Loading...
Προγραμματισμός

Τι είναι το Scratch

Το Scratch είναι μία γλώσσα προγραμματισμού, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 από το τμήμα Lifelong Kindergarten Group του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης MIT. Χρησιμοποιείται κυρίως στην εκπαίδευση για την εκμάθηση των εννοιών του προγραμματισμού.

Με το περιβάλλον του Scratch, ο προγραμματισμός για αρχάριους είναι πολύ εύκολος, ιδιαίτερα για παιδιά, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν παιχνίδια και animations μετακινώντας (drag & drop) τις εντολές, που εμφανίζονται ως αποσπώμενα κομμάτια (blocks).

Η τελευταία έκδοσή του μπορεί να τρέξει είτε online, είτε offline σε Windows, Mac και Linux.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη κοινότητα που υποστηρίζει το Scratch, καθώς και το γεγονός ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει τα δικά του project στον επίσημο ιστότοπο. Έτσι ο προγραμματισμός για αρχάριους γίνεται ακόμα πιο εύκολος αφού υπάρχει αλληλοϋποστήριξη των χρηστών.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 14 εκατομμύρια παιχνίδια, animations και μουσικές δημιουργίες έχουν ανέβει στην πλατφόρμα του Scratch.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες φτάνουν τα 11 εκατομμύρια. Ο κώδικας των project είναι διαθέσιμος προς όλους για να τον τροποποιήσουν και να τον προσαρμόσουν. Με όλη αυτή την κοινότητα, ο προγραμματισμός για αρχάριους γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικός και ενδιαφέρων.

One comment
Leave a Reply