Φοίβος Σιδέρης Β2

Γενική αξιολόγηση του βιβλίου:

Η κριτική αυτή έχει ως στόχο να αξιολογήσει το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα της Μαρούλας Κλιάφα, "Ο Δρόμος για τον Παράδεισο είναι Μακρύς", βάσει της προσωπικής μου υποκειμενικής άποψης. Το εν λόγω βιβλίο διαπραγματεύεται ένα εύρος θεμάτων, από τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν μετανάστες έως τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, καθώς και τον έρωτα στην εφηβεία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το ύφος του μυθιστορήματος είναι απλό και κατανοητό, ο τόνος εξομολογητικός και ο λόγος των αφηγητριών γεμάτος συναισθήματα. Επιπλέον, η γλώσσα είναι απλή, δημοτική και καθημερινή. Ωστόσο, το βιβλίο αυτό έχει διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, με κύριους παράγοντες την ποιότητα της γραφής αλλά και την αρτιότητα της πλοκής.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του βιβλίου, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει μια ποιοτική γραφή, εμπλουτισμένη με μια πληθώρα ευχάριστων σχημάτων λόγου, όπως μεταφορές, παρομοιώσεις, εικόνες και αντιθέσεις. Επιπλέον, η πλοκή του μυθιστορήματος είναι ικανοποιητική, καθιστώντας το μυστήριο σημαντικό χαρακτηριστικό. Ως αποτέλεσμα, η ιστορία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, επιτρέποντας στον μέσο αναγνώστη να το διαβάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που το καθιστά διασκεδαστικό, χαλαρωτικό και όχι δυσάρεστο και βαρετό.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του βιβλίου, το τέλος του μυθιστορήματος είναι αρκετά προβλέψιμο και απότομο, πράγματα που μπορεί να δυσαρεστήσουν ορισμένους αναγνώστες. Επίσης, μία άλλη αρνητική πτυχή κατά την προσωπική μου άποψη, είναι το γεγονός ότι το βιβλίο επικεντρώνεται μόνο στις αλληλεπιδράσεις κοριτσιών, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες του αντίθετου φύλου να μην μπορούν να ταυτιστούν απόλυτα με τις πρωταγωνίστριες και την πλοκή του βιβλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βιβλίο δεν είναι κατάλληλο για αγόρια.

Καταλήγοντας, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, η γενική μου εντύπωση για το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα της Μαρούλας Κλιάφα, "Ο Δρόμος για τον Παράδεισο είναι Μακρύς", είναι σε γενικές γραμμές θετική. Για αυτόν τον λόγο, συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του εν λόγω βιβλίου σε όσους ενδιαφέρονται για εφηβικά μυθιστορήματα. Τέλος, η συνολική μου βαθμολογία για αυτό το βιβλίο είναι 7,5/10, αλλά ο κάθε αναγνώστης μπορεί να έχει διαφορετική άποψη.

Leave a Reply