01/12/2023 Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων: προστάτης της Μελισσοκομίας

Σήμερα γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Φιλάρετου, προστάτη των μελλισοκόμων.

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι υπόδειγμα του ελεήμονος ανθρώπου. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απέκτησε τρία παιδιά, τον Ιωάννη, την Υπατία και την Ευανθία. Κάποτε έχασε όλα τα κτήματά του και το μόνο που του έμεινε ήταν κυψέλες με μέλισσες. Επειδή όμως δεν είχε τι άλλο να δώσει στους ζητώντες τρυγούσε τόσο πολύ τις κυψέλες που τις έχασε και αυτές και απόμεινε φτωχός και ο ίδιος. Ο Θεός όμως τον ευλόγησε και παντρεύτηκε η εγγονή του Μαρία με τον Κωσταντίνο τον αυτοκράτορα. Τον Φιλάρετο τον έκανε έπαρχο και απέκτησε πάλι μεγάλη περιουσία και πάλι ελεούσε τους φτώχους. 

Υπάρχει και μια Ευχή μελισσίων (εκ παλαιού αγιασματαρίου) όπου ακόμη και σήμερα τη διαβάζουν κάποιοι ευσεβείς μελισσοκόμοι προσεγγίζοντας το μελισσοκομείο τους, πριν αρχίσουν τις εργασίες. Μέσα στην ευχή αναφέρεται και ο άγιος Φιλάρετος:

Ως ευλόγησας και επλήθυνας τον μελισσώνα του δικαίου σου Φιλαρέτου, ευλόγησον και τα μελίσσια ταύτα…

 

Πηγή κειμένου 

Πηγή εικόνας

 

Το έργο ζωγραφικής της Φωτεινής με το λογότυπο έγινε puzzle

Το έργο ζωγραφικής της Φωτεινής έγινε puzzle (Εφαρμογή JigsawPlanet):

Το λογότυπο "Να' χαμε και δυο στάλες μέλι..." της Φωτεινής από την ομάδα των εργατριών της Τετάρτης

preview

Το λογότυπο "Να' χαμε και δυο στάλες μέλι..." της Φωτεινής   

 

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο “Τι ξέρεις για το μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας;”

Η ομάδα των "Κηφήνων" της Τετάρτης δημιούργησε με την εφαρμογή των Google Forms το ηλεκτρονικό ημερολόγιο:

"Τι ξέρεις για το μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας;"

Παναγιώτης Ηλ. Σπύρος Δ. Λευτέρης Β. Νικόλαος Γ.

27/11/2023 Μύρισε το σχολείο μας Χριστούγεννα…

Την Τρίτη 27/11/2023 στο εργαστήριο Πληροφορικής, την 3η ώρα οι: Χρυσούλα, Σταυρούλα, Άννα και Λαζαρία παρασκεύασαν τα μελομακάρονα και την 4η ώρα οι: Τάσος, Μαρία και Δόμνα τα μέλωσαν. Τα μελομακάρονα ψήθηκαν στο κυλικείο του σχολείου μας, από τον κύριο Πάρη και τον ευχαριστούμε πολύ.

Όλο το σχολείο μύρισε Χριστούγεννα!

Μελομακάρονα με χουρμάδες, βρώμη και μέλι

Υλικά

15 χουρμάδες

χυμός και ξύσμα από 1 & 1/2 πορτοκάλι

1 & 1/2 κούπα καρύδια (1 για τα μελομακάρονα 1/2 για την επικάλυψη)

200 γρ αλεσμένη βρώμη

1 & 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 

 

Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι

1 κούπα νερό

1 ξυλάκι κανέλας

 

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 30 λεπτά.
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα τα υλικά. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τους χουρμάδες στο blender χωρίς το νερό και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Φτιάχνουμε 40 μελομακάρονα. Τρυπάμε με το πιρούνι για σχέδιο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 10-15 λεπτά. Βουτάμε για δευτερόλεπτα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα βάζουμε στην πιατέλα προσθέτοντας το τριμμένο καρύδι.
Προετοιμασία της πάστας των χουρμάδων (μούλιασμα και λιώσιμο) και του σιροπιού στο σπίτι της κυρίας Αγγελοπούλου:

      

Στο εργαστήριο Πληροφορικής οι: Χρυσούλα, Σταυρούλα, Άννα και Λαζαρία παρασκευάζουν τα μελομακάρονα:

      

και οι: Τάσος, Μαρία και Δόμνα τα μελώνουν:

      

Ήταν υγιεινά και πεντανόστιμα!

Παρασκευή για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar: Σπιτική κηραλοιφή με μελισσοκέρι, μαστίχα ή αιθ. έλαιο λεμονιού

Παρασκευάσαμε για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar 20 κηραλοιφές:

Κηραλοιφή με ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, βαλσαμόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι καλέντουλας, μελισσοκέρι και μαστίχα ή αιθ. έλαιο λεμονονιού

Υλικά:

  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο,
  • 1 κ. σούπας αμυγδαλέλαιο,
  • 1 κ. σούπας βαλσαμόλαδο
  • 1 κ. σούπας λάδι καρύδας
  • 1 κ. σούπας λάδι καλέντουλας
  • 1 κ. σούπας μελισσοκέρι,
  • 1 πρέζα κοπανισμένη μαστίχα ή 2 σταγόνες αιθ. έλαιο λεμονιού

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το μελισσοκέρι και προσθέτουμε τα λάδια και τη μαστίχα ή τις σταγόνες αιθ. έλαιο λεμονιού.

   

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά των υλικών της παρασκευής.

Παρασκευή για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar: Σπιτική βαζελίνη με μελισσοκέρι και αιθ. έλαιο μέντας

Παρασκευάσαμε για το Χριστουγεννιάτικο Bazaar 20 σπιτικές βαζελίνες :

Σπιτική βαζελίνη 

Υλικά:

  • 2 κ. σούπας λάδι καρύδας,
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο,
  • 1 κ. γλυκού μελισσοκέρι
  • 1-2 στ. αιθ. έλαιο μέντας

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το μελισσοκέρι και το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αιθέριο έλαιο μέντας, και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μίγμα στο δοχείο.

      

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά των υλικών της παρασκευής.