Το άνοιγμα των σχολείων, της Σ. Παπαμιχαήλ

 

Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί και φοβισμένοι συμπολίτες μας κατανοούν ότι το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή μας στις τάξεις είναι απαραίτητη.
Εφόσον όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η ύπαρξη αντισηπτικών σε όλες τις τάξεις, έχουν παρθεί και η υγεία μαθητών και καθηγητών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, η παύση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, θα επιτρέψει την παράδοση του μαθήματος με πιο άμεσο τρόπο,που θα είναι κάτι πολύ ωφέλιμο για παιδιά και καθηγητές.
Αρχικά θα επιτρέψει να διδαχτεί ένα μεγαλύτερο μέρος της ύλης, που θα είχε χαθεί σε αντίθετη περίπτωση. Έτσι τα παιδιά θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την τάξη στην οποία βρίσκονται, χωρίς μεγάλες ελλείψεις.
Επιπλέον,θα μπορέσει να γίνει μια μικρή προετοιμασία για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι αν δυστυχώς συμβεί κάτι ανάλογο. Τα μέτρα που επιβάλλονται στα σχολεία θα έχουν δοκιμαστεί και θα μπορούμε να κρίνουμε ορθότερα αν αυτά θα μπορέσουν σε μια πιο δύσκολη κατάσταση να μας κρατήσουν ασφαλείς.
Τέλος, ακόμα και τα παιδιά τα οποία παλαιότερα πανηγύριζα,ν όταν έκλεισαν τα σχολεία, δεν θα ήθελαν να λήξει έτσι άδοξα η χρονιά χωρίς να προλάβουν να πουν αντίο στους φίλους και τους καθηγητές τους. Το άνοιγμα των σχολείων θα είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να συναναστραφούμε ξανά με αγαπημένους και γενικά με κόσμο μετά τη λήξη της καραντίνας.

Πίσω στα θρανία; της Ο. Ράπτη

Πίσω στα θρανία;

Ακόμη και οι πιο ηλικιωμένοι και ευαίσθητοι σε θέματα υγείας συμπολίτες μας κατανοούν πλέον ότι η κρίσιμη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι σε ύφεση και σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες οι συνθήκες επιτρέπουν το άνοιγμα των σχολείων.
Εφόσον τα μέτρα προστασίας για απαγόρευση της κυκλοφορίας έχουν αρθεί και επανερχόμαστε στην κανονικότητα δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βγει στους δρόμους, ερχόμαστε σε επαφή με γνωστούς και φίλους και… μέχρι και διακοπές προγραμματίζουμε να πάμε αφού το άνοιγμα και των ξενοδοχείων πλησιάζει.
Επιπλέον, ένας ακόμη λόγος οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με νέες έρευνες, τα παιδιά δεν μολύνονται εύκολα από τον ιό και τον μεταδίδουν περιορισμένα .Εξάλλου , σε περίπτωση που νοσήσουν, τα συμπτώματα τους θα είναι ήπια και θα τον ξεπεράσουν σύντομα.α
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας, σε όλες τις σχολικές μονάδες θα υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι μαθητές θα πηγαίνουν εκ περιτροπής έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους του σχολείου, μέτρα που θα επιβραδύνουν την μετάδοση του ιού ανάμεσα στους μαθητές.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι αφού η κατάσταση στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη, η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί βασικό μέτρο για την επιστροφή της κοινωνίας στους κανονικούς της ρυθμούς.

Πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία; του Κ. Οικονόμου

Ειδικοί συζητάνε εδώ και καιρό για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και οι γονείς σκέφτονται αν πρέπει να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Αρκετοί πιστεύουν πως είναι ένα λάθος και δεν θέλουν να ρισκάρουν την υγεία των παιδιών τους ενώ πολλοί άλλοι  θεωρούμε πως είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουν οι μαθητές σε έναν πιο κανονικό ρυθμό.

Αρχικά τα παιδιά θα μπορέσουν να ξεφύγουν για λίγο από τον ρυθμό της καραντίνας και να συναναστραφούν ξανά έστω από απόσταση με άτομα της ηλικίας τους. Επίσης θα ξαναβρούν τους φίλους τους και θα μιλήσουνε για ό,τι έκαναν κατά την διάρκεια της καραντίνας. Έτσι θα επιστρέψουν περίπου στην κανονική τους ζωή τηρώντας βέβαια και τα μέτρα ασφαλείας.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι θα προχωρήσουν στην διδακτέα ύλη, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων και θα είναι σχεδόν έτοιμοι για την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον  τα παιδιά με την παραμονή τους στο σπίτι είχαν ασχολίες  κυρίως με τα  ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο δεν τόσο καλό για ένα παιδί.

Συμπεραίνουμε πως το άνοιγμα των σχολείων θα βοηθούσε την ψυχολογία των παιδιών, αφού έχει επηρεαστεί αρνητικά τον τελευταίο καιρό με όσα έχουν συμβεί στην χώρα μας.

 

 

« 3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…! » της Κ. Νούσια

Στο θέμα για το άνοιγμα των σχολείων οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα ρίσκο που δεν πρέπει να παρθεί, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, είναι της άποψης ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αποδειχτεί ωφέλιμο. Ακόμα και κάποιοι από τους πιο αντίθετους σε αυτή την απόφαση έχουν πλέον αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι για γονείς και μαθητές, η επιστροφή στα σχολεία.
Αρχικά, η αλληλεπίδραση μαθητή- καθηγητή και ο διάλογος είναι κάτι σημαντικό για την πλήρη κατανόηση του μαθήματος, κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μαθήματα. Επίσης, το σχολείο είναι το μέρος που βοηθάει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Με την αλληλεπίδραση και την αλληλοβοήθεια τα παιδιά ωριμάζουν και μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε μία κοινότητα. Με το άνοιγμα των σχολείων, η επικοινωνία και η συνάντηση με φίλους θα γίνει πάλι συστηματική.
Επόμενος στόχος του ανοίγματος των σχολείων είναι η κάλυψη της υπόλοιπης ύλης που είχε απομείνει. Σίγουρα, η αναπλήρωση στην αρχή της επόμενης χρονιάς θα ήταν μία λύση, αλλά μάλλον θα αποδεικνυόταν ότι δεν θα ήταν εφικτή, αφού οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να καλύψουν επίσης και την ύλη εκείνης της χρονιάς. Έτσι με κάποιες περικοπές και το άνοιγμα των σχολείων, θα μπορούσε να διδαχτεί το μεγαλύτερο μέρος της.
Ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων αφορά και τους γονείς. Η παύση των μαθημάτων αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους εργαζόμενους γονείς, αφού τα παιδιά μένουν πλέον στο σπίτι και εκείνοι πρέπει να βρίσκονται εκεί για να τα φροντίζουν. Με το άνοιγμα των σχολείων, όμως, αυτό θα αλλάξει, αφού όλοι θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
Συμπερασματικά, ο κοινωνικός, ο μαθησιακός και ο πρακτικός παράγοντας είναι κάποιοι που επηρεάζουν σημαντικά την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Γι΄αυτό τον λόγο, ας ανοίξουν τα σχολεία όσο το δυνατόν γρηγορότερο!

Σχολεία υπό την απειλή του κορωνοϊού! του Δημ. Παπαστεφάνου

Πολύς λόγος γίνεται για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία μετά την λήξη της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα ήταν τραγικό λάθος η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία καθώς θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών. Πολλοί περισσότεροι όμως είναι αυτοί που κρίνουν αναγκαία την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για πολλούς και σημαντικούς λόγους.Υπέρμαχος αυτής της δεύτερης άποψης είμαι και εγώ.
Εμείς οι μαθητές έχουμε μεγάλη ανάγκη μετά τον <<εγκλεισμό>> έχουμε μεγάλη ανάγκη να βρεθούμε ξανά με τους φίλους και τους συμμαθητές μας. Οι δια ζώσης επικοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου. Επιπλέον, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε με άλλα παιδιά τόσο περισσότερα και ισχυρά αντισώματα αποκτούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα πιθανή ασθένεια.
Παρά το γεγονός ότι στην περίοδο του κορωνοϊού γίνονταν μαθήματα διαδικτυακά, μείναμε αρκετά πίσω στην ύλη. Με το άνοιγμα των σχολείων θα μπορέσουμε να την αναπληρώσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τάξη.
Επίσης η ατμόσφαιρα στη σχολική αίθουσα, η επικοινωνία μεταξύ μαθητών - καθηγητών και μαθητών μεταξύ τους, ο λόγος και ο αντίλογος χάνουν την αξία τους, όταν γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Κανείς υπολογιστής ποτέ δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει με επιτυχία τα δια ζώσης μαθήματα.
Ας γυρίσουμε λοιπόν στα σχολεία και ας κρατήσουμε μακριά μας τον κορωνοϊό.

Η ανάγκη για το άνοιγμα των σχολείων, του Α. Σαούγκου

Ακόμα και οι πιο φοβισμένοι γονείς, κατάλαβαν ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι αναγκαίο για τα παιδιά και θα επιφέρει πολλά οφέλη στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
Πρώτα από όλα, αν τα παιδιά δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την τάξη στην οποία βρίσκονται (κυρίως γυμνάσια και λύκεια), τότε δεν θα αποκτήσουν την γνώση που θα τους προσφερόταν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για πολλούς μαθητές, διότι αυτή η γνώση μπορεί να είναι πολύ σημαντική και να τους χρησιμεύσει στις πανελλήνιες εξετάσεις ή ακόμη και στις σπουδές τους.
Ένας περαιτέρω λόγος για τον οποίο πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία είναι ότι με την παραμονή των παιδιών στο σπίτι, η ενασχόλησή τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση θα είναι συχνότερη με αποτέλεσμα να αναπτύξουν μια πιο ανθυγιεινή ζωή με ελάχιστη επαφή με τον «έξω» χώρο.
Εκτός από αυτά, όμως, το άνοιγμα των σχολείων θα συντελέσει στην επιστροφή των παιδιών στη κανονικότητα που είχαν χάσει μέχρι τότε και στην επανασύνδεσή τους με τους φίλους τους που είχαν να δουν από πολύ καιρό.
Συμπερασματικά, αυτοί είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, βέβαια, με την μέγιστη προσοχή όλων των μαθητών ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Το σχολείο της κοροϊδίας, του Άγγελου Σαούγκου

Στις μέρες μας, ακόμη και η κοροϊδία δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Έχετε προσέξει πως όταν θέλει κανείς να ξεφύγει από τον δάσκαλό του επειδή δεν έχει κάνει ασκήσεις, έχει πάντα προβλήματα; Φυσικά, μπορείτε για να μην «πιαστείτε», να αντιγράψετε τις ασκήσεις στο διάλειμμα από κάποιον συμμαθητή σας αλλά και πάλι ο καθηγητής σας, με κάποιον περίεργο τρόπο, το καταλαβαίνει και τότε σας φωνάζει περισσότερο από ότι κανονικά. Άλλοι προσπαθούν με ύπουλο τρόπο να το κρύψουν. Παρόλα αυτά ο δάσκαλος «σας πιάνει στα πράσα». Και όταν σας ρωτάει αν έχετε κάνει την άσκηση που σας είχε βάλει και εσείς του απαντάτε «όχι», τότε αυτός αρχίζει θυμωμένα και επίμονα να σας ρωτάει τον λόγο που δεν την κάνατε. Εσείς, βέβαια, δικαιολογείστε με επιχειρήματα του τύπου «την ξέχασα» ή «δεν την σημείωσα», αλλά ο δάσκαλος σας κοιτάει και σας λέει «δεν πειράζει για αυτήν την φορά όμως την επόμενη να βρεις καλύτερη δικαιολογία να μου πεις». Αμέσως εσείς ντροπιασμένοι κοιτάτε το έδαφος ή θυμωμένα της λέτε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν ασκήσεις ούτε δάσκαλοι αλλά μόνο πιο ευχάριστο μάθημα. Και μετά σου λένε μάθημα. Αυτό δεν είναι μάθημα, αυτό είναι μια κοροϊδία με περικεφαλαία.

Παραμένει η στάση των καθηγητών ίδια στο πέρασμα των χρόνων, του Φώτη Τζώρτζη

Αγαπητοί αναγνώστες, είχα την εξής απορία τις προάλλες και έτσι αποφάσισα να googlάρω για αυτό το θέμα. Ξαφνικά, βρήκα αυτήν τη γελοιογραφία:

Η εξής γελοιογραφία μας δείχνει αρχικά στο σχολείο του 1969 τους γονείς να μαλώνουν το παιδί τους για τους βαθμούς και ένα σχολείο του 2009 ή 2020 δεν έχει σημασία όπου οι γονείς μαλώνουν την καθηγήτρια για τους βαθμούς που έβαλε. Βλέποντας αυτό σκέφτηκα ότι και γω είχα ακριβώς τον ίδιο τρόπο σκέψης, όσο το κοίταγα όμως μου δημιουργήθηκε και η σκέψη ότι δεν είναι μόνο λάθος των καθηγητών που έχουν μαλακώσει αλλά ίσως του διευθυντή ή του συστήματος που δεν τους αφήνει να υπερασπιστούν την γνώμη τους.

 

Μοιράστηκα αυτό το άρθρο μαζί σας γιατί σε περίπτωση που κάποιος είχε το ίδιο μυαλό με εμένα, να αλλάξει τρόπο σκέψης.

Το σχολείο του μέλλοντος, του Σταύρου Παπαπαύλου

Το σχολείο δεν είναι μόνο τα μαθήματα και το διάβασμα, αλλά ένα περιβάλλον εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Μια παγκόσμια πανδημία ονόματι Κορονοϊός ήρθε, εκτός από τον τρόμο που σκόρπισε, να μας αναδείξει νέους τρόπους μάθησης και επικοινωνίας. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός των ανθρώπων και το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε σε αυτό που ακούγαμε από καιρό εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το μάθημα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το σχολείο λοιπόν έγινε σύγχρονο και καινοτόμο θυμίζοντας το σχολείο του μέλλοντος.
Ένα σχολείο όπου η τηλεκπαίδευση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάθηση. Τα βιβλία θα γίνονται σύγχρονα, κατανοητά και ευχάριστα. Θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα των επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και στις ανάγκες των μαθητών. Ο μαθητής θα επιλέγει τα βιβλία που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και να διδαχθεί. Το μάθημα θα γίνεται κατεξοχήν με τη χρήση έξυπνων τάμπλετ συνδεδεμένα με σύγχρονους διαδραστικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές θα χρησιμοποιούν διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές και θα δημιουργούν δικά τους προγράμματα. Θα επικοινωνούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Επομένως <<ουδέν κακόν αμιγές καλού>>, μια παγκόσμια πανδημία έφερε στο προσκήνιο το σχολείο του μέλλοντος…