Σχολεία υπό την απειλή του κορωνοϊού! του Δημ. Παπαστεφάνου

Πολύς λόγος γίνεται για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία μετά την λήξη της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα ήταν τραγικό λάθος η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία καθώς θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών. Πολλοί περισσότεροι όμως είναι αυτοί που κρίνουν αναγκαία την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για πολλούς και σημαντικούς λόγους.Υπέρμαχος αυτής της δεύτερης άποψης είμαι και εγώ.
Εμείς οι μαθητές έχουμε μεγάλη ανάγκη μετά τον <<εγκλεισμό>> έχουμε μεγάλη ανάγκη να βρεθούμε ξανά με τους φίλους και τους συμμαθητές μας. Οι δια ζώσης επικοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου. Επιπλέον, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε με άλλα παιδιά τόσο περισσότερα και ισχυρά αντισώματα αποκτούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα πιθανή ασθένεια.
Παρά το γεγονός ότι στην περίοδο του κορωνοϊού γίνονταν μαθήματα διαδικτυακά, μείναμε αρκετά πίσω στην ύλη. Με το άνοιγμα των σχολείων θα μπορέσουμε να την αναπληρώσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τάξη.
Επίσης η ατμόσφαιρα στη σχολική αίθουσα, η επικοινωνία μεταξύ μαθητών - καθηγητών και μαθητών μεταξύ τους, ο λόγος και ο αντίλογος χάνουν την αξία τους, όταν γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Κανείς υπολογιστής ποτέ δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει με επιτυχία τα δια ζώσης μαθήματα.
Ας γυρίσουμε λοιπόν στα σχολεία και ας κρατήσουμε μακριά μας τον κορωνοϊό.

Leave a Reply