Loading...
Λογισμικό - Software

Το Microsoft Excel

Microsoft Excel στο App StoreΤο Microsoft Excel είναι πρόγραμμα λογιστικών φύλλων που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για τα Microsoft WindowsmacOS, Android και iOS. Διαθέτει υπολογισμούς, εργαλεία γραφημάτων, συγκεντρωτικούς πίνακες και μια γλώσσα προγραμματισμού macro με όνομα Visual Basic for Applications. Είναι μια πολύ ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων, ειδικά από την έκδοση 5 το 1993, και έχει αντικαταστήσει το Lotus 1-2-3 ως το βιομηχανικό πρότυπο για υπολογιστικά φύλλα. Το Microsoft Excel αποτελεί μέρος του Microsoft Office.

 

Το Microsoft Excel έχει τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των λογιστικών φύλλων, χρησιμοποιώντας ένα πλέγμα κελιών διατεταγμένων σε αριθμημένες σειρές και στήλες για να οργανωθούν χειρισμοί δεδομένων όπως αριθμητικές πράξεις. Έχει πολλές παρεχόμενες λειτουργίες για να ανταποκριθεί σε στατιστικές, μηχανικές και οικονομικές ανάγκες. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίζει δεδομένα ως γραμμικά γραφικές παραστάσεις, ιστογράμματα και γραφήματα και με πολύ περιορισμένη τρισδιάστατη γραφική απεικόνιση. Επιτρέπει τη διατομή των δεδομένων για τη προβολή των εξαρτήσεων τους από διάφορους παράγοντες για διαφορετικές οπτικές γωνίες (χρησιμοποιώντας συγκεντρωτικούς πίνακες περιστροφής και τον διαχειριστή σεναρίων). Περιέχει μια πτυχή προγραμματισμού, το Visual Basic for Applications, που επιτρέπει στο χρήστη να χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία αριθμητικών μεθόδων, για παράδειγμα, την επίλυση των διαφορικών εξισώσεων της μαθηματικής φυσικής, και στη συνέχεια να αναφέρει τα αποτελέσματα πίσω στο υπολογιστικό φύλλο. Έχει επίσης μια ποικιλία διαδραστικών λειτουργιών που επιτρέπουν στις διεπαφές χρήστη που μπορούν να αποκρύψουν πλήρως το υπολογιστικό φύλλο από τον χρήστη, έτσι ώστε το λογιστικό φύλλο να παρουσιάζεται ως μια "εφαρμογή" ή "σύστημα υποστήριξης αποφάσεων" (DSS), μέσω μιας προσαρμοσμένης διεπαφής χρήστη, για παράδειγμα, ένας αναλυτής αποθέματος, ή γενικά ως εργαλείο σχεδιασμού που ζητά από το χρήστη ερωτήσεις και παρέχει απαντήσεις και αναφορές. Σε μια πιο περίπλοκη υλοποίηση, μια εφαρμογή του Excel μπορεί αυτόματα να κάνει δημοσκόπηση σε εξωτερικές βάσεις δεδομένων και όργανα μέτρησης χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, να αναλύσει τα αποτελέσματα, να κάνει μια έκθεση Word ή μια παρουσίαση PowerPoint και να τα στείλει ηλεκτρονικά σε μια λίστα συμμετεχόντων. Το Excel δεν σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως βάση δεδομένων.Η Microsoft επιτρέπει έναν αριθμό προαιρετικών διακοπτών της γραμμής εντολών για τον έλεγχο του τρόπου εκκίνησης του Excel.

Η έκδοση των Windows του Excel υποστηρίζει προγραμματισμό μέσω του Visual Basic for Applications (VBA) της Microsoft, η οποία είναι μια διάλεκτος της Visual Basic. Ο προγραμματισμός με VBA επιτρέπει χειρισμό υπολογιστικών φύλλων που είναι δύσκολο ή αδύνατο με τις τυπικές τεχνικές υπολογιστικού φύλλου. Οι προγραμματιστές μπορούν να γράψουν κώδικα απευθείας χρησιμοποιώντας το Visual Basic Editor, το οποίο περιλαμβάνει ένα παράθυρο για την εγγραφή κώδικα, κώδικα εντοπισμού σφαλμάτων και περιβάλλον οργανισμού λειτουργικής μονάδας κώδικα. Ο χρήστης μπορεί να εφαρμόσει αριθμητικές μεθόδους καθώς και να αυτοματοποιήσει εργασίες όπως μορφοποίηση ή οργάνωση δεδομένων στο VBA[14] και να καθοδηγήσει τον υπολογισμό χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε επιθυμητά ενδιάμεσα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στο υπολογιστικό φύλλο.

Το VBA καταργήθηκε από το Mac Excel 2008, καθώς οι προγραμματιστές δεν πίστευαν ότι η έγκαιρη αποδέσμευση θα επέτρεπε τη μεταφορά του VBA στο Mac OS X. Το VBA αποκαταστάθηκε στην επόμενη έκδοση, το Mac Excel 2011, αν και αυτό το build δεν διαθέτει υποστήριξη για αντικείμενα ActiveX, το οποίο επηρεάζει ορισμένα υψηλού επιπέδου εργαλεία προγραμματισμού.

Το Excel υποστηρίζει διαγράμματα, γραφικές παραστάσεις ή ιστογράμματα που παράγονται από συγκεκριμένες ομάδες κελιών. Το παραγόμενο γραφικό στοιχείο μπορεί είτε να ενσωματωθεί στο τρέχον φύλλο είτε να προστεθεί ως ξεχωριστό αντικείμενο.

Αυτές οι οθόνες ενημερώνονται δυναμικά εάν αλλάξει το περιεχόμενο των κελιών. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι οι σημαντικές απαιτήσεις σχεδιασμού εμφανίζονται οπτικά. Τότε, ως απάντηση στην αλλαγή του χρήστη στις δοκιμαστικές τιμές για τις παραμέτρους, οι καμπύλες που περιγράφουν το σχεδιασμό αλλάζουν σχήμα και τα σημεία μετατοπίζονται, βοηθώντας στην επιλογή του καλύτερου σχεδιασμού.

Η Microsoft κυκλοφόρησε αρχικά ένα πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων που ονομάζεται Multiplan το 1982. Το Multiplan έγινε πολύ δημοφιλές σε συστήματα CP/M, αλλά έχασε τη δημοτικότητα του στα συστήματα MS-DOS μπροστά στο Lotus 1-2-3. Έτσι, η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Excel για Macintosh στις 30 Σεπτεμβρίου 1985 και η πρώτη έκδοση των Windows ήταν 2.05 (για συγχρονισμό με την έκδοση Macintosh 2.2) τον Νοέμβριο του 1987.Η Lotus άργησε να φέρει το 1-2-3 στα Windows, και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Excel είχε αρχίσει να πουλάει περισσότερο από το 1-2-3, και βοήθησε τη Microsoft να επιτύχει τη θέση του κορυφαίου προγραμματιστή λογισμικού υπολογιστών. Αυτό το επίτευγμα, εκθρονίζοντας τον βασιλιά του κόσμου του λογισμικού, ενίσχυσε τη Microsoft ως έγκυρο ανταγωνιστή και έδειξε το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού γραφικού περιβάλλοντος. Η Microsoft προώθησε το πλεονέκτημά της με τακτικές νέες κυκλοφορίες, κάθε δύο χρόνια περίπου.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Excel

Leave a Reply