Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ημέρες Καριέρας» στις 16/3/2023 τη Σχολή  Επιστημών Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με την υποδοχή των περίπου 30 μαθητών από τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) καθηγητή κύριο Αθ. Καραφύλλη στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής. Εκεί ο πρόεδρος του Τμήματος παρουσίασε, με αμεσότητα, την ιστορία καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του ΠΤΔΕ. Πρόσθετες πληροφορίες παρείχε κι ο επίκουρος καθηγητής κύριος Αθ. Μόγιας, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε να ξεναγήσει την ομάδα μας στα εργαστήρια του Τμήματος. Πρώτος σταθμός το Εργαστήριο Διδακτικής Μεθοδολογίας, όπου η επίκουρη κυρία Μ. Κουγιουρούκη μας εξήγησε τη διαδικασία ενός εικονικού μαθήματος  (Μικροδιδασκαλίας) φοιτητών σε συμφοιτητές τους, που σκοπό έχει να τους προετοιμάσει για τη σχολική τάξη. Δεύτερος σταθμός, το Εργαστήριο Πληροφορικής, όπου –σύμφωνα με την ενημέρωση της κυρίας Αιμ. Ναλμπάντη (μέλος ΕΤΕΠ) – οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα Πληροφορικής και Προγραμματισμού, αλλά και εκπονούν εργασίες STEAM. Ακολούθως βρεθήκαμε στο Εργαστήριο Βιολογίας. Ο κύριος Μόγιας αλλά και η κυρία Θ. Μπουμπόναρη (μέλος ΕΔΙΠ) παρουσίασαν  τη λειτουργία και τις δράσεις του εργαστηρίου, αλλά και τον ξεχωριστό εξοπλισμό που διαθέτει. Απαραίτητη η επίσκεψη στους «πνεύμονες του πανεπιστημίου», την Κεντρική Βιβλιοθήκη της σχολής, όπου η βιβλιοθηκονόμος κυρία Μαρία Βασιλειάδου  παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης, έκανε επίδειξη του αντικλεπτικού συστήματος καθώς και του συστήματος ταξιθέτησης της βιβλιοθήκης, και μας έδωσε την άδεια να περιδιαβούμε στους διαδρόμους της ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα τεκμήριά της.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να νιώσουμε αληθινοί/ες φοιτητές/τριες αν δεν κάναμε μια στάση στο κυλικείο της σχολής για ένα γρήγορο δεκατιανό αλλά και μια παρτίδα τάβλι αφού δεν υπήρχε σκάκι!

Μετά το σύντομο διάλειμμα σειρά είχε το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία. Η γνωριμία μας με το Τ.Ε.Ε.Π.Η. ξεκίνησε πολύ δυναμικά και όμορφα. Μας επιτράπηκε –εν ώρα μαθήματος- η είσοδος στο μεγάλο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή όπου η επίκουρη καθηγήτρια κυρία Β. Μπρουσκέλη μας καλωσόρισε θερμά και ενέπλεξε τους μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία που αφορούσε το πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα της ψυχικής υγείας. Η κυρία Ν. Ξενιτίδου (μέλος ΕΤΕΠ) ενημέρωσε τους μαθητές για το Εργαστήριο Φυσικής, ενώ η κ. Μ. Χατζησάββα (μέλος ΕΤΕΠ) υποδέχτηκε τους μαθητές στο Εργαστήριο Πληροφορικής, όπου εκείνη την ώρα φοιτητές/τριες του Τμήματος εργάζονταν πάνω σε εφαρμογές διαδραστικών ασκήσεων. Τελευταία στάση μας το Εργαστήριο Παιδαγωγικού Υλικού – Ειδική Βιβλιοθήκη. Η κ. Κ. Γόιδα (μέλος ΕΤΕΠ) έδωσε τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να περιηγηθούν στον χώρο, να περιεργαστούν βιβλία και παιχνίδια, αλλά και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους –ατομικά ή ομαδικά- σε δύο παιδαγωγικά παιχνίδια. Η επίσκεψή μας στο Τμήμα και στη Σχολή ολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό από τον πρόεδρο του Τμήματος, αναπληρωτή καθηγητή κύριο Γ. Μαυρομάτη, ο οποίος με τρόπο προσιτό και ιδιαίτερα φιλικό, έδωσε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για το Τμήμα, αλλά και πολλές ευχές στους/στις μαθητές/τριες μας.

Για τους/τις μαθητές/τιες μας ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς επισκέφτηκαν μια πανεπιστημιακή σχολή, κάτι πρωτόγνωρο γι’ αυτούς/ες, επικοινώνησαν με μέλη του Διδακτικού Προσωπικού της, εισήλθαν στα εργαστήρια και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας τους. Αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις, πολύτιμες γνώσεις και διαμόρφωσαν μια σφαιρική εικόνα που θα τους βοηθήσει στις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές, κάτι που αποτελεί στόχο της συγκεκριμένης δράσης.

Leave a Reply