετικές σκέψεις για να πετύχει η συνταγή.

