Οι μέρες της μεγάλης Εβδομάδας

Σάββατο Λαζάρου: Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου που τον ανέστησε ο Χριστός. Παλιά τέτοια μέρα λέγονταν τα κάλαντα και οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λαζαράκια.

Κυριακή των Βαΐων : Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Τη μέρα την ονομάσαμε έτσι επειδή τα μικρά παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους βάγια.

Μεγάλη Δευτέρα : Τη Μεγάλη Δευτέρα περιφέρουμε στην Εκκλησία την εικόνα του «Νυμφίου» ως έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μεγάλη Τρίτη: Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των "Δέκα Παρθένων" και το βράδυ ακούμε στην εκκλησία το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη : Την ημέρα αυτή τελείται το μυστήριο του Ευχελαίου και θυμόμαστε τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Μεγάλη Πέμπτη :Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης βάφουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά και το βράδυ προσκυνούμε τη Σταύρωση του Χριστού και του προσφέρουμε λουλούδια.

Μεγάλη Παρασκευή :Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τελείται η Αποκαθήλωση του Χριστού απ’ το Σταυρό και τοποθετείται στον Επιτάφιο, που είναι στολισμένος με λουλούδια. Μετά όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπάνε λυπητερά. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, τον οποίο συνοδεύουν και "μυροφόρες", δηλαδή μικρά κορίτσια ντυμένα στα μαύρα.

Μεγάλο Σάββατο :Τα μεσάνυχτα πηγαίνουμε στην Εκκλησία με τις λαμπάδες, τις οποίες ανάβουμε με το Άγιο Φως και τελείται η ακολουθία της Ανάστασης. Όταν γυρίσουμε σπίτι τρώμε μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε αυγά.

Κυριακή του Πάσχα : Η ημέρα που εορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Το πρωί ψήνουμε το αρνί και τρώμε οικογενειακά, ενώ το απόγευμα τελείται ο εσπερινός της Αγάπης και διαβάζεται το Ευαγγέλιο σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου.

 

One Comment on “Οι μέρες της μεγάλης Εβδομάδας

  1. Μεγαλη Πεμπτη.Μου αρέσει πολύ γιατί βάφουμε τα αυγά με διάφορα χρώματα παρέα με τη γιαγιά και ολο το σπίτι μυρίζει όμορφα απο το ψήσιμο των τσουρεκιων ….Το απόγευμα πάμε όλοι μαζί στην εκκλησία και αφήνουμε λουλούδια για το στολισμό του επιταφίου …

Leave a Reply