Granite Mountain Πυροσβέστες

Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο -όχι και τόσο μακρινό-  2002. Ήταν τότε που μια ομάδα ανδρών που υπηρετούσαν στο τμήμα της πυροσβεστικής στο Πρέσκοτ της Αριζόνα αποφασίζουν πως πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη κάνουν προκειμένου να βοηθούν τους συνανθρώπους τους.Οργανώνονται κάτω από τις διαταγές του Ερίκ Μαρς (Eric Marsh) με σκοπό να εκπαιδευτούν σκληρά και να πάρουν πιστοποίηση ως Hotshots. Οι ειδικές αυτές ομάδες που βρίσκονται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, είναι στην πραγματικότητα πυροσβέστες οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τη φωτιά με φωτιά.

Η ομάδα καταφέρνει το 2004 να ανέβει βαθμίδα, ωστόσο, η καθολική αναγνώριση φτάνει το 2008 όταν και επίσημα παίρνει την πιστοποίηση και μετατρέπεται σε Hotshots. Συμπληρώνουν το «Granite Mountain» που προέρχεται από το ομώνυμο βουνό της Αριζόνα που βρισκόταν απέναντι από το αρχηγείο τους και με το όνομα Hotshots του Granite Mountain στην κυριολεξία «οργώνουν» τις ΗΠΑ σημειώνοντας τη μια επιτυχία μετά την άλλη στα πύρινα μέτωπα.

Στις 28 Ιουνίου 2013 ο Ερίκ Μαρς λαμβάνει μια ειδοποίηση για την εκδήλωση μιας μικρής πυρκαγιάς στην ορεινή περιοχή του Γιαρνέλ η οποία προκλήθηκε από πτώση κεραυνού. Η ομάδα των 20 επίλεκτων πυροσβεστών μέσα σε λίγα λεπτά είναι έτοιμη και ξεκινάει από το αρχηγείο της. Όταν πλέον φτάνουν στην περιοχή η πυρκαγιά έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κατακαίει μεγάλη έκταση.

Στις 30 Ιουνίου, σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά από λάθος συνεννόηση κάνει ρίψη στην περιοχή που έκαιγαν οι Hotshots με αποτέλεσμα να τους ανατρέψει όλο το σχεδιασμό.Αποκαμωμένοι αποσύρονται σε έναν μικρό λόφο που ήδη είχε καεί προκειμένου να μην απειληθούν από το πύρινο μέτωπο. Την ίδια ώρα ο Μπρένταν ΜακΝτόνα , ένας εθελοντής που ο Έρικ είχε εμπιστευτεί πολύ, είχε σταλεί σε ένα άλλο λόφο ως παρατηρητής με στόχο να ειδοποιεί τους υπόλοιπους 19 για την πορεία της πυρκαγιάς.

Όταν στην περιοχή ξεσπούν ισχυροί άνεμοι το πύρινο μέτωπο γίνεται ανεξέλεγκτο και κινείται με ταχύτητα προς την μικρή πόλη των 700 κατοίκων από την οποία πλέον απέχει μόλις 2,4 χιλιόμετρα. Οι Hotshots του Granite Mountain επιλέγουν ν’ αφήσουν την ασφάλεια του καμένου λόφου κι αρχίσουν να κατηφορίζουν μια μικρή χαράδρα προκειμένου να φτάσουν σε ένα ανοιχτό σημείο της πεδιάδας και εκεί να κόψουν την πορεία της φωτιάς προς την πόλη.

Η πύρινη λαίλαπα, ωστόσο, είναι πιο γρήγορη από αυτούς. Τους εγκλωβίζει στην χαράδρα. Εκείνοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να σωθούν. Όταν συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να ξεφύγουν, φτιάχνουν έναν κύκλο, έξω από την περίμετρο του οποίου καίνε χόρτα και κόβουν θάμνους και κλαδιά.

Όταν είναι έτοιμοι και με τη φωτιά πλέον σε απόσταση αναπνοής σκάβουν μικρές τρύπες στο έδαφος, καλύπτονται από fire shelters (καταφύγια φωτιάς, όπως ονομάζουν στις ΗΠΑ, τα ειδικά σκεπάσματα από αλουμίνιο λαμιναρισμένα σε fiberglass με τα οποία τυλίγονται οι πυροσβέστες σε έσχατες περιπτώσεις) και περιμένουν τη φωτιά να περάσει κυριολεκτικά από πάνω τους.

Όταν το μέτωπο κατακαίει τη μικρή χαράδρα ο απολογισμός είναι τραγικός. Και τα 19 μέλη των Hotshots του Granite Mountain είναι νεκροί. Τίποτα δεν μπόρεσε να τους προστατεύσει από το μένος της πυρκαγιάς. Ο μοναδικός επιζών της ομάδας είναι ο  Μπρένταν ΜακΝτόνα ο οποίος ακούει από τον ασύρματο τις τελευταίες δραματικές στιγμές των «αδερφών» του, όπως τους χαρακτήριζε.

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» στο άκουσμα της είδησης. Οι ήρωες Hotshots του Granite Mountain δεν υπάρχουν πια.

Το 2017 ονομαζόμενη ONLY THE BRAVE βγήκε προς τιμήν τους όπου διαδραματίζεται όλη η ιστορία τους και η ποριά τους ως πυροσβέστες. Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!

Only the Brave (2017) - IMDb

Αυτοί οι άνδρες έδωσαν την ζωή τους για τους συνανθρώπους τους και για την δουλειά τους και πρέπει πραγματικά να αποτελούν πρότυπο για όλους τους ανθρώπους!!!

Leave a Reply