English

Μανόλη, πάμε ένα ταξίδι στο παρελθόν;

Καλημέρα σας!
Αυτή τη φορά η δραστηριότητα μας θα περικλείει μια βόλτα στο παρελθόν, να θυμηθούμε στιγμές του Μανόλη όταν ήταν μικρός! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε παλιά άλμπουμ ή να ανοίξουμε τις ψηφιακές φωτογραφίες! Μπορείτε να δείξετε και στον Μανόλη δικές σας αναμνήσεις από παλιές σας φωτογραφίες και να περάσετε τον χρόνο σας ποιοτικά αφηγούμενοι ιστορίες και διάφορα συμβάντα!
Πρώτα από όλα όμως, θα ήθελα να δείξετε στον Μανόλη το πρόγραμμά του για τις δύο επόμενες ημέρες. Το πρόγραμμα ακολουθεί σε φωτογραφία και στηρίζεται στο εικονικό πρόγραμμα, που του είχα (γραμματάκια, που ισοδυναμούν με τη γλώσσα, οι πιτζαμοήρωες παραπέμπουν στα εικαστικά και ειδικά στη ζωγραφική κι ο υπολογιστής). Σε αυτό το σημείο, χρειάζομαι τη βοήθειά σας, καθώς τη δραστηριότητα, που επέλεξα, θα τη βάλω με την εικόνα των πιτζαμοηρώων. Αν θυμάται ότι ζωγράφιζε, που είναι πολύ πιθανό, θα ζωγραφίσετε ή θα ζωγραφίσει μια φωτογραφία του, αφού δείτε διάφορα άλμπουμ, ώστε να μην έχουμε διαταραχή και στο πρόγραμμα αυτό.

Μπορείτε τις δύο παραπάνω φωτογραφίες  να τις κάνετε printscreen ή από το κινητό ή από τον υπολογιστή, γιατί θα ζητάει να τις βλέπει συνέχεια, για να ξέρει τι έχει και τι ακολουθεί!
Συνεχίζοντας, αφού δείτε παλιές φωτογραφίες, που ισοδυναμούν με την εικόνα των πιτζαμοηρώων, ο Μανόλης μπορεί από μόνος του να συγκράτησε συγκεκριμένες φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις κάνουμε κολλάζ! Κάποιες ( έως 2 ) φωτογραφίες από το παρελθόν  θα τις κόψει και θα τις κολλήσει ο Μανόλης σε χαρτί Α4 ή αν θέλετε στο κίτρινο τετράδιο. Θα ήθελα να αφήνετε κενό μεταξύ τους, για να γράψει ο Μανόλης από μια πρόταση για την καθεμιά. Από την άλλη, σε άλλο χαρτί θα κόψει και θα κολλήσει μια τωρινή φωτογραφία ή φωτογραφίες (έως 2) και από κάτω θα γράψει  από μια πρόταση.
Σχετικά με τις προτασούλες τώρα, εδώ μπαίνουμε στα γραμματάκια. Θα γράφει τι βλέπει σε κάθε φωτογραφία ή πως ήταν, τα χαρακτηριστικά του. Είναι ωραίο να κάνουμε έναν σαφή διαχωρισμό του χρόνου στο χθες/παλιά και στο τώρα και στις αλλαγές, που επιφέρει ο χρόνος στην ανάπτυξή μας! Οι προτάσεις θα είναι μικρές, για παράδειγμα: Τότε  ο Μανόλης ήταν μικρός, Τότε ο Μανόλης έκανε ποδήλατο, Τώρα ο Μανόλης είναι πιο ψηλός. Στις προτασούλες του παρόντος καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν οι λέξεις "είναι" ή "έχει", εκτός αν το παιδί έχει ήδη πει κάτι και θέλει να το γράψει!
Είναι πολύ βοηθητικό, για να μάθει να αφήνει κενό μεταξύ των λέξεων, να χρησιμοποιείτε είτε αυτοκολλητάκια του ενός εκατοστού( π.χ. ένα αστεράκι , μια φατσούλα) ή να κάνετε μια κουκκίδα μικρή με   έναν μαρκαδόρο με χρώμα! Δοκιμάστε το όσο θα είστε σπίτι όταν γράφει μόνος του μια πρόταση! ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην γράφετε εσείς την πρόταση και την αντιγράφει μετά ο Μανόλης. Μας ενδιαφέρει να κατακτήσει τη φωνολογική και φωνημική επίγνωση. Να είστε δίπλα του και να σας ρωτάει πως θα γράψει  την κάθε λέξη.
Έτσι, μπορείτε τη μια μέρα να δείτε φωτογραφίες από το παρελθόν και να γράψετε τις προτάσεις και την επόμενη τωρινές φωτογραφίες και να γράψετε δυο προτάσεις! Αναφορικά με τον υπολογιστή, θα σας δείξω μια ιστοσελίδα, που μπορείτε να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας και να την κάνετε παζλ,που μετά θα φτιάξει Μανόλης . Αν του άρεσε μια παλιά εικόνα, που δεν την έχετε ψηφιακά μπορείτε να την βγάλετε φωτογραφία, να την αποθηκεύσετε και να την ανεβάσετε!
Προσπαθώ να βρίσκω δραστηριότητες, που θα αναπτύσσουν ποικιλοτρόπως τον Μανόλη, είτε τη λεπτή του κινητικότητα είτε τον λόγο και ταυτόχρονα θα καθίστανται ενδιαφέρουσες! Περιμένω να μου στείλετε είτε στο mail  είτε στο viber είτε στην  κυψέλη του πάμεΑμ@ζι στο  e-me τα κολάζ του Μανόλη! Την επόμενη φορά θα έχει μαθηματικά το πρόγραμμα! Τέλος, όταν δεν στέλνω και μέχρι να στείλω μπορείτε να ασχολείστε με τις ασκήσεις της κυρίας Κατερίνας και να του δείχνετε και το εικονικό πρόγραμμα με τα γραμματάκια ή τα μαθηματικά(λογικά θα στείλω το επόμενο την Παρασκευή και θα έχει και την κατάλληλη εικόνα)!
Εδώ μπορείτε να πατήσετε και να κατευθυνθείτε στη σελίδα jigsawplanet. Θα χρειαστεί να κάνετε sing up και να δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό(κατ'επιλογή σας αλλά αυτό θα πρότεινα) άλμπουμ. Μια γεύση θα πάρετε από την παρακάτω εικόνα.

 

Να περάσετε όμορφα, ζεστά και οικογενειακά! Τα φιλιά μου στον Μανόλη!

 

 

Leave a Reply