ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΜΕΡΖΙΦΟΥΝΤΑΣ

Το κολλέγιο  Ανατόλια είναι γνωστό επίσης και ως Αμερικανικό Κολλέγιο είναι ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας  δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Πυλαία  Θεσσαλονίκης .Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς  ιεραποστόλους στη Μαρζιφούντα της Μικράς Ασίας . Το 1924 μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει 1285 μαθητές.

Συγκαταλέγεται στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της  Ελλάδος λόγω της ιστορίας και των ακαδημαικών επιδόσεων των μαθητών. Κάποια απ τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά και άλλα στα Ελληνικά. Το σχολείο έχει επίσης τρείς βιβλιοθήκες και περιέχει 30.000 τόμους βιβλίων. Πολλά  βιβλία προέρχονται από την αρχική βιβλιοθήκη του σχολείου της Μικράς Ασίας γι αυτό θεωρούνται άλλωστε και σπάνια.

Τα μαθήματα που προσφέρονταί στο Λύκειο χωρίζονταί σε κατηγορίες όπως :

1Γλωσσα και Λογοτεχνια

2Εκμαθηση Γλωσσας

3Κοινωνικες και Ανθρωπιστικες Επιστημες

4Πειραματικες Επιστημες

5Μαθηματικα

6Εικαστικες Τεχνες και Μθηματα Επιλογης

Το κολλέγιο Ανατόλια μέσω των βιβλιοθηκών του επιδιώκει την ανάπτυξη τον ενθουσιασμό και την αποτελεσματική χρήση και δημιουργία πληροφόρησης και  ιδεών . Εμπλουτίζει την συλλογή της και βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της ώστε να προωθήσει και να υποστηρίξει την φιλαναγνωσία , την διδασκαλία και την μάθηση σε όλες τις βαθμίδες.

ΛΥΚΕΙΟ ΓΟΥΜΕΡΑΣ

Ο αγωνιστής του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου ο ιδρυτής του Λυκείου Γουμεράς, ο ιδρυτής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και εμπνευστής της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου  γεννήθηκε το 1885 και γεννήθηκε στο χωριό Τσίτη της Αργυρούπολης στον Πόντο .

Τα κύρια μαθήματα τα οποία διδάσκονταν ήταν τα Αρχαία Ελληνικά ,η Έκθεση , τα τούρκικα, τα Λατινικά, τα Γαλλικά, η Φυσική ,  τα Μαθηματικά , η  πειραματική , η φιλοσοφία , τα Θρησκευτικά ενώ από βοηθητικά μαθήματα διδάσκονταν η ωδική ,η Γυμναστική, η Καλλιγραφεία και η Ατλογραφία .

      ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ

 

Leave a Reply