Loading...
Κινητές συσκευές

Ο υπολογιστής ταμπλέτα (τάμπλετ)

Ένας υπολογιστής ταμπλέτα ή tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός και είναι σε μέγεθος μεγαλύτερος από ένα κινητό τηλέφωνο, ενσωματωμένο σε μια επίπεδη οθόνη αφής και κυρίως λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Χρησιμοποιεί συχνά την οθόνη σαν εικονικό πληκτρολόγιο, με μια παθητική γραφίδα η μια ψηφιακή πένα.

Ένα από τα πρότυπα του υπολογιστή - ταμπλέτα ως πρότυπα θεωρείται το Dynabook του Alan Kay του 1968. Οι πρώτες εμπορικά φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε αυτήν την ιδέα εμφανίστηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Microsoft κυκλοφόρησε μια σχετικά αποτυχημένη σειρά προϊόντων με το Microsoft Tablet PC, σε μια εξειδικευμένη αγορά όπως νοσοκομεία και επιχειρήσεις εξωτερικού. Το 2010, η εταιρεία Apple κυκλοφόρησε το iPad, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία οθόνης αφής παρόμοια με του iPhone που έγινε το πρώτο κινητό ταμπλέτα υπολογιστής με παγκόσμια εμπορική επιτυχία.

Πέραν του ότι έχουν πλέον τις δυνατότητες ενός προσωπικού υπολογιστή, οι υπολογιστές ταμπλέτες που αγοράζονται κατά τα τελευταία έτη περιλαμβάνουν και : ασύρματη περιήγηση στο Διαδίκτυο, έχει τις δυνητικές λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου, με την πλοήγηση GPS, τη φωτογραφική μηχανή και τις λειτουργίες βίντεο,το βάρος τους είναι μικρό και ζυγίζουν γύρω στα 500 με 600 γραμμάρια και τυπικά έχουν διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους από 2,5 έως δέκα ώρες. Με πολλούς τρόπους ο φορητός υπολογιστής και τα smartphone πλησιάζουν στα χαρακτηριστικά τους, και αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ο υπολογιστής ταμπλέτα (tablet) και το σχετικό ειδικό λογισμικό λειτουργίας του είναι ένα παράδειγμα της πληροφορικής τεχνολογίας, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη των ταμπλετών που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Ηλεκτρικές συσκευές με δεδομένα εισόδου και εξόδου σε επίπεδη οθόνη πληροφοριών υπήρχαν ήδη από το 1888 με την telautograph . Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα έχουν δημιουργηθεί πολλές συσκευές με αυτά τα χαρακτηριστικά ideated , όπως και σχεδιαγράμματα , πρωτότυπα ή εμπορικά προϊόντα , με το Dynabook το 1968 έτσι ώστε να είναι ένας πνευματικός πρόδρομος των ταμπλετών και των φορητών υπολογιστών. Εκτός από τα πολλά ακαδημαϊκά και ερευνητικά συστήματα, υπήρχαν και αρκετές επιχειρήσεις με προϊόντα του εμπορίου τη δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Microsoft προσπάθησε να καθορίσει με τη Microsoft Tablet PC τον προσωπικό υπολογιστή ως έναν φορητό υπολογιστή για την εργασία στον τομέα των επιχειρήσεων, αν και οι συσκευές τους δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την ευρεία χρήση, κυρίως λόγω των τιμών αλλά και τη χρηστικότητα των προβλημάτων που παρουσίασαν. Τον Απρίλιο του 2010 η εταιρεία Apple Inc κυκλοφόρησε το μοντέλο iPad, το οποίο είναι ένας υπολογιστής ταμπλέτα  με έμφαση στα μέσα ενημέρωσης πέτυχε την κατανάλωση και τον καθορισμό μιας νέας κατηγορίας συσκευών ως προς τους καταναλωτές για το επόμενο έτος.

Ο πιο επιτυχημένος υπολογιστής ταμπλέτα ( tablet) είναι της εταιρείας Apple το iPad χρησιμοποιώντας το iOS ως λειτουργικό σύστημα και στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι όπως : της εταιρείαςSamsung Tab Galaxy, συνεχίζοντας τις πλέον κοινές τάσεις προς την multi-touch και άλλα χαρακτηριστικά φυσικής διεπαφής χρήστη , καθώς και μνήμες στερεάς κατάστασης. Η συνδεσιμότητα των συσκευών αυτών περιλαμβάνει:Wi-Fi, USB,Bluetooth, NFC, και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G (όσο πιο ακριβή τόσο πιο πολλές δυνατότητες σύνδεσης περιλαμβάνει, ακόμα και τα πιο φτηνά tablets διαθέτουν τουλάχιστον σύνδεση WiFi και USB με ορισμένες συσκευές να υποστηρίζουν και το USB-OTG). Τις περισσότερες φορές το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στον υπολογιστή ταμπλέτα (κανείς δεν βασίζεται στην παραδοσιακή του Windows / x86 αρχιτεκτονική PC) είναι παρόμοιο με το Unix λειτουργικό σύστημα, όπως ο Δαρβίνος , το Linux ή QNX. Σε παραίτηση από το x86 προϋπόθεση (απαραίτητη προϋπόθεση της συμβατότητας των Windows, οι περισσότεροι υπολογιστές ταμπλέτα tablet που κυκλοφόρησαν μετά τα μέσα του-2010 χρησιμοποιούσαν μια έκδοση της αρχιτεκτονικής ARM επεξεργαστή για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με το βάρος της μπαταρίας, μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές όπως MP3 players και κινητά τηλέφωνα. Ειδικά με την εισαγωγή της οικογένειας ARM Cortex , η αρχιτεκτονική αυτή είναι πλέον αρκετά ισχυρή για εργασίες όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο , ελαφρές εργασίες παραγωγής και των τυχερών παιχνιδιών.Οι ταμπλέτες συναντώνται μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών οθόνης, που ξεκινάει από τις 7 ίντσες μέχρι τις 22 ίντσες, με συνηθέστερα μεγέθη τις 7, 8, 10 ίντσες, όλα μετρημένα στην διαγώνιο (για τις ολικές διαστάσεις της συσκευής βάλτε 1,5 ίντσα ακόμη), με την συντριπτική πλειοψηφία να έχει λόγο πλευρών 16:9, υπάρχουν όμως και μερικές με 4:3 οθόνη. Γράφοντας σε πλάκα με σφουγγάρι.

Δύο κύριες κατηγορίες αρχιτεκτονικής υπολογιστών ανταγωνίζονται στην αγορά το δισκίο x86 και ARM αρχιτεκτονική .Η x86, συμπεριλαμβανομένων των x86-64 , είναι δημοφιλές στο Tablet PC, λόγω της χρήσης του σε φορητούς υπολογιστές που μπορούν να μοιράζονται κοινό λογισμικό και υλικό στο οποίο μπορεί να τρέξει μια έκδοση των Windows . Υπάρχουν όμως επίσης μη-PC που βασίζονται σε x86 δισκία όπως JooJoo και το ARM να κερδίζει σε δημοτικότητα μετά την επιτυχία του iPad. Το ARM έχει περισσότερη δύναμη και είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους για φορητούς υπολογιστές και κερδίζει επίσης την δημοτικότητα από άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung με τοGalaxy Tab, που λειτουργεί με Android.

Πηγή:el.wikipedia.org/wiki/Υπολογιστής_ταμπλέτα

2 comments
Leave a Reply