Τι είναι τα ομιλούντα βιβλία και ποια η χρήση τους

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή – αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.
Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 3000 τίτλους Βιβλίων, που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή π.χ. σε CD, DVD, USB. Δύο άρτια εξοπλισμένα στούντιο όπου ηχογραφούνται επιστημονικά συγγράμματα και ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία. Επίσης εξυπηρετούνται καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και των αναγνωστών σε σημειώσεις κλπ. Από το 2006 ξεκίνησε η ψηφιοποίηση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ομιλούντων βιβλίων και από το 2007 η ηχογράφηση βιβλίων σε CD. Με την πολύτιμη χορηγία, από το 2008  μέχρι σήμερα, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, γίνεται μέρος της  ψηφιοποίησης των ομιλούντων βιβλίων. 

Ακόμα, τα Audiobooks χρησιμοποιούνται σχετικά ευρέως και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η Denise Johnson αναφέρει χαρακτηριστικά
σε άρθρο της:

Τα ηχογραφημένα βιβλία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεύτερων γλωσσών, ή από μαθητές με προβλήματα μάθησης, ή από ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις τα Audiobooks έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές που για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έντυπα βιβλία στερούμενους της απόλαυση του διαβάσματος. Αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον μέσο όρο των αναγνωστών. Έχει γραφτεί από τον J. Varley το 2002 ότι “Είναι αβέβαιο το αν τα Audiobooks ανήκουν στον αξιοσέβαστο κόσμο των βιβλίων ή στον κόσμο της ψυχαγωγίας, και πολλοί εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον δρόμο της αποφυγής τους.

Denise Johnson

https://selfpublishingonline.eu/audiobooks-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82/

Leave a Reply