Το σχολείο όπως… ΔΕΝ το ξέρουμε!, της Χρυσάνθης Νούσια

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή πως μπορεί να μοιάζουν τα σχολεία του μέλλοντος. Ο κόσμος εξελίσσεται καθημερινά, οπότε γιατί να μην εξελιχθούν και τα σχολεία; Κάποια σχολεία στο εξωτερικό, μάλιστα, έχουν κάνει ήδη την αρχή.

Ίσως τα σχολεία του μέλλοντος να σημάνουν το τέλος βαρετών συνηθειών και παλιών παιδαγωγικών μεθόδων. Σκεφτείτε πως θα ήταν αν η τηλεκπαίδευση εντασσόταν στην καθημερινότητά μας. Τέλος το βαρετό ξύπνημα και τα μαθήματα 8: 00 το πρωί! Ο καθένας θα μπορούσε να μπαίνει ό, τι ώρα θέλει και δεν θα ελεγχόταν για αυτό. Ακόμα και τους αγαπημένους μας καθηγητές θα είχαμε την ευκαιρία να τους βλέπουμε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας.

Ίσως, επίσης, ο όρος μάθημα, έτσι όπως τον γνωρίζουμε όλοι, να μετατραπεί στο μέλλον σε κάτι περισσότερο πρακτικό και ενδιαφέρον και λιγότερο δασκαλοκεντρικό, κάτι που ακούγεται συχνά στα σχολεία σήμερα. Λοιπόν, μία μέθοδος που δοκιμάζεται, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να αλλάξει την έννοια του μαθήματος. Όχι πλέον δάσκαλος, αλλά μαθητές θα μπορούσαν σύμφωνα με πληροφορίες που τους δίνονται να παρουσιάσουν στην τάξη ένα μέρος του μαθήματος. Έτσι, θα καταλάβαιναν ότι αποτελούν και αυτοί μέρος του μαθήματος.

Τα σχολεία του μέλλοντος μας περιμένουν, πιο σύγχρονα και ανανεωμένα. Μέχρι τότε, αν βοηθήσουν όλοι, σίγουρα κάποια από τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί και κάποια στερεότυπα και συνήθειες θα έχουν αλλάξει. Παρόλα αυτά, αυτές οι αλλαγές θα κάνουν τους μαθητές του μέλλοντος να μην αντιμετωπίζουν το σχολείο ως υποχρέωση.

 

Leave a Reply