Παραθέματα

ΠΑΡΑΘΕΜΑ 1ο

Η δικτατορία του Μεταξά ή αλλιώς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν γνωστό για την αντικομουνιστική διάθεση του, μια θέση αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, λόγω της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση, αρθρογραφίας, όλες οι εφημερίδες τις εποχής φαίνεται να εκθειάζουν ή τουλάχιστον να υποστηρίζουν το στρατιωτικό καθεστώς.

Ο τίτλος της εφημερίδας «η βραδινή» φαίνεται να συμφωνεί με την πεποίθηση του Μεταξά, πως δηλαδή  ο κομμουνισμός επιφέρει «κοινωνική και εθνική καταστροφή». Παρουσιάζει λοιπόν ως αιτία του σχεδιασμού νέας κυβέρνησης τον κίνδυνο  εκδήλωσης κομμουνιστικών δράσεων και επομένως την ανάγκη για τάξη και επιβολή. Μάλιστα περιγράφει τον επιβολή δικτατορίας ως καθήκον του κράτους απέναντι στον «εχθρό». Αντιστοίχως η δεύτερη εφημερίδα, «η καθημερινή», φαίνεται επίσης να ταυτίζει τα αίτια της δικτατορίας με την επείγουσα ανάγκη για καταστολή κομμουνιστικών και επομένως επικίνδυνων ιδεολογιών.

ΠΑΡΑΘΕΜΑ 2ο

Στις εκλογές του 1936 η αδυναμία των βασιλικών και βενιζελικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση οδήγησε στην πρωθυπουργοποίηση του Μεταξά από τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Στην συνέλευση της Βουλής, μερικούς μήνες αργότερα, ο Ηλείας Βάσος Στεφανόπουλος, με λόγο του εξέφρασε τα αισθήματα των περισσότερων πολιτικών και κομμάτων.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «χρεοκοπία του Κοινοβουλευτισμού» παρουσιάζοντας έτσι τον Ιωάννη Μεταξά ως σωτήρα του έθνους, από την πολιτική αυτή αστάθεια. Μάλιστα φαίνεται πως λόγω της αδυναμίας τους «να δώσουν κυβέρνηση στο κράτος», κάλεσαν το «αρχηγό των Ελευθεροφρόνων» να δώσει λύσει σχηματίζοντας κυβέρνηση. Ωστόσο στο τέλος του λόγου του, φαίνεται να αναγνωρίζει την απροθυμία του λαού για την κυβέρνηση Μεταξά καθώς και τις συνέπειες αυτής, όπως την έλλειψη «ψυχικού συνδέσμου προς τον λαό». Επομένως η υποστήριξή του μοιάζει οξύμωρη δεδομένης της συνειδητοποίησης του για τις επιθυμίες του λαού.

Leave a Reply