Οι συνταγές μας

Πασχαλινά κουλουράκια μελιού

Υλικά

200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
800gr αλεύρι ολικής
130ml πορτοκάλι χυμός, 40 ml γάλα
Ξυσμα από 2 πορτοκάλια
320 ml μέλι , 1,5 κ.γ βανίλια
1 κ.γ κανέλα
1 κ.γ σόδα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
1 αυγό για επικάλυψη αραιωμένο με λίγο νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οcC. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά το μέλι με το βούτυρο για να αφρατέψει. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα, το γάλα, το αυγό και ανακατεύουμε με το μίξερ. Σε ένα άλλο μπωλ προσθέτουμε στο αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αναμειγνύουμε το μισό αλεύρι στο μπωλ με το βούτυρο και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός. Ανακατεύουμε με το χέρι το υπόλοιπο αλεύρι στο μίγμα. Πλάθουμε κουλουράκια των 30 γραμμαρίων το καθένα σε διάφορα σχήματα. Ψήνουμε για 22 λεπτά στον αέρα.

 

Νηστίσιμα σοκολατάκια

Υλικά:

1 κούπα βρόμης
1κ.σ μέλι
1 ώριμη μπανάνα
1 κ.σ σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Θα ήταν καλό να ζεστάνετε το μέλι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα ευκολότερα και τέλος να πολτοποιήστε καλά την μπανάνα με ένα πιρούνι. Τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο για πάνω από μια ώρα, πριν τα δοκιμάσετε. Συνιστώμενη μερίδα 4 - 6 μπουκίτσες.

   

   

 

Μπισκότα μελιού

Υλικά

250 γρ φυστικοβούτυρο
90 γρ μέλι
105 γρ βρώμη

Εκτέλεση

Αλέθουμε τη βρώμη να γίνει σκόνη. Ζεσταίνουμε λίγο το φυστικοβούτυρο για να γίνει πιο ρευστό. Προσθέτουμε το μέλι και την αλεσμένη βρώμη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μείγμα ζύμης.

Παίρνουμε κουταλιές της σούπας, τις πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.
Τις πιέζουμε απαλά να ισιώσουν και τις χαράσσουμε σταυρωτά με το πιρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 8-10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω στο ταψί.

           

        

 

Λουκουμάδες γεμιστοί με σοκολάτα και μέλι κουμαριάς για επικάλυψη

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 και 1/2 κούπα χλιαρό νερό

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

1 πρέζα αλάτι

1 συσκευασία σοκολάτα κουβερτούρας χοντροκομμένη

Για την επικάλυψη:

1 κούπα μέλι αραιωμένη με 2 κουταλιές χλιαρό νερό

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και το αφήνουμε για 10'. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για μισή ώρα. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι αφού έχουμε προσθέσει ένα κομμάτι σοκολάτας σε κάθε λουκουμά που σχηματίζουμε με το κουτάλι (βουτηγμένο κάθε φορά σε ένα ποτήρι με νερό) και τη χούφτα μας. Για την επικάλυψη μέλι κουμαριάς (του τελευταίου τρύγου από τις κυψέλες για το Φθινόπωρο).

    

Μελομακάρονα με χουρμάδες, βρώμη και μέλι

Υλικά

15 χουρμάδες

χυμός και ξύσμα από 1 & 1/2 πορτοκάλι

1 & 1/2 κούπα καρύδια (1 για τα μελομακάρονα 1/2 για την επικάλυψη)

200 γρ αλεσμένη βρώμη

1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

 

Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα νερό

1 ξυλάκι κανέλας

 

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα τα υλικά. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τους χουρμάδες στο blender χωρίς το νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Φτιάχνουμε 40 μελομακάρονα. Τρυπάμε με το πιρούνι για σχέδιο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 10-15 λεπτά. Βουτάμε για δευτερόλεπτα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα βάζουμε στην πιατέλα προσθέτοντας το τριμμένο καρύδι.

      

      

      

Παστέλι

Το Παστέλι είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες της συνταγής αυτής ξεκινούν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και συνδυάζουν τη γλυκιά γεύση με τις θεραπευτικές ιδιότητες. Το παστέλι αναφέρεται στην Ιλιάδα ως τρόφιμο που δόθηκε στους στρατιώτες πριν από τις μάχες, για να ενισχύσουν την ενέργειά τους και να τους δώσει δύναμη.

Tο παστέλι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας , επηρεάζει θετικά την ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, ρυθμίζει τα επίπεδα της καλής (HDL) και της κακής (LDL) χοληστερίνης και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Υλικά

500 γρ μέλι

500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο)

φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι

1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο + λίγο ακόμη για να βρέξουμε τα χέρια μας

Εκτέλεση

Βάζουμε το σουσάμι σε δόσεις σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.

Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες –μετά από 5 λεπτά περίπου – ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Όταν το μίγμα αρχίσει να πήζει (μετά από 8-10 λεπτά) και έχουμε δυσκολία στο ανακάτεμα είναι έτοιμο.

Το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο βρέχουμε με πολύ ανθόνερο τα χέρια μας και του δίνουμε ακριβώς το σχήμα και το πάχος που θέλουμε. Κατόπιν το χαράζουμε μέχρι κάτω σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το ροδάκι της πίτσας.

 

Μπάρες δημητριακών με corn flakes και μέλι

Υλικά

250γρ corn flakes άγλυκα

200 γρ μέλι,

100 γρ φυστίκια αλμυρά,

100 γρ ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα πάνω σε μία λαδόκολλα. Τοποθετούμε από πάνω μία ακόμα λαδόκολλα. Ισιώνουμε την επιφάνεια του με τα χέρια. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10'. Κόβουμε σε κομμάτια.

      

      

Μπάρες δημητριακών με ταχίνι και μέλι

Υλικά

450γρ ταχίνι

200 γρ μέλι

150 γρ ξηροί καρποί χοντροκομμένα

200 γρ βρώμη

50 γρ σταφίδες

50 γρ cranberries

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Απλώνουμε το μίγμα πάνω σε μία λαδόκολλα. Τοποθετούμε από πάνω μία ακόμα λαδόκολλα. Ισιώνουμε την επιφάνεια του με ένα ρολό. Κόβουμε σε κομμάτια.
    

 

Υγιεινό πρωϊνό ή σνακ με ρυζογκοφρέτες, φυστικοβούτυρο, μέλι και κακάο

Στην πρώτη συνάντησή μας παρασκευάσαμε αυτό το υγιεινό πρωϊνό ή σνακ και μύρισε όλο το σχολείο υπέροχα.

Κεράσαμε τους καθηγητές, και πολλούς συμμαθητές μας.

Υλικά

1 πακέτο ρυζογκοφρέτες απλές

4 κουταλιές φιστικοβούτυρο

3 κουταλιές μέλι

2 κουταλιές κακάο

1 κουταλιά γάλα αμυγδάλου ή νερό

Εκτέλεση

Με τα χέρια θρυμματίζουμε τις ρυζογκοφρέτες σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, το κακάο, το μέλι και το γάλα αμυγδάλου ή το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μίγμα να γίνει ομοιογενές και προσθέτουμε τις θρυμματισμένες ρυζογκοφρέτες. Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί μας και απλώνουμε το μείγμα  με τη ράχη του κουταλιού. Ψήνουμε στους 160oC για 15 λεπτά. Αφήνουμε να παγώσει. Κόβουμε σε μπουκίτσες με τα χέρια μας στο μέγεθος που επιθυμούμε. Αποθηκεύουμε σε κλειστό δοχείο. Τρώγονται ως σνακ στο σχολείο ή στο πρωινό μας με γάλα.