Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφορικών ή ΓΠΣ (GIS) είναι ψηφιακά συστήματα, τα οποία μπορούν να ενσωματώσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν πληροφορίες γεωγραφικά συσχετισμένες.

Σε τέτοια συστήματα αποθηκεύονται, συνδέονται και συσχετίζονται πληροφορίες, δεδομένα και γεωγραφικά στοιχεία. Στη συνέχεια αυτά τα συστήματα έχουν την ικανότητα να τα απεικονίζουν, να τα αναλύουν και να τα διαχειρίζονται.

Χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των παραγγελιών τους, μπορούν να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να γνωρίζουν σε πιο σημείο βρίσκεται η παραγγελία τους. Επίσης μπορούν να έχουν εικόνα του δικτύου πωλήσεων, αποστάσεων, ειδικών συνθηκών κλπ.

Ένας οργανισμός μπορεί να έχει εικόνα των ιδιαιτεροτήτων μιας γεωγραφικής περιοχής. Για παράδειγμα ένας οργανισμός που ασχολείται με την καταγραφή των κοιτασμάτων νερού μιας αγροτικής ή μιας αστικής περιοχής χρησιμοποιεί τέτοια συστήματα για να μπορεί να προτείνει με ακρίβεια τα σημεία γεώτρησης ή τα σημεία διασύνδεσης ποτιστικών συστημάτων.

Μια εταιρία ή συνεταιρισμός ταξί μπορεί μέσω ενός τέτοιου συστήματος να διαχειρισθεί το στόλο της, να χρονοπρογραμματίσει και να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις μετακίνησης των πελατών της κ.ά.

 

Αφήστε μια απάντηση