Ιστορία των κινητών τηλεφώνων

Κινητό τηλέφωνο | Η εξέλιξη της συσκευής που άλλαξε τις ζωές μας ...                 Did you know? Who invented the Cell Phone? – HammerandTongues Blog

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Ο Μάρτιν Κούπερ, πρώην αντιπρόεδρος της Motorola παρουσίασε το 1973 το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTAC. Ωστόσο, πoυλήθηκε δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου μοντέλου. Ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό, το οποίο ήταν επαναστατικό για την εποχή αν και πολύ ακριβό. Κόστιζε 4.000 δολάρια .

Κάθε αρχή και δύσκολη

Πριν από 70 χρόνια, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούσαν μια βαριά συσκευή, βάρους περίπου 9 κιλών, η οποία είχε πολύ περιορισμένη εμβέλεια. Η σύνδεση γινόταν μέσω της "δεσποινίδος της τηλεφωνικής εταιρίας" και διακοπτόταν μόλις κανείς εγκατέλειπε το στενό όριο λήψης. Λόγω του υψηλού κόστους τότε, η κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Μέγεθος τσέπης

Το 1989, εμφανίστηκε στην αγορά το πρώτο κινητό τηλέφωνο που θα χωρούσε σε μια τσέπη. Το MicroTAC της Motorola ήταν το πρώτο αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο. Αυτό το τηλέφωνο αποτέλεσε την αφετηρία εμφάνισης ολοένα και μικρότερων συσκευών.

Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Το καλοκαίρι του 1992 ξεκινά η εποχή των ψηφιακών κινητών. Οι συσκευές εξελίσσονται ακόμα περισσότερο. Το Motorola 3200 είναι το πρώτο κινητό τηλέφωνο που υποστηρίζει το δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας δεύτερης γενιάς (2G).

Η «επανάσταση» των σύντομων μηνυμάτων

Το 1994 προσφέρεται η υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων (SMS). Αρχικά χρησιμοποιούνταν από τις εταιρίες για την ενημέρωση των πελατών τους σχετικά με τη διακοπή του δικτύου ή την κακή σύνδεση. Σύντομα η αποστολή μηνύματος 160 χαρακτήρων έγινε η πιο διαδεδομένη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας μετά το τηλεφώνημα. Πολλοί νέοι ανέπτυξαν γρήγορα συντομογραφίες για να εξοικονομήσουν χαρακτήρες.

Μαζική παραγωγή κινητών

Από το 1997 και μετά αυξάνεται κατακόρυφα η προσφορά νέων μοντέλων. Αναδιπλούμενα κινητά και τηλέφωνα με συρόμενα πορτάκια προσελκύουν τους χρήστες και γίνονται το νέο αγαπημένο τους αξεσουάρ. Οικονομικά μοντέλα και προπληρωμένες κάρτες κάνουν το κινητό, προϊόν μαζικής παραγωγής.

Τα πρώτα Smartphones

Το Nokia 7110 ήταν το 1999 το πρώτο κινητό με ασύρματο δίκτυο (WAP). Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες των κινητών απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ήταν μεν μία σύντομη έκδοση ενός κειμένου του διαδικτύου αλλά ένα επαναστατικό βήμα για το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακολούθησαν παρόμοια μοντέλα που ενσωμάτωναν λειτουργίες κινητού, τηλεειδοποίησης και φαξ σε μία συσκευή.

«Επανάσταση» στα κινητά

Το 2007 κάνει την εμφάνιση του το πρώτο iPhone από την Apple με οθόνη αφής σηματοδοτώντας την επανάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Δεν ήταν μεν το πρώτο smartphone, αλλά εκείνο που για πρώτη φορά προσέφερε μια φιλική προς τον χρήστη επιφάνεια. Αργότερα προσαρμόστηκε και στην τεχνολογία 3G που ήταν ήδη διαθέσιμη από το 2001. Με την τεχνολογία αιχμής για την ασύρματη επικοινωνία και δικτύωση των κινητών συσκευών με υψηλές ταχύτητες (LTE) βαδίζουμε προς τα έχουμε πλέον κινητά υψηλών αποδόσεων τέταρτης γενιάς (4G). Με τα νέα μοντέλα,  μπορεί κανείς όταν είναι καθοδόν να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και να δίνει εντολές που αφορούν το σπίτι, το αυτοκίνητο ή το γραφείο ή ακόμα να πληρώνει λογαριασμούς.

Πηγή: DW.COM

Leave a Reply