Συνταγή για κοκορέτσι

Κοκορέτσι στον φούρνο

Συστατικά:

  • 2 κιλά αρνί, εντεράκια
  • 50 γρ. ξίδι
  • αλάτι
  • 1 μπόλια, αρνίσια
  • 1 συκωταριά, αρνίσια με γλυκάδια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  • Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια μέσα-έξω.
  • Τα βάζουμε σε λεκάνη με το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  • Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπολ την μπόλια με ζεστό τρεχούμενο νερό, ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε στο μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για 30 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκ.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ξύσμα από 2 λεμόνια και το πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί θα μας σφίξει το κρέας). Αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών.
  • Περνάμε από τη σούβλα τα κομμάτια της συκωταριάς εναλλάξ ως εξής: πνευμόνια, καρδιά, συκώτι, γλυκάδια και αλατοπιπερώνουμε.
  • Παίρνουμε και κόβουμε ένα κομμάτι μπόλιας ώστε να μας καλύψει όλη τη σούβλα και τυλίγουμε ομοιόμορφα από πάνω από το κρέας.
  • Περνάμε τα εντεράκια και τα τυλίγουμε πάνω από την μπόλια τα σφίγγουμε καλά πάνω στην άκρη της σούβλας (θέλει υπομονή και αρκετό εντεράκι).
  • Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30x40  με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες. 
  • Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά για να πάρει χρώμα.

Leave a Reply