Η αρχή του τέλους και το τέλος της αρχής!

Καλή σας ημέρα παιδιά!

Για σήμερα σας έχουμε ένα παιχνίδι με λέξεις. Τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένας νόμισμα, ένας τρόπος να μετράτε τον χρόνο και ένα χαρτί να σημειώνετε την βαθμολογία. Ας δούμε πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι.

Χρειάζονται τουλάχιστον 2 παίχτες. Κατ' αρχήν πρέπει να συμφωνηθούν από όλους μερικά πράγματα:

  • Πόσος χρόνος θα δίνεται σε κάθε παίχτη για τη λέξη.
  • Ποιός θα ξεκινήσει πρώτος.
  • Ποιά πλευρά του νομίσματος θα είναι η αρχή και ποιά θα είναι το τέλος της λέξης.
  • Πόσους βαθμούς θα παίρνει όποιος βρίσκει σωστή λέξη.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο πρώτος παίχτης λέει στον διπλανό του μια λέξη ( είπαμε να έχει τουλάχιστον δύο συλλαβές! ). Ο παίχτης που άκουσε την λέξη στρίβει το νόμισμα και βλέπει αν είναι η αρχή ή το τέλος της λέξης. Τότε ξεκινά και ο χρόνος.
Τι πρέπει να κάνει ο δεύτερος παίχτης; Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Λέει ο πρώτος παίχτης: Καλάμι.
Ο δεύτερος παίχτης στρίβει το νόμισμα και ας υποθέσουμε έρχεται η πλευρά που έχουμε διαλέξει για το τέλος της λέξης. Ξεκινά τον χρόνο και πριν τελειώσει θα πρέπει να βρει μια λέξη που να τελειώνει με την πρώτη συλλαβή της λέξης που είπε ο πρώτος παίχτης. Δηλαδή με τη συλλαβή κα. Παράδειγμα: αρακά. Ο τονισμός και η πτώση δεν έχουν καμία σημασία φτάνει η λέξη να υπάρχει και να είναι Ελληνική! Αν με το στρίψιμο του νομίσματος ερχόταν η πλευρά που δείχνει την αρχή της λέξης θα έπρεπε να βρει μια λέξη που να αρχίζει από κα. Παράδειγμα κανάτα. Αν καταφέρει να βρει μια λέξη πριν τελειώσει ο χρόνος τότε σημειώνει την αντιστοιχη βαθμολογία και το παιχνίδι συνεχίζεται. Είτε βρει είτε δεν βρει λέξη οι παίχτες εναλάσσονται στο ποιός λέει λέξη και ποιός ψάχνει.

Σημειώσεις:

  • Οι λέξεις πρέπει να είναι Ελληνικές! Δεν επιτρέπονται ξένες λέξεις παρά μόνο αν υπάρχουν στο λέξικο και χρησιμοποιούνται σαν Ελληνικές. Παράδειγμα: καλοριφέρ.
  • Από την λέξη που λέει ο πρώτος παίχτης παίρνουμε πάντα την πρώτη συλλαβή.
  • Καλό είναι να έχουμε ένα λεξικό διαθέσιμο για τυχών διαφωνίες.

Καλή σας διασκέδαση!

Leave a Reply