English

Ιανουάριος 2020. Η εφημεριδούλα των ΠΕ04

Μαθαίνοντας από τις επιτυχίες μας.

Λέτε να είναι εφικτό να μαθαίνουμε από τις επιτυχίες το ίδιο αποτελεσματικά με τις αποτυχίες μας;
Ναι μπορούμε!
Μάλιστα είναι εξίσου αποδοτικό-και πιο ενθαρρυντικό και ευχάριστο- σε σύγκριση με την αναζήτηση των αιτίων στην αποτυχία.

Δοκιμάστε το.

Την επόμενη φορά που κάτι πάει  καλά, διερευνήστε  τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Γιατί είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτά τα αποτελέσματα; Όταν ξεκαθαρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την επιτυχία και τι περιλαμβάνει αυτή, κάνουμε το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες επιτυχίες.
  2. Ποια συγκεκριμένα βήματα με οδήγησαν στην επιτυχία; Όταν αναγνωρίσουμε τι κάναμε για να φτάσουμε στη δημιουργία θετικών αποτελεσμάτων, μπορούμε να αναπαράγουμε τα παραγωγικά βήματα και ακόμα να τα δείξουμε σε άλλους.
  3. Ποιος άλλος συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία; Η επιτυχία είναι σπάνια προϊόν ενός και μόνο ατόμου. Αναγνωρίζοντας ποιος μας βοήθησε, έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε  την εκτίμησή μας - και να επιλέξουμε συνειδητά την αξιοποίηση των σχέσεων αυτού του είδους στο μέλλον.
  4. Ποιες άλλες συνθήκες υποστήριξαν την επίτευξη αυτής της επιτυχίας; Ορισμένες συνθήκες είναι πέρα από τον έλεγχο μας. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο να τις αναγνωρίζουμε. Από την άλλη κάποιες από τις συνθήκες ενδέχεται να είναι πιο εύπλαστες και ίσως να είναι παράγοντες που θα συμβάλουν  τη μελλοντική επιτυχία.

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν - και εμάς και τους άλλους - να ανασύρουμε από τις  επιτυχίες μας για τα πλούσια μαθήματα που μπορεί να μας διδάξουν.
Ποιος ξέρει;
Ίσως ήρθε η ώρα να περάσουμε  από το "σχολείο των σκληρών χτυπημάτων" στο πιο ήπιο και ευγενές, "βιβλίο των θριάμβων".

Επί του πιεστηρίου . . .

Ο καιρός και η κλιματική αλλαγή

Από τον περσινό χιονιά ως το το παρατεταμένο φετινό φθινόπωρο, αναρωτιόμαστε πόσο έγκυρη είναι η πρόσφατη εμπειρία στη συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής.  Ας μη διστάσουμε να συζητήσουμε και με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για τα όρια των προσωπικών μας εμπειριών και τη μεγαλειώδη προσπάθεια  οργάνωσής τους σε επιστημονική γνώση. Ποιος θυμάται πόσο έβρεξε πέρυσι, πότε χιόνισε και πόσο χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες το Δεκέμβρη του 2018; Ένα από τα σημαντικά βήματα της επιστημονικής μεθόδου είναι η καταγραφή των δεδομένων.

Ίσως είναι η κατάλληλη ώρα για τη δημιουργία παρατηρητηρίων κλίματος στα σχολεία. Η ελπίδα μας είναι να μη καταγράψουν μετρήσιμες μεταβολές. Αν όμως μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια είναι φανερή η διαφοροποίηση των καιρικών συνθηκών, ή συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών μας στη καταγραφή τους είναι η καλλίτερη δυνατή ευαισθητοποίηση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Αν είναι στις προτεραιότητες σας μια διδακτική  παρέμβαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγή στείλτε ένα μήνυμα στο dk@sch.gr με θέμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ή αφήστε ένα σχόλιο σε αυτή τη σελίδα.

Καλή χρονιά

Σεισμός την ώρα του μαθήματος
Σεισμογράφημα Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 09:26

Όχι δεν ήταν η Εθνική Ελλάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελο. Ήταν ο ίδιος ο Εγκέλαδος που  Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 09:26 κούνησε το δακτυλάκι του ανάμεσα στα Κρήτη και τη Πελοπόννησο. Όλοι μα όλοι, και μαθητές και οι καθηγητές άλλα και οι  συμπολίτες μας είμαστε στο έλεος του Εγκέλαδου. Όμως ξεκινώντας από τη θεωρία των τεκτονικών πλακών και τις προδιαγραφές των οικοδομών, ως τους σεισμογράφους και τις ασκήσεις αντισεισμικής  προστασίας έχουμε πολύ καλά εργαλεία  για να τον αντιμετωπίσουμε. Ένα από τα ποιο ισχυρά είναι η δυνατότητα των Homo sapiens να επικοινωνούν και να κοινοποιούν τις εμπειρίες τους. Ας το αξιοποιήσουμε.

Continue reading "Ιανουάριος 2020. Η εφημεριδούλα των ΠΕ04"

Δειγματική διδασκαλία: Πως μπορούμε να προσδιορίσουμε το φύλο του εμβρύου;

Μετά τη πρώτη παρουσιάση στο Γυμνάσιο Μολάων την Πέμπτη 5/12/2019 και την εξέλιξη της δραστηριότητας προετοιμάστηκε μια δεύτερη Δειγματική διδασκαλία που απευθύνεται σε όσους δεν παρακολούθησαν τη πρώτη.

Πέρα από τη συγκεκριμένη θεματική, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα εγχείρηματα  εργαστηριακής προσέγγισης και περιγραφικής αξιολόγησης  χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα η καλύψη της ύλης. Και οι δύο τεχνικές αφορούν όλους τους διδάσκοντες  (ΠΕ04.01 και .02 και .03 και .04) ανεξάρτητα από κλάδο και βαθμίδα (Γυμνάσιο ή Λύκειο).

Συγκεκριμένα:

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου καλεί τους Εκπαιδευτικούς της Λακωνίας που διδάσκουν φυσικές επιστήμες σε πρώτη, δεύτερη ή και τρίτη ανάθεση στη δειγματική διδασκαλία του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04) Δρ. Δημητρίου Κελεφιώτη στο 4o Γυμνάσιο Σπάρτης την Πέμπτη 12-12-2019 στις 11:30.
παρατηρηση χρωμοσωματων στο μικροσκοπιοΣτη δραστηριότητα αυτή θα παρουσιαστεί εφαρμογή διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με έμφαση στις εργαστηριακές δραστηριότητες των μαθητών και των μαθητριών στην ενότητα 5.1 “Το γενετικό υλικό οργανώνεται σε χρωμοσώματα” του μαθήματος της Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου. Θα επιδιωχθεί ακόμη υλοποίηση περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών με τη συμβολή των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών. Θα ακολουθήσει αποτίμηση της διδασκαλίας και συζήτηση για τις δυνατότητες και τα όρια των διδακτικών προσεγγίσεων, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο.