Η τηλεόραση στο χρόνο

Η τηλεόραση στο χρόνο

Προς τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, οι πρώτες ενδείξεις μιας νέας μεγάλης και διαχρονικής ανακάλυψης άρχισαν να διαφαίνονται. Μηχανικοί που πειραματίζονταν με διαφόρων ειδών ηλεκτρικές, οπτικές και μηχανικές τεχνολογίες επιχειρούσαν να απαθανατίσουν, να μεταφέρουν και να αναμεταδώσουν οπτικό υλικό, ή αλλιώς εικόνες.

Προς τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα, και λίγο μετά την ανακάλυψη του τηλεφώνου, ξεκίνησε η ηλεκτρονική αναμετάδοση κινούμενων τηλεοπτικών εικόνων, γνωστή ως Τηλεφωνοσκόπιο.

Λίγο μετά, στις 25 Αυγούστου του 1900, αναφερόμενος στα έργα άλλων επιστημόνων, ο Ρώσος καθηγητής Constantin Perskyi χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δημόσια τη λέξη «Television» στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ηλεκτρισμού στο Παρίσι.

Έπειτα από 26 χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου, ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης John Logie Baird προέβη στην πρώτη δημόσια παρουσίαση μιας μηχανικής τηλεοπτικής συσκευής, όπου εμφάνισε αληθινά πρόσωπα με ολοκληρωμένες διαβαθμίσεις φωτός και σκίασης και όχι απλά περιγράμματα ή φιγούρες. Το... κεφάλι άνηκε στην Daisy Elizabeth Gandy, επιχειρηματικό συνέταιρο του John Logie Baird. «Η εικόνα που μεταδόθηκε ήταν αμυδρή και συχνά ασαφής, αλλά το σήμα μέσω της ''televisor'', όπως ο Braid έχει ονομάσει την συσκευή του, είναι δυνατό να μεταδώσει και να αναπαράγει αμέσως λεπτομέρειες μετακίνησης και πράγματα, όπως το παιχνίδι των εκφράσεων», έγραψε ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα The Times μετά την επίδειξη.

Μετά την επίδειξη του 1926, η πρώτη μαζική παραγωγή τηλεόρασης στον κόσμο έγινε το 1929, ενώ ένα χρόνο πριν είχε κατορθώσει να πετύχει την πρώτη υπερατλαντική τηλεοπτική μετάδοση μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης και την πρώτη μετάδοση στο πλοίο S.S. Berengaria στη μέση του Ωκεανού.

Στην ουσία, η τηλεόραση είναι αποτέλεσμα σειράς θεωριών και ανακαλύψεων, όπως αυτών του ηλεκτρισμού, του φωτός, της λάμπας, της προβολής εικόνων, της κίνησης των εικόνων και πολλών άλλων.

Η τηλεόραση είναι σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Aποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση" εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).

Με το πέρασμα του χρόνου η τηλεόραση εξελίχθηκε, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τότε μέχρι τώρα η συσκευή έχει αλλάξει το σχήμα της, το μέγεθός της, την τεχνολογία της, και πλέον τις παροχές της. Είναι εντυπωσιακό το πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα δεδομένα, πόσο διαφορετικά ξεκίνησε να λειτουργεί, με ασπρόμαυρο σήμα, στη συνέχεια με έγχρωμο και σήμερα με ψηφιακό.

Μέχρι πρότινος, το ελληνικό επίγειο σύστημα μετάδοσης ήταν αποκλειστικά αναλογικό. Από τις 6 Φεβρουαρίου του 2015 το τηλεοπτικό σήμα είναι σε όλη τη χώρα ψηφιακό

Υπάρχει χρονολόγιο που παρουσιάζεται η πορεία της τηλεόρασης, ξεκινώντας από τις πρώτες θεωρίες που οδήγησαν στην ανακάλυψή της, την εξέλιξή της και τις στιγμές ορόσημα τόσο σε Παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα της digea.

 

Πηγή: https://www.digea.gr/238/article/1417/I-tileorasi-sto-xrono/el

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/247620/ayti-einai-i-proti-tileorasi-paroysiastike-akrivos-prin-90-hronia-eikones

6 comments on “Η τηλεόραση στο χρόνο

    1. Μαγδαληνή μου άρεσε πολύ το άρθρο που έγραψες. Μπράβο!!!

  1. Μαγδαληνή μου άρεσε πολύ το άρθρο που έγραψες. Μπράβο!!!

    1. Ευχαριστώ πολύ θεοδώρα, χαίρομαι που σου άρεσε.

Leave a Reply