Ρουμανία🟦🟨🟥💘💘💘

Γεια σας παιδιά; Τι κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Σήμερα θα σας πω για μία υπέροχη χώρα των Βαλκανίων, την ΡΟΥΜΑΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!💜💜💜

Γεωγραφική θέση-Σύνορα

 

Η Ρουμανία (ρουμάνικα: România) είναι ενιαία ημιπροεδρική δημοκρατία στη Νοτιοανατολική-Κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει επίσης με τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, και τη Σερβία, ενώ επίσης βρέχεται από την Μαύρη Θάλασσα στο νοτιοανατολικό τμήμα της. Έχει έκταση 238.391 τ.χλμ. και το κλίμα  της χαρακτηρίζεται ως εύκρατο-ηπειρωτικό. Με τα 19.038.000         κατοίκους (2022) της είναι η έβδομη πολυπληθέστερη χώρα της Ε.Ε, της οποίας αποτελεί κράτος-μέλος από το 2007. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της, Βουκουρέστι, είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της ΕΕ.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ROMANIA    ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2021    Ταξίδι στο Βουκουρέστι | Ταξίδια στη Ρουμανία | Διακοπές Βουκουρέστι Βουκουρέστι

 

Εθνόσημο-Σημαία-Ύμνος


Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικός ύμνος: Desteapta-te, Romane!
(Ξύπνα, Ρουμάνε!)

Σχετικά με τη σημαία:

Η εθνική σημαία της Ρουμανίας είναι τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, κίτρινου και κόκκινου. Τα χρώματα αφορούν τις ιστορικές επαρχίες της Ρουμανίας. Το σημερινό σχέδιο της σημαίας καθιερώθηκε επίσημα το 1994, είναι όμως σε χρήση από τις 27 Δεκεμβρίου του 1989. Η πρώτη σημαία χρονολογείται από το όμως τα ίδια τα χρώματα είχαν αποκτήσει ιδιαίτερη σημαντικότητα ήδη από τον 6ο αιώνα. Επί βασιλείας του άρχοντα (Domnitor) Αλεξάνδρου Ιωάννη Κούζα και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Καρόλου Α΄, τα χρώματα ήταν σε οριζόντια τοποθέτηση, ως εξής: από επάνω προς τα κάτω, μπλε, κίτρινο, κόκκινο. Επίσης, έφερε το εθνόσημο της Ρουμανίας στο κέντρο της σημαίας.

Σχετικά με το εθνόσημο:

Το εθνόσημο της Ρουμανίας καθιερώθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 10 Σεπτεμβρίου του 1992 ως αντιπροσωπευτικό εθνόσημο για τη χώρα. Βασίζεται στο Μικρότερο Εθνόσημο του Βασιλείου της Ρουμανίας (που ήταν σε χρήση μεταξύ του 1922 και του 1947).Κεντρικό του σύμβολο είναι ένας αετός που κρατά στο ράμφος του έναν σταυρό με σκήπτρο και ένα σπαθί στα πόδια του. Αποτελείται από τρία χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε, τα οποία εκπροσωπούν τα χρώματα της εθνικής σημαίας. Ο αετός αποτελεί σύμβολο θάρρους, αποφασιστικότητας, εξουσίας και μεγαλοπρέπειας. Απαντάται επίσης στο εθνόσημο της Τρανσυλβανίας. ο θυρεός στον οποίο βρίσκεται το πτηνό έχει γαλάζιο χρώμα, σύμβολο του ουρανού. Το πουλί έχει στο ράμφος του τα σύμβολα της κυριότητας, ένα σκήπτρο και ένα σπαθί (το τελευταίο φέρει στη μνήμη τον ηγεμόνα Στέφανο το Μεγάλο της Μολδαβίας, ενώ το σκήπτρο είναι σε ανάμνηση του Μιχαήλ του Γενναίου). Στο στήθος του αετού υπάρχει ένα έμβλημα που χωρίζεται σε 4 τμήματα. Αυτά φέρουν τα σύμβολα των ιστορικών επαρχιών της Ρουμανίας, που ήταν η Βλαχία, η Μολδαβία, η Τρανσυλβάνια, η Μπανάτ και η Ολτενία καθώς επίσης και δύο δελφίνια συμβολίζουν τον Εύξεινο Πόντο. Στο πρώτο τέταρτο, που είναι το εθνόσημο της Βλαχίας, υπάρχει ένας αετός που κρατά στο ράμφος του έναν χριστιανικό σταυρό (Ορθοδοξίας) και συνοδεύεται από έναν χρυσό ήλιο στα δεξιά και ένα χρυσό φεγγάρι στα αριστερά, όλα σε μπλε φόντο. Στο δεύτερο τμήμα, παραδοσιακό έμβλημα της Μολδαβίας, υπάρχει ένας ταύρος με ένα ρόδο στα δεξιά του και ένα μισοφέγγαρο που σβήνει στα αριστερά του. Το τρίτο τμήμα αφορά το παραδοσιακό εθνόσημο του Μπανάτ και Ολτενίας . Πάνω από κύματα, μια χρυσή γέφυρα με δύο ανοίγματα που συμβολίζει τη γέφυρα του Αυτοκράτορα Τραϊανού πάνω από το Δούναβη, από την οποία ξεπροβάλλει ένα χρυσό λιοντάρι  που κρατά στο δεξί του πόδι ένα σπαθί. Στο έμβλημα της Τρανσυλβανίας, που βλέπουμε στο τέταρτο τεταρτημόριο, υπάρχει μια ασπίδα που χωρίζεται από την εικόνα ενός αετού με χρυσό ράμφος και έναν χρυσαφί ήλιο στα δεξιά με μια ημισέληνο στα αριστερά. Επτά χρυσοί πύργοι (4+3) είναι διατεταγμένοι στη βάση.

Σχετικά με τον ενικό τους ύμνο:

Το Deșteaptă-te, române!  Ξύπνα, Ρουμάνε!)

Οι στίχοι του γράφτηκαν από τον Άντρει Μουρεσάνου (1816-1863) και η μουσική ήταν δημοτική. Γράφτηκε και δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1848, αρχικά με το όνομα «Un răsunet» (Μία ηχώ). Τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουνίου του ιδίου χρόνου στην πόλη Μπρασσόβ.Έγινε αμέσως δεκτό ως επαναστατικός ύμνος και μετονομάστηκε σε Deşteaptă-te, române.Από τότε, το τραγούδι, το οποίο περιέχει μηνύματα ελευθερίας και πατριωτισμού, τραγουδήθηκε σε όλες τις μεγάλες αναταραχές στην ιστορία της Ρουμανίας, όπως τη Ρουμάνικη Επανάσταση του 1989.Μετά από αυτήν έγινε ο εθνικός ύμνος της χώρας αντικαθιστώντας τον ύμνο της κομμουνιστικής περιόδου, Trei culore (Τρία χρώματα).Η 29η Ιουλίου είναι Ημέρα του εθνικού ύμνου (Ziua Imnului naţional), ετήσια γιορτή στη Ρουμανία.

National Anthem of Romania (page 3).png

η παρτιτούρα και οι στίχοι

Γλώσσα-Νόμισμα

Η Ρουμανική γλώσσα, επίσημη γλώσσα της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, είναι μια Ανατολική Ρομανική γλώσσα. Εγχώρια ομιλείται από περίπου 24 με 26 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Ρουμανία, Μολδαβία και τη Βοϊβοντίνα, καθώς επίσης και σε κάποιες περιοχές της Ουκρανίας.

Letras Del Día Nacional De Rumania Fiesta Rumana También Llamó a La Celebración Del Día De La Unificación O De La Gran Unidad El Ilustración del Vector - Ilustración de rumano, postal: Νόμισμα:

Το Λέου είναι το νόμισμα της Ρουμανίας. Το όνομα του νομίσματος είναι ρουμανικής προέλευσης και σημαίνει "λιοντάρι". Η Ρουμανία ανακοίνωσε το 2019 ότι θα υιοθετήσει, ως εθνικό νόμισμα το ευρώ. Μέχρι το 2024 η Ρουμανία θα έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση του ευρώ, το αργότερο τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Νόμισμα της Ρουμανίας στοκ εικόνα. εικόνα από - 28214999

50 νόμισμα Bani της Ρουμανίας Στοκ Εικόνα - εικόνα από : 41525325

 

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στη Ρουμανία είναι κανονική με τα παιδιά να περνάνε από δημοτικό,γυμνάσιο,λύκειο και πανεπιστήμιο. Ένα από τα πιο γνωστά και καλά (απ' όσο λένε) πανεπιστήμια της Ρουμανίας είναι εκείνο του Βουκουρεστίου.

Φωτογραφία      Φωτογραφία

Θρησκεία

Σχεδόν το 90% των Ρουμάνων θεωρούν εαυτούς θρησκευόμενους. Η συντριπτική πλειονότητα είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ανήκουν στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μάλιστα, στη Ρουμανία είναι κατασκευασμένη και μεγαλύτερη (ορθόδοξη)εκκλησία του κόσμου.

Η Ρουμανία κατασκεύασε την μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου | Τι λες τώρα;      Το μεγαλύτερο τέμπλο στον κόσμο βρίσκεται στη Ρουμανία - Ορθοδοξία News Agency

Κουζίνα

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ρουμανικής γαστρονομίας είναι η σούπα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σούπες όπως με λαχανικά, κρέας και ψάρι, ενώ δεν λείπει το τουρσί για πιο δυνατή γεύση. Οι Ρουμάνοι λατρεύουν το τουρσί και τις ξινές γεύσεις! Μερικά πιάτα είναι αυτά:

Sarmale (ρουμάνικοι λαχανοντολμάδες) Σαρμάλε 
Δε γίνεται να πας στη Ρουμανία και να μην γευτείς το παραδοσιακότερο όλων. Ετοιμάσου για λαχανοντολμάδες. Το πιάτο Sarmale είναι ουσιαστικά κάτι παρόμοιο που οι Ρουμάνοι καταναλώνουν κυρίως στις γιορτές. Είναι αρκετά νόστιμο και σίγουρα πολύ μα πολύ κοντά στις δικές μας ελληνικές γεύσεις!

Ρουμάνικη Σούπα Ρουμάνικη Σούπα
Γενικά η ρουμάνικη κουζίνα περιέχει πολλές σούπες. Μια εξ αυτών ειναι και η Ciorbă de Perisoare που είναι αρκετά ξινή με κεφτέδες. Υπάρχουν όμως τόσες πολλές επιλογές. Το κρύο στη χώρα, κάνει τις σούπες να αυξάνονται και εμάς πολύ χαρούμενους που δοκιμάζουμε τόσο διαφορετικές γεύσεις.

Παπανάσι (Papanasi) ρουμάνικο γλυκό

 Παπανάσι 
Το ρουμάνικο γλυκό παπανάσι είναι πολύ νόστιμο και αποτελείται από ζύμη που μοιάζει πολύ με τα ντόνατς. Η ζύμη αυτή τηγανίζεται και έχει τρύπα στη μέση. Μπορείς να βάλεις από πάνω τυρί ή κάποια μαρμελάδα και παραδοσιακά επιλέγουν το βύσσινο.

Ωστόσο, στον παγκόσμιο διαγωνισμό για σαλάτες που έγινε πρόσφατα, η Ρουμανία κατέκτησε την 11η, την 14η, την 40η αλλά και την 42η θέση καλύτερων σαλατών του κόσμου

 Ρουμάνικα ονόματα/ επίθετα

Πολλά Ρουμανικά επώνυμα έχει το επίθημα -escu ή (λιγότερο συχνά) -aşcu ή -σσου που αντιστοιχεί στο λατινικό επίθημα -ησύ και σημαίνει "ανήκουν στον λαό". Το πιο συνηθισμένο επίθετο στη Ρουμανία είναι το ''Popescu''

Aπό ονόματα αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

Γυναικεία:                                                                    Ανδρικά:

  1. Αndreea                                                          1. David
  2. Alexandra                                                       2. Leonid
  3. Diana                                                                 3. Ionut
  4. Andrada                                                           4. Yiannis
  5. Lorena                                                               5. Damian
  6. Denisa                                                               6. Vlad
  7. Bianca                                                                7. Alexandru
  8. Andra                                                                  8. Marius
  9. Georgiana                                                        9. Nicola

Karina                                                              10. Robert                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Χάρτης: Τα πιο συνηθισμένα επίθετα στην Ευρώπη

Θρύλοι/ Μύθοι

Σχετικά με αυτό το θέμα δεν βρήκα πολλά πράγματα, βρήκα μόνο έναν θρύλο που είναι πολύ γνωστός και προσωπικά τον γνώριζα πολύ πιο πριν γράψω αυτό το άρθρο. ( ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! η ιστορία αυτή είναι αρκετά βίαιη)

Το πραγματικό του όνομα ήταν Βλαντ Ντρακούλ ο Τρίτος, Πρίγκιπας της Βλαχίας και κατά κόσμον γνωστός ως «Βλαντ ο Παλουκωτής» λόγω των απάνθρωπων μεθόδων που χρησιμοποιούσε στους αιχμαλώτους του. Το 1453 , η πόλη της Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών , που απειλούσαν όλη την Ευρώπη με εισβολή . Ο Βλαντ ανέλαβε να υπερασπιστεί τη Βλαχία από την εισβολή και το 1456 η μάχη του για να προστατεύσει την πατρίδα του ήταν νικηφόρα : Ο μύθος υποστηρίζει ότι αποκεφάλισε προσωπικά τον αντίπαλό του , Βλαντισλαβ τον Δεύτερο σε μία μάχη σώμα με σώμα.Συνολικά , Ο Βλαντ εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 80.000 άνθρωποι με διάφορα μέσα . Αυτό περιλαμβάνει περίπου 20.000 άνθρωποι που παλουκώθηκαν και στήθηκαν έξω από την πόλη της Ταργκοβίστα. Το θέαμα ήταν τόσο αποκρουστικό ώστε ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Μωάμεθ Β αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Ο Δράκουλας των Καρπαθίων: Η αληθινή ιστορία του «πρίγκιπα του σκότους» που  έγινε εφιάλτης για τους Τούρκους-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Παραδοσιακές στολές/ φορεσιές

Παραδοσιακή στολή στη Ρουμανία Εκδοτική Στοκ Εικόνες - εικόνα από :  170101923 Ramona Filip: Την είδαμε να φοράει παραδοσιακή στολή της Ρουμανίας με τα  παιδιά της | Ι LOVE STYLE

(Προσωπική) Γνώμη για Ρουμανία και Ρουμάνους:

Προσωπικά είχα την χαρά και την τύχη μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ να γνωρίσω παιδιά από άλλες χώρες όπως την Ρουμανία και να περάσουμε μαζί 5-6 από τις πιο όμορφες μέρες της ζωής μου. Πραγματικά, εύχομαι σε όλους να ζήσετε αυτήν την εμπειρία  (αν δεν την έχετε ζήσει ήδη). Απ' όσα είδα και κατάλαβα ΕΓΩ γενικώς είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Με τους Ρουμάνους (επειδή ήταν 2 αγόρια- 2 κορίτσια και 2 δασκάλες) περάσαμε πολύ καλά και ήταν πολύ καλά και χαρούμενα παιδιά όπως και οι δασκάλες τους αν και τα κορίτσια που ήταν μαζί τους ήταν αρκετά απόμακρα και  πολλές φορές προσβλητικά με διάφορες συμπεριφορές, κινήσεις ή πράγματα που είπαν και έκαναν. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν λέω πως όλες οι Ρουμάνες  είναι έτσι γιατί όπως σας είπα οι δασκάλες τους ήταν μια χαρά. Όσο για την Ρουμανία την θεωρώ μια πολύ όμορφη χώρα από φωτογραφίες που έχω δει τουλάχιστον  και ελπίζω να την επισκεφτώ σύντομα!!!!

Αυτό ήταν το άρθρο, ελπίζω να σας άρεσε, έκανα ότι καλύτερο μπορούσα αν και με κούρασε αρκετά το γράψιμο και το να ψάχνω. Αν και μπορεί να μην το διαβάσατε όλο επειδή είναι μεγάλο για 'μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό το άρθρο και είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου που το έγραψα. Με ένα Ρουμάνικο τραγούδι σας αποχαιρετώ ΓΕΙΙΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!😍😍😍😍😍

🟦🟨🟥

 

Leave a Reply