Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτικές επισκέψεις η δράση “Ημέρες Καριέρας” που οργάνωσε φέτος το σχολείο μας.

Η μέρα των μαθητών της Γ’ τάξης ξεκίνησε με ενημέρωση για το Πρότυπο ΕΠΑΛ της πόλης μας από τη διευθύντριά του, κυρία Βασ. Καλαμάρη και τον κύριο Ελ. Μεταξούδη, οι οποίοι παρουσίασαν το νέο αυτό θεσμό, τον τρόπο λειτουργίας του και τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης που προσφέρει.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με κριτήριο τον προορισμό που είχαν επιλέξει αρκετές μέρες νωρίτερα.

Η 1η ομάδα μαθητών/τριών την Γ’ Τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Εκεί έγινε ενημέρωση από τον ίδιο τον Πρόεδρό του, κ. Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνο για τις πολύ σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται μετά από τις εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού, μέρος των οποίων έχει ήδη υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, στο εγγύς μέλλον θα υλοποιηθούν και περαιτέρω εργασίες για την αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της πόλης μας, απόρροια των πρόσφατων γεωστρατηγικών εξελίξεων και των σύγχρονων ενεργειακών αναγκών. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση που προβλήθηκε, την οποία μπορείτε να δείτε και εσείς στην ιστοσελίδα του οργανισμού, καθώς και η σύντομη αλλά ουσιαστική ιστορική αναδρομή. Η φιλοξενία των διοικούντων ήταν αβραμιαία και πολύ ζεστή, όπως και η προθυμία τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών.

Η 2η ομάδα μαθητών/τριών επισκέφθηκε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εκεί μας υποδέχθηκε η κυρία Χρύσα Τσικρικώνη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος, και μας οδήγησε στην αίθουσα εργαστηριακών ασκήσεων. Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις ομάδες αίματος και τη σπουδαιότητα της αιμοδοσίας, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν πειραματικά με δείγματα ομάδων αίματος και να εξαγάγουν συμπεράσματα χρησιμοποιώντας τα επαγγελματικά μικροσκόπια του εργαστηρίου. Δεύτερος σταθμός της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν παρακείμενη Βιβλιοθήκη των Επιστημών Υγείας, εντυπωσιακή σε μέγεθος και αρχιτεκτονική, η οποία, όπως ενημερωθήκαμε, διαθέτει την πιο πλούσια συλλογή απ’ όλες τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες Επιστημών Υγείας.

Η 3η ομάδα μαθητών/τριών, χάρη στην οργάνωση και τον συντονισμό του κυρίου Παν. Κολοσέντα, επισκέφθηκε το 1ο ΕΚ Αλεξανδρούπολης, δηλαδή το 1ο και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης μας. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους των δύο σχολείων, επισκέφθηκαν αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακά τμήματα και ενημερώθηκαν από τους/τις υπευθύνους τομέων για τις ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν, αν επιλέξουν τα συγκεκριμένα σχολεία, τα μαθήματα που θα  διδάσκονται, καθώς και τις προοπτικές διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Η 4η ομάδα μαθητών επισκέφθηκε το Κέντρο Εξομοιωτών στο Στρατόπεδο “Κανδηλάπτη”. Το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί τη μοναδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού που η αποκλειστική της δραστηριότητα είναι η εκπαίδευση σε άρματα μάχης με την χρήση εξομοιωτών. Οι μαθητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν πως είναι ένα άρμα στο εσωτερικό του μέσω του εξομοιωτή, να το οδηγήσουν και να εκτελέσουν βολές,  επισκέφθηκαν τα δωμάτια εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται απαιτητικές ασκήσεις προετοιμασίας των εκπαιδευόμενων οπλιτών και παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και του πολύτιμου έργου που προσφέρει.

Ήταν μια μέρα γεμάτη νέες εικόνες, νέες γνώσεις και εμπειρίες!

Leave a Reply