Στις 4 Αυγούστου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς κήρυξε σε συνεργασία με τον Γεώργιο Β’ δικτατορία. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Η Βραδυνή» και «Η Καθημερινή», τα αίτια αυτής της δικτατορίας ήταν η επιλογή του Κ.Κ.Ε. ως ρυθμιστή μιας και στις εκλογές του 1936 βγήκε τρίτο, μετά το βασιλικό και βενιζελικό. Επισημαίνουν ότι σκοπός της ήταν η αντιμετώπιση του κινδύνου του κομμουνιστικού καθεστώτος και η αποτροπή της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής που θα προκαλούσε η κομμουνιστική δράση.
Η πρόθεση των εφημερίδων ήταν να καθησυχάσουν τον λαό και να υποστηρίξουν την απόφαση του βασιλιά. Στους τίτλους τους δεν αναφέρεται η λέξη «δικτατορία» και έτσι φαίνεται ότι θέλουν οι απλοί πολίτες να νομίζουν ότι αυτή η κίνηση ήταν προς όφελός τους. Έτσι θα είχαν την εύνοια της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ομιλία του Βάσου Στεφανόπουλου, η στήριξη που προσέφεραν τα κόμματα στον Μεταξά σήμαινε το τέλος του Κοινοβουλευτισμού. Ο βουλευτής τονίζει ότι ο λαός δεν ήθελε την κυβέρνηση Μεταξά, ωστόσο τα κόμματα την υποστήριξαν και έτσι χάθηκε ο ψυχικός τους σύνδεσμος με τον λαό. Τα κόμματα φάνηκαν κατώτερα των περιστάσεων και δεν δέχτηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάνοντας μια οικουμενική κυβέρνηση. Πιθανότατα αυτό συνέβη λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 1929 που είχε επηρεάσει και την Ελλάδα.