PlayStation 4

Το PlayStation 4 ή PS4 (ιαπωνικά: プレイステーション4, Χέπμπορν: Pureisuteshon 4) είναι η όγδοη γενιά κονσολών βιντεοπαιχνιδιών της Sony Computer Entertainment. Ανακοινώθηκε ως ο διάδοχος του PlayStation 3 κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στις 20 Φεβρουαρίου του 2013. Οι κύριοι ανταγωνιστές του PlayStation 4 είναι το Wii U και το Switch της Nintendo και το Xbox One της Microsoft. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου του 2013.[2]

Το PlayStation 4 διαθέτει έναν AMD Jaguar επεξεργαστή βασισμένο στην x86-64 αρχιτεκτονική.[3] Αυτό έχει ως σκοπό να κάνει την ανάπτυξη παιχνιδιών πιο εύκολη, προσελκύοντας μεγαλύτερο εύρος δημιουργών. Αυτές οι αλλαγές δείχνουν την προσπάθεια την Sony να βελτιωθεί μέσω των μαθημάτων που έμαθε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, παραγωγής και κυκλοφορίας του PlayStation 3. Άλλες αξιοσημείωτες δυνατότητες του υλικού του PS4 περιλαμβάνουν την 8+ GB ενιαία μνήμη GDDR5, το ταχύτερο Blu-Ray drive, και τα αφοσιωμένα ειδικά κατασκευασμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα για την επεξεργασία ήχου, εικόνας και διεργασιών παρασκηνίου. Πέρα όμως από αυτές τις δυνατότητες, η ομοιότητα μεταξύ των δύο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.Sony PlayStation 4 Online at Lowest Price in India

Μεταξύ των νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, η Sony σχεδίασε και το PlayStation App που θα επιτρέπει στους κατόχους PS4 να μετατρέπουν τα smartphone τους και τα tablet τους σε μία δεύτερη οθόνη για να ενισχύσουν τις δυνατότητες του παιχνιδιού. Η εταιρία επίσης κυκλοφόρησε το PlayStation Now, μία υπηρεσία βασισμένη στο Cloud που έχει διαθέσιμο υλικό για "κατέβασμα" και παιχνίδια. Τέλος, με την ενσωμάτωση του κουμπιού share στο χειριστήριο, που προσφέρει διάφορες δυνατότητες κοινοποίησης των παιχνιδιών του χρήστη, η Sony σχεδιάζει να προσανατολιστεί σε πιο κοινωνικά παιχνίδια.

Ιστορία

Το 2012 η Sony ξεκίνησε να μοιράζει κιτ ανάπτυξης σε δημιουργούς παιχνιδιών, αποτελούμενο από ένα βελτιωμένο PC που είχε το AMD (Επιταχυμένη Μονάδα Επεξεργασίας) chipset.[4] Αυτά τα κιτ ήταν γνωστά ως "Orbis".[5] Στις αρχές του 2013, η Sony ανακοίνωσε ότι μια παρουσίαση γνωστή ως PlayStation Meeting 2013 θα συνέβαινε στην Νέα Υόρκη στις 20 Φεβρουαρίου του 2013 για να αποκαλυφθεί το «Μέλλον του PlayStation».[6][7] Η Sony επίσημα ανακοίνωσε το PlayStation 4 σε αυτή.[8][9] Αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το λογισμικό του PS4 και συζήτησαν κάποιες από τις δυνατότητες που θα έχει.[8][10] Η Sony επίσης επέδειξε βίντεο πραγματικών παιχνιδιών σε ανάπτυξη, όπως επίσης και μερικές τεχνικές επιδείξεις.

Η Sony αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για το PS4 στις 10 Ιουνίου 2013 στην Electronic Entertainment Expo, όπως επίσης έδειξε και την κονσόλα την ίδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το PS4 Slim, μια ανανεωμένη έκδοση της αρχικής κονσόλας και τον Νοέμβριο του ίδιο έτους το PS4 Pro μια αναβαθμισμένη έκδοση με υποστήριξη 4K ανάλυσης.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4#%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1_Suspend

Leave a Reply