Μετά το Γυμνάσιο τι;

Ποιο λύκειο να επιλέξει το παιδί μου; Γενικό ή Επαγγελματικό; Ποιο του ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, στις κλίσεις, στα ενδιαφέροντα και στις προσδοκίες του; Ποιες προοπτικές σπουδών αλλά και επαγγελματικής αποκατάστασης ανοίγονται για την κόρη ή τον γιο μου μέσα από την επιλογή του λυκείου που θα φοιτήσει; Όλα αυτά τα ερωτηματικά απασχολούν έντονα τους γονείς και τους μαθητές της Γ΄ κυρίως τάξης. Για τον λόγο αυτό   κλήθηκαν να μιλήσουν στους γονείς και κηδεμόνες οι κύριοι Κολοσέντας Παναγιώτης, Υπεύθυνος Ε.Κ. ΕΠΑΛ και Μεταξάς Χρήστος, Υπεύθυνος ΣΕΠ, ΔΙΔΕ Έβρου σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου Γυμνασίου, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 6 μ.μ. Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν αναλυτικά τη δομή και λειτουργία των δύο τύπων λυκείου, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Στο τέλος δέχτηκαν αρκετές ερωτήσεις και απορίες από τους παρευρισκόμενους γονείς, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σημαντικό θα ήταν ένα μάθημα ΣΕΠ (σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού) στο γυμνάσιο από καταρτισμένους, όμως, εκπαιδευτικούς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Την ευκαιρία όμως να ακούσουν και να ενημερωθούν για τις επιλογές τους είχαν και οι μαθητές της Γ' τάξης τη Δευτέρα, 13/2/2023. Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων ο κύριος Παναγιώτης Κολοσέντας τους παρουσίασε αρχικά τη δομή των ΕΠΑΛ καθώς και τις προοπτικές που δίνονται στους μαθητές τους. Στη συνέχεια η κυρία Ζωή Κανίδου, Διευθύντρια του ΓΕΛ Τυχερού, μίλησε στους μαθητές για τους παράγοντες που καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους για την επιλογή του μελλοντικού τους επαγγέλματος αλλά και για τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Γενικών Λυκείων, καθώς και για τις δυνατότητες σπουδών που αυτό προσφέρει στους αποφοίτους του. Όταν ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους ομιλητές διευκρινήσεις και να τους απευθύνουν επιπλέον ερωτήσεις.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ομιλητές μας για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την εξαιρετικά εμπεριστατωμένη τους παρουσίαση.

Ακολουθεί η παρουσίαση για τα ΓΕΛ που είχε την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσει η κυρία Κανίδου, ενώ τις προσεχείς μέρες θα αναρτηθεί στο παρόν άρθρο και η σχετική παρουσίαση για τα ΕΠΑΛ.

Leave a Reply