GROOMING

Tο διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλλευτεί µε πολύ άσχηµο τρόπο. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδίκτυο είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα στα δωµάτια συνοµιλίας κ.λπ.

Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµίληκοι µε τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Επιπλέον, συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τα παιδιά (π.χ. σε περιπτώσεις εφήβων γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικο τροπο σκεψης  και γι’ αυτό µπορεί να χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν αρχικά την εµπιστοσύνη του εφήβου. Ωστόσο, ο θύτης δεν είναι απαραίτητα πάντα κάποιος άγνωστος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας για αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 Σύμφωνα με έρευνες το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν. Το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα σε γονείς αποκαλύπτει ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.

Ο Γιώργος είναι 16 ετών. Εδώ και έξι µήνες µιλάει µε µια συνοµίληκή του σε µια πολύ διάσηµη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η γνωριµία τους έγινε τυχαία όταν αυτή του έκανε πρόταση φιλίας και ο Γιώργος χωρίς δεύτερες σκέψεις το αποδέχτηκε µιας και είχαν και κοινούς φίλους (άλλωστε πίστευε ότι ήταν συνομήλικη και φαινόταν αρκετά ενδιαφέρουσα). Το κορίτσι δεν έµενε στην Ελλάδα και η συνοµιλία τους γινόταν κυρίως στα Αγγλικά. Έκτοτε µιλούσαν διαρκώς. Σταδιακά ο Γιώργος άρχιζε να την εµπιστεύεται πολύ. Της εκµυστηρευόταν όλες τις σκέψεις, τα συναισθήµατα και τους προβληµατισµούς του, ενώ εκείνη φαινόταν ότι ενδιαφερόταν πολύ για εκείνον. Έλεγαν ότι ήταν αδελφές ψυχές γιατί ταίριαζαν τόσο πολύ. Μάλιστα, είχαν κανονίσει και συνάντηση σε µια χώρα της Ευρώπης όταν θα ενηλικιωνόντουσαν. Αφού ο Γιώργος δυσκολευόταν οικονοµικά, το κορίτσι θα κάλυπτε το εισιτήριό του. Όταν κάποια στιγµή εκείνη του ζήτησε να της στείλει κάποιες πιο προσωπικές φωτογραφίες για να.. γνωριστούν καλύτερα, ο Γιώργος τις έστειλε χωρίς ίχνος υποψίας. Στη συνέχεια και αφού πέρασαν 2 χρόνια αποδείχτηκε ότι το κορίτσι ήταν ένας ενήλικας που είχε σκοπό την εκµετάλλευση νέων παιδιών!

SEXTORTION

Sextortion-σεξουαλικος εκβιασμος

Ως σεξουαλικός εκβιασμός ορίζεται το είδος εκβιασμού όπου ο δράστης εξαπατά ή εξαναγκάζει το θύμα να μοιραστεί ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο και έπειτα απειλεί να δημοσιοποιήσει το υλικό, αν το θύμα δεν τον πληρώσει ή αν δεν δεχτεί να στείλει περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο.

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αποτελούν όλο και περισσότερο στόχο για τέτοιες επιθέσεις εκβιασμού, καθώς είναι συνήθως πιο εύπιστοι και επομένως πιο εύκολο να τους ξεγελάσουν οι επιτιθέμενοι. Είναι μια απειλή που μπορεί να στοχεύει και τα δύο φύλα, αν και το FBI των ΗΠΑ προειδοποίησε πρόσφατα για την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών εκβιασμού με στόχο έφηβα αγόρια.

Αν συμβεί:

1. Σταματήστε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή.

2. Μην υποκύψετε δίνοντας χρήματα.

3. Αποθηκεύστε όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων στιγμιότυπων οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκευμένων εικόνων.

4. Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία και στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Αν ο εκβιαστής προσπάθησε να μοιραστεί το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι αξιόπιστοι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν πολιτικές για την αφαίρεσή του. Αν και οι περισσότερες απειλές sextortion περιλαμβάνουν κοινωνική μηχανική και όχι κακόβουλο λογισμικό, ωστόσο η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Sextortion – ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Κακούργημα: Διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, άρθρο 348Α – Ποινικός Κώδικας.

Πλημμέλημα: Προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, άρθρο 337 – Ποινικός Κώδικας.

Πλημμέλημα: Εξύβριση, άρθρο 361 – Ποινικός Κώδικας.

Αδικοπραξία: άρθρο 57 – Αστικός Κώδικας – Δικαίωμα στην προσωπικότητα.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) προειδοποιεί για την αύξηση των εκστρατειών εκβιασμού, με τους εγκληματίες να αξιοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να δημιουργήσουν απομιμήσεις σεξουαλικού περιεχομένου από αθώες φωτογραφίες ή βίντεο ανθρώπων και στη συνέχεια να τους παρενοχλήσουν ή να τους εκβιάσουν.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΗΣΑΙΑΣ

KΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Η κλοπή ταυτότητας είναι στενά συνδεδεμένη με τις μεθόδους ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και άλλες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής που χρησιμοποιούνται συχνά για την απόσπαση των ευαίσθητων πληροφοριών από το θύμα. Τα δημόσια προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα ή σε άλλες δημοφιλείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή δεδομένων, βοηθώντας τους εγκληματίες να παραπλανήσουν τους στόχους τους.

Η κλοπή ταυτότητας είναι σπουδαία υπόθεση. Προσωπικά και οικονομικά δεδομένα που υφαρπάζονται διαδικτυακώς, πωλούνται στην υπόγεια οικονομία και χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς από εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Η προστασία των δεδομένων σας δε θα σας γλιτώσει μόνο από μια δυσάρεστη διαδικασία του να αλλάξετε τους κωδικούς και τις πιστωτικές σας. Βοηθάει ταυτόχρονα και στη μάχη απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και στην τρομοκρατία.

Αν και οι παραπάνω τύποι κλοπής ταυτότητας παραμένουν πάντα πρόβλημα και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας σχεδόν πλήρως.

Αυτό περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση των προσωπικών σας στοιχείων, δηλώσεων και αρχείων που τηρούνται τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς. Τακτικές αναφορές πίστωσης, ιατρικό ιστορικό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα τραπεζικά σας αρχεία και παρακολούθηση των πληροφοριών σας και της οικογένειάς σας και τυχόν αλλαγές.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να φροντίζετε να μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης και των αριθμών pin. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μέσω τηλεφώνου και email. Αν κάτι δεν φαίνεται σωστά, ελέγχετε πάντα. Οποιαδήποτε ευαίσθητη γραφειοκρατία θα πρέπει επίσης να τεμαχίζεται και να απορρίπτεται με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Το να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα μεμονωμένα μπορεί να είναι χρονοβόρο. Ευτυχώς, καταλήξαμε σε μια λίστα με τα καλύτερες εταιρείες προστασίας κλοπής ταυτότητας για να διαλέξετε. Το καθένα παρέχει ένα πλήρες φάσμα υποστήριξης που περιλαμβάνει παρακολούθηση πιστώσεων από πολλά γραφεία, προστατευμένη περιήγηση στον ιστό και ειδοποιήσεις ταχείας ειδοποίησης για τυχόν αλλαγές στο δημόσιο αρχείο, όπως τραπεζικά, οικονομικά, φορολογικά ή ποινικά μητρώα.

Μεταξύ αυτών των κορυφαίων εταιρειών, προτείνουμε Φρουρά ταυτότητας ως η καλύτερη επιλογή για την πλήρη προστασία σας και της οικογένειάς σας. Εδώ θα βρείτε ένα προηγμένο σύστημα βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απειλές, με μερικούς από τους ταχύτερους χρόνους ειδοποίησης και αναφοράς στην επιχείρηση. Προσφέρουν επίσης μια σειρά από εξαιρετικά σχέδια για να καλύψουν τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας με τιμές για το σχέδιο αξίας τους που ξεκινούν από μόλις 7.50 $ ανά μήνα.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες θα καλύπτονται σε όλα τα αντίγραφα φορολογίας των επιχειρήσεων από τον επόμενο μήνα, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και η προστασία των εταιρειών από ενδεχόμενη κλοπή ταυτότητας.

Η κλοπή επιχειρηματικής ταυτότητας συμβαίνει όταν απατεώνες πλαστογραφούν τους ιδιοκτήτες ή τους υπαλλήλους μιας εταιρείας, για να πραγματοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες, όπως η παράνομη απόκτηση μετρητών, πίστωσης και δανείων.

Η κλοπή ταυτότητας μιας επιχείρησης συμβαίνει αφότου οι απατεώνες αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες της ή αφότου κλέψουν ευαίσθητες κι εμπιστευτικές της πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ΑΦΜ και των προσωπικών στοιχείων μελών της εταιρείας αλλά και πελατών της.

CYBERBULLYING

CYBERBULLYING

Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης. Επιπλέον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε μέρος. Όταν τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία η μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.
Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.Στον Διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή συνομήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ενήλικα υποκινούμενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί εμπλοκή ενηλίκου χρησιμοποιούνται οι οροί Διαδικτυακή παρενόχληση Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός, εν αντιθέσει με την σεξουαλική παρενόχληση, δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσπαθεί να οδηγήσει ανηλίκους σε μη διαδικτυακές συναντήσεις δελεάζοντάς τους. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό η ανάμειξη ενός η περισσότερων ενηλίκων, οι οποίοι ικανοποιούνται μέσα από την διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση των ανήλικων θυμάτων. Συχνά οι νέοι εκτίθενται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθημάτων όπως θυμός, απόγνωση είτε πάλι και εκδίκηση, που μπορεί να προέρχεται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο. Το φαινόμενο του Διαδικτυακού εκφοβισμού εγκυμονεί σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία του θύματος, αλλά και του θύτη. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου που υφίσταται Διαδικτυακό εκφοβισμό πλήττεται έντονα τόσο ώστε σε μερικές περιπτώσεις συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής. Το άτομο αρχίζει να αναπαράγει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά. Κάποιες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία η αποχή από το σχολείο και από τις παρέες των συνομηλίκων αποτελεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ ταυτόχρονα η αυτοκτονία θεωρείται ως η μοναδική λύση στο πρόβλημα. Άτομα που δέχτηκαν έντονα Διαδικτυακό εκφοβισμό ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις διαπροσωπικές τους σχέσεις συνοδευόμενη από την κοινωνική απομόνωση.
Από την άλλη, οι εκφοβιστές τείνουν να είναι άτομα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους. Μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν αποτελεί μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισης, βιώνοντας έτσι έντονη προσωπική απογοήτευση. Αναφέρεται στην πράξη της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας, όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα κειμένου ή email, για να
παρενοχλήσει ή να εκφοβίσει κάποιον.To cyberbullying είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Και έχει αναδειχθεί, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης της τεχνολογίας και του διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή.Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία. Παρακάτω θα εξερευνήσουμε εν τάχει την έννοια του τι είναι το cyberbullying (internet εκφοβισμός), τις διάφορες μορφές Cyberbullying, τις συνέπειες και τα μέτρα πρόληψης του Cyberbullying. Παράλληλα θα παρέχουμε και μια μίνι επισκόπηση έκθεσης για Cyberbullying στην Ελλάδα. Ας εξερευνήσουμε αυτό το σύνθετο κοινωνικό ζήτημα και τις στρατηγικές για την αντιμετώπισή του με σοβατότητα και σεβασμόΕκφοβισμός είναι δυνατό να συμβεί μέσω του Διαδικτύου και περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης.

Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού, προσβλητικού ή πρόστυχου ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο. Κάποιες φορές o εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει στο να περιθωριοποιηθούν και να αποκλειστούν άτομο ή άτομα από άλλους.

Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός διαφέρει από τα άλλα είδη εκφοβισμού αφού επεμβαίνει στον προσωπικό χώρο του παραλήπτη. Ο εκφοβισμός αυτός είναι δύσκολο να περιοριστεί, αφού δεν υπάρχει περιορισμός ούτε των μηνυμάτων που διανέμονται ηλεκτρονικά, ούτε του αριθμού των παραληπτών που μπορούν να γίνουν δέκτες αυτών των μηνυμάτων. H σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι το σχολείο, όταν υπάρχει πληροφόρηση και ενημέρωση του προσωπικού, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (Bhat, 2008).

VIRUS

Ιός ενός υπολογιστή είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να «μολύνει» τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη του. Ο αρχικός ιός μπορεί να τροποποιήσει τα αντίγραφά του ή τα ίδια τα αντίγραφα μπορούν να υποστούν από μόνα τους τροποποίηση, όπως συμβαίνει σε έναν μεταμορφικό ιό. Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους. Π.χ. από χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω δικτύου ή του Διαδικτύου, ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως δισκέτα, οπτικό δίσκο ή μνήμη flash USB.

Μερικοί ιοί δημιουργούνται για να προξενήσουν ζημιά στον υπολογιστή, στον οποίο εγκαθίστανται, είτε με την καταστροφή των προγραμμάτων του είτε με τη διαγραφή αρχείων ή με τη διαμόρφωση (format) του σκληρού δίσκου. Μερικές, μάλιστα, φορές, δημιουργούν σε συγκεκριμένο τομέα του σκληρού δίσκου τέτοια καταστροφή, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση ολόκληρου του περιεχομένου του. Άλλοι δεν έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημία, αλλά απλά γνωστοποιούν την παρουσία τους με την εμφάνιση στην οθόνη κειμένου, βίντεο, ή ηχητικών μηνυμάτων, μερικές φορές αρκετά χιουμοριστικών

Οι ιοί διαδίδονται από τον ένα υπολογιστή στον άλλο με δύο τρόπους: Είτε μέσω φορητού μέσου αποθήκευσης, είτε μέσω δικτύου. Ο δεύτερος τρόπος είναι σήμερα ο πλέον διαδεδομένος, λόγω της ευρείας διάδοσης του Διαδικτύου διεθνώς. Η βασική υπηρεσία διάδοσης ιών είναι αυτή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του οποίου αποστέλλονται είτε ως συνημμένα είτε ως τμήμα αυτού καθαυτού του μηνύματος. Για το λόγο αυτό, πολλές υπηρεσίες e-mail προσφέρουν πρώτα σάρωση των μηνυμάτων και των συνημμένων τους με κάποιο αντιβιοτικό, πριν επιτρέψουν στο χρήστη να τα λάβει.

Έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί και κυκλοφορήσει χιλιάδες ιοί, αρκετοί από τους οποίους είναι πολύ επικίνδυνοι, όταν προσβάλλουν κάποιο υπολογιστικό σύστημα ή δίκτυο. Εκτιμάται ότι το έτος 2000 υπήρχαν περίπου 50.000 γνωστοί ιοί, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει υπερβεί τις 60.000. Οι περισσότεροι είναι γραμμένοι για υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται είτε στην αυξημένη διάδοση των συστημάτων αυτών είτε στα κενά ασφάλειας που παρουσιάζουν και κάνουν ευκολότερη τη μόλυνση του συστήματος και τη διάδοσή τους.

Οι ιοί αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους πλέον διαδεδομένους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Η ανίχνευση τους από τον απλό χρήστη είναι από δύσκολη έως αδύνατη, ορισμένοι μάλιστα ιοί είναι τόσο προσεκτικά δημιουργημένοι που ακόμη και ο πλέον ειδικευμένος χρήστης αδυνατεί να τους εντοπίσει χωρίς να διαθέτει ειδικά προγραμματιστικά εργαλεία. Για την προστασία ενός συστήματος έχει δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία λογισμικού, γνωστή ως αντιϊκό. Προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και χωρίς μολύνσεις λειτουργία ενός συστήματος, τα αντιϊκά εκκινούν ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, χωρίς εντολές από το χρήστη, και παραμένουν ως διαδικασίες στη μνήμη (memory resident), ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν μολύνσεις σε πραγματικό χρόνο. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να αναβαθμίζονται σε τακτική βάση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους νεοδημιουργούμενους ιούς. Σήμερα, αρκετοί οίκοι δημιουργίας λογισμικού ασχολούνται με τη δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων. Τα αντιϊκά είναι σε θέση τόσο να εντοπίσουν μόλυνση τη στιγμή που αποπειράται, όσο και να «καθαρίσουν» τυχόν μολυσμένα αρχεία που εντοπίζουν. ©

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η περιήγηση μας στο διαδίκτυο έχει αρκετά κοινά με τη ζωή μας στον αληθινό κόσμο, και για αυτό στο διαδίκτυο πρέπει να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα όπως και στην πραγματικότητα. Πρέπει να ήμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι δραστηριότητές μας στο διαδίκτυο αφήνουν ίχνη.Ότι ανεβάζεται στο διαδίκτυο, συνήθως μένει εκεί για πάντα.

Ιδιωτικότητα είναι το δικαίωμα ενός ατόμου ή μιας ομάδας να αποφασίζουν από μόνοι τους για το πότε, πώς και μέχρι ποιο σημείο οι πληροφορίες που αφορούν αυτούς θα διαβιβάζονται σε άλλους. Η ιδιωτικότητα έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σε μία δημοκρατική κοινωνία πρέπει να προστατεύεται.

Μερικές πτυχές της ιδιωτικότητας

  • Πληροφοριακή αυτοδιάθεση: το δικαίωμα τού να αποφασίζει ένα άτομο για το ποιες πληροφορίες που το αφορούν θα διαβιβάζονται σε άλλους. Απόρρητο της επικοινωνίας.
  • Ιδωτικότητα στο Διαδίκτυο: η κοινωνία εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και των δικτύων.
  • Δήλωση συγκατάθεσης: η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κάποιου επιτρέπεται μόνο όταν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
  • Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων: συνήθης δήλωση σε ιστοσελίδα για τη μεταχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Είναι σαφές ότι η πράξη κάποιου να δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με κάποιον άλλο, χωρίς την άδειά του, στην προσωπική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, επεκτείνοντας τη δημοσιότητα της πληροφορίας σε πολύ ευρύτερο κοινό, αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Που μπορεί να συμβεί:

  • Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Σε ομάδες συζητήσεων του Διαδικτύου
  • Όταν στέλνουμε μηνύματα της στιγμής (Instant Messages)
  • Σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και MySpace
  • Σε ιστολόγια του Διαδικτύου (blogs)

Αντιμετώπιση:

  • Διαβάζουμε τους κανονισμούς του παροχέα Διαδικτύου για ιδιωτικότητα και τους εμπεδώνουμε. Αν δεν συμφωνούμε, δεν προχωράμε στη δημιουργία λογαριασμού για την υπηρεσία που προσφέρει
  • Αλλάζουμε τις ρυθμίσεις μας ώστε να έχουν υψηλή ιδιωτικότητα και να απαγορεύει τα cookies. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι, εάν επιλέξουμε ψηλή ιδιωτικότητα, τότε μπορεί να μην μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή να ψωνίσουμε χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, χωρίς αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων
  • Διαγράφουμε cookies που αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας
  • Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διάφορες μηχανές αναζήτησης κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε το μέγεθος της πληροφορίας που κατακρατείται από μια ιστοσελίδα.

Πηγές:

https://internetsafety.pi.ac.cy/teenagers/risks/teenagers-privacy-violation/

https://blogs.sch.gr/a460278/2021/05/09/paraviasi-idiotikis-zois/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

Ηλέκτρα Ασλανίδου

SPAMMING

Spamming

Spamming είναι η πράξη που κάνει κάποιος στέλνοντας ένα ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε κόσμο που θα το λάβει παρά τη θέλησή του. Spammers είναι τα άτομα τα οποία παραβιάζουν κάποιους κανόνες για να δημοσιεύσουν αυτό που θέλουν. Ο τρόπος αντιμετώπισης του spamming είναι: Να μην ανοίγουμε τα spam μηνύματα,να μην απαντάμε σε αυτά,να έχουμε 2 e-mail διευθύνσεις και να μην αγοράζουμε πράγματα από άγνωστα e-mail.Ο νόμος λέει πως κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα (π. χ. email, SMS, MMS, ΙΜ) που σας αποστέλλεται χωρίς να έχετε προηγουμένως δώσει ρητά τη συγκατάθεσή σας, δηλαδή κάθε μήνυμα spam είναι παράνομο.Σήμερα, τα spam emails μοιάζουν με ένα αναγκαίο κακό της ψηφιακής εποχής: Όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι ο φάκελος των junk στον λογαριασμό του email μας θα είναι γεμάτος με διαφημίσεις για προϊόντα που δεν θέλουμε να αγοράσουμε, ακατάλληλες προτάσεις, ανορθόγραφες προσπάθειες απατεώνων να αποσπάσουν τον κωδικό του web banking μας.Η Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα στην διεθνή λίστα χωρών,που δέχονται μηνύματα/κλήσεις spam ή scam ανά χρήστη κάθε μήνα.

Αιμίλιος Ευαγγέλου

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Η πορνογραφία ανηλίκων, γνωστή στη καθομιλουμένη ως παιδική πορνογραφία, αποτελεί ένα αδίκημα, κατά το οποίο δράστες με νοσηρές προθέσεις έχουν ως σκοπό να κερδοσκοπήσουν, χρησιμοποιώντας υλικό που απεικονίζει ανήλικα παιδιά. Επισήμως, ως παιδική πορνογραφία ορίζεται κάθε αναπαράσταση, με κάθε μέσο, ανήλικου παιδιού που απεικονίζεται σε πραγματικές ή εικονικές γενετήσιες δραστηριότητες ή κάθε απεικόνιση των γενετήσιων οργάνων παιδιού, για κατά κύριο λόγο σεξουαλικούς σκοπούς ή και κερδοσκοπικούς. Το μέσο που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται κατά τη τέλεση του συγκεκριμένου εγκλήματος, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων το διαδίκτυο, αφού αυτό βοηθά στο να παραμείνουν οι δράστες ανώνυμοι και στο να διαδοθεί ταχύτατα το παράνομο υλικό.

Στα ξένα κυρίως κράτη έχει ανακύψει ο προβληματισμός, που σχετίζεται με τον προσδιορισμό της ηλικίας μέχρι την οποία ο άνθρωπος θεωρείται παιδί και εκ της ηλικίας του, μπορεί να συμπεριληφθεί στα θύματα του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας. Στη χώρα μας ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αυτή η προβληματική, αφού επισημαίνεται ξεκάθαρα στον ποινικό μας κώδικα, πως θύμα του υπό ανάλυση αποτρόπαιου εγκλήματος μπορεί να είναι κάθε ανήλικος, δηλαδή κάθε πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Οι ανήλικοι λοιπόν στη χώρα μας, μπορούν εν δυνάμει να αποτελέσουν θύματα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Ο δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνος Καμουζής είναι δίπλα σας με αμεσότητα.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ

Υπάρχουν και ανήλικοι δράστες και αυτό πολλές φορές το συναντάμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε μια αυξημένη συμμετοχή και των ανηλίκων σε τέτοιες δραστηριότητες και το ζήτημα δεν είναι αν διαθέτουν μια φωτογραφία την οποία με τη θέλησή του μπορεί να έστειλε ένας άλλος ανήλικος, αλλά μιλάμε για υλικό το οποίο μπορεί να έχει βιντεοσκοπηθεί παράνομα είτε σε μια τουαλέτα, είτε οπουδήποτε αλλού και στη συνέχεια αυτό να διακινείται μέσω διαδικτύου. Και σ' ένα σχολείο ή σ' ένα ραντεβού σ' ένα εξωτερικό χώρο ή οπουδήποτε αλλού. Και σε έναν ιδιωτικό χώρο ακόμα. Βλέπουμε ότι πολλές φορές τα παιδιά, ενδεχομένως να μην έχουν κατανοήσει τι είναι αυτό που κάνουν , αλλά εκείνη τη στιγμή προσπαθώντας να δείξουν ότι είχαν μια σεξουαλική επαφή ή ότι είναι σε μια σχέση, προσπαθούν αυτό να το αναδείξουν. Το αναδεικνύουν όμως με λάθος τρόπο και ιδιαίτερα με παράνομο τρόπο.

Ιάσονας Καραβολανίδης

FAKE NEWS

Fake News Γιατσέλλι

Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως  ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να περιέχονται σε ψηφιακό ή έντυπο περιεχόμενο. Επίσης, μπορεί να λάβουν  τη μορφή ολόκληρων ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε  να μοιάζουν με αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites. Ο σκοπός των «ψευδών ειδήσεων» είναι είτε εμπορικός όπως η προώθηση ενός προϊόντος ή η δημιουργία κίνησης (traffic) προς μία ιστοσελίδα (clickbait), είτε πολιτικός (παραπληροφόρηση-διαμόρφωση κοινής γνώμης).Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας κατά συνέπεια η αξιολόγηση των ειδήσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.

Πως να καταλάβετε αν μια ανάρτηση είναι ψευδής;

  • Αν το κείμενο σας προτρέπει να το αναπαράγετε αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει.

  • Αν έχει μη λειτουργικά – ενεργά λινκ.

  • Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης.

  • Όσο πιο απίστευτοι ισχυρισμοί υπάρχουν σε

    ένα κείμενο, τόσο πιο ατράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία θα πρέπει να το συνοδεύουν.

  • Αν το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα, ή αν το θέμα της ανάρτησης, είναι η φωτογραφία/ες και αυτή/ες έχουν κακή ανάλυση είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

  • Αν το κείμενο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης.

  • Αν δεν υπάρχει συντάκτης.

  • Αν στο κείμενο υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη είναι μια ακόμη ένδειξη.

  • Αν αντί για ημερομηνία το κείμενο μας δίνει το χρόνο της ιστορίας που περιγράφει με λ έξεις, όπως χθες, προχθές, την προηγούμενη βδομάδα κτλ.

Τ ο deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα) και να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό. Υπάρχουν πλέον δεκάδες εφαρμογές, επί πληρωμή και μη, που οποιοσδήποτε, μπορεί να δημιουργήσει ένα deepfake βίντεο. Άλλο όμως ένα χιουμοριστικό βίντεο και άλλο ένα βίντεο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψει την υπόληψη κάποιου άλλου.

TROJANS

Zήκος Δημήτριος

trojan είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα. Το όνομά του προκύπτει από την Αινειάδα του Βιργίλιου, όπου αναγράφεται ότι ο Οδυσσέας εμπνεύστηκε την κατασκευή ενός ξύλινου αλόγου, στην κοιλιά του οποίου κρύβονταν Αχαιοί πολεμιστές. Με τον τρόπο αυτό ξεγέλασε τους κάτοικους της Τροίας, εισήγαγε τον στρατό των Αχαιών μέσα στην πόλη και την κυρίευσε. Η τακτική που χρησιμοποιούν οι δούρειοι ίπποι είναι παρόμοια με την τακτική που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας, οπότε πήραν και αυτήν την ονομασία. Συγκεκριμένα, κρύβουν μέσα τους κακόβουλο κώδικα ο οποίος μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή. Εξωτερικά μοιάζουν με προγράμματα τα οποία εκτελούν χρήσιμες λειτουργίες, είναι ενδιαφέροντα και δίνουν την εντύπωση στον χρήστη ότι είναι ακίνδυνα. Όταν όμως ο χρήστης εκτελέσει αυτό το πρόγραμμα, τότε ενεργοποιείται ο κακόβουλος κώδικας με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να μολυνθεί. Συνήθως αποτέλεσμα της μόλυνσης από δούρειο ίππο είναι η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος που επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες να έχουν πρόσβαση στον μολυσμένο υπολογιστή και να τον χρησιμοποιούν για να ξεκινήσουν άλλες επιθέσεις προς άλλους υπολογιστές του διαδικτύου. Σε αντίθεση με τους ιούς, οι δούρειοι ίπποι δεν μεταδίδονται μολύνοντας αρχεία.

Ιστορία
Ο όρος "δούρειος ίππος" χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Κεν Τόμσον στην ομιλία του το 1983 κατά την τελετή απονομής των βραβείων Τούρινγκ[1]. Ο Τόμσον παρατήρησε ότι είναι δυνατόν να προστεθεί κακόβουλος κώδικας στην εντολή login του Unix για την υποκλοπή κωδικών πρόσβασης. Αυτήν του την ανακάλυψη την ονόμασε "δούρειο ίππο". Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε μεταγλωττιστής C μπορεί να μετατραπεί κατάλληλα, ούτως ώστε να προσθέτει αυτόματα κακόβουλο κώδικα στα προγράμματα που δημιουργεί. Με τον τρόπο αυτό ο εντοπισμός του κακόβουλου κώδικα γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.Τύποι δούρειων ίππων
Υπάρχουν δύο είδη δούρειων ίππων:
• Το πρώτο είδος αποτελείται από κανονικά προγράμματα, τα οποία διάφοροι χάκερς μεταβάλλουν προσθέτοντας κακόβουλο κώδικα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν για παράδειγμα διάφορα ομότιμα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων (peer-to-peer), προγράμματα ανακοίνωσης καιρικών συνθηκών,κτλπ.
• Το δεύτερο είδος περιλαμβάνει μεμονωμένα προγράμματα που ξεγελούν τον χρήστη και τον κάνουν να νομίζει ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή εικόνα. Με τον τρόπο αυτό τον παρασύρουν να εκτελέσει το αρχείο, μολύνοντας έτσι τον υπολογιστή του.
Σε αντίθεση με άλλα κακόβουλα προγράμματα (σκουλήκια, ιούς κοκ), οι δούρειοι ίπποι δεν μπορούν να δράσουν αυτόνομα αλλά εξαρτώνται από τις ενέργειες που θα κάνει το υποψήφιο θύμα. Τέλος, στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής υπολογιστών, η λέξη "δούρειος ίππος" μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε κενά ασφαλείας που επιτρέπουν σε διάφορα προγράμματα να διαβάσουν αρχεία χωρίς εξουσιοδότηση.
Οι τύποι δούρειων ίππων μπορούν να διαχωριστούν περαιτέρω στις εξής κατηγορίες ανάλογα με τις συνέπειες που έχουν στον μολυσμένο υπολογιστή:
• Απομακρυσμένη πρόσβαση.
• Αποστολή e-mail.
• Καταστροφή αρχείων.
• Κατέβασμα αρχείων.
• Proxy Trojan.
• FTP Trojan (προσθήκη, διαγραφή ή μεταφορά αρχείων από τον μολυσμένο υπολογιστή).
• Απενεργοποίηση λογισμικού ασφαλείας (firewall, αντιϊκά κλπ).
• Επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (Denial of Service, DoS).
• URL Trojan (επιτρέπει στον υπολογιστή να συνδεθεί στο διαδίκτυο μόνο μέσω μίας πολύ ακριβής σύνδεσης).

Τρόποι μόλυνσης
Η πλειοψηφία των μολύνσεων υπολογιστών από δούρειους ίππους συμβαίνει επειδή ο χρήστης προσπάθησε να εκτελέσει ένα μολυσμένο πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό οι χρήστες πάντα προτρέπονται να μην ανοίγουν ύποπτα αρχεία επισυναπτόμενα σε e-mail. Συνήθως το επισυναπτόμενο αρχείο περιλαμβάνει όμορφαγραφικά ή κινούμενη εικόνα, αλλά περιέχει επίσης ύποπτο κώδικα που μολύνει τον υπολογιστή του χρήστη. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο να έχει φτάσει στον χρήστη με e-mail. Μπορεί να το έχει κατεβάσει από έναν ιστοχώρο, μέσω προγραμμάτων Instant Messaging, σε CD ή DVD.

Δημήτριος Ζήκος

SEXTING

SEXTING

Το sexting είναι η ανταλλαγή σεξουαλικών µηνυµάτων ή γυµνών φωτογραφιών µέσω διαδικτύου ή µέσω κινητών τηλεφώνων. Τα µηνύµατα αυτά µπορεί να σταλούν σε ένα µόνο άτοµο ή σε πλήθος ατόµων ενώ οι πιο κοινοί διαδικτυακοί τόποι όπου µπορεί να λάβουν χώρα τέτοια φαινόµενα είναι τα κοινωνικά δίκτυα και µέσω κινητών τηλεφώνων. Πολλοί νοµίζουν ότι µια τέτοια πρακτική είναι φυσιολογική στο πλαίσιο µιας σχέσης… έχεις αναρωτηθεί όµως τις συνέπειες; Τι µπορεί να συµβεί στη συνέχεια; Η αλήθεια είναι ότι το sexting µπορεί να σου δηµιουργήσει πολλά προβλήµατα µε το σχολείο, τους φίλους, τους συµµαθητές, τους γονείς, το νόµο ή και στη δουλειά που θα κάνεις στο µέλλον!! Επίσης, µπορεί να σου δηµιουργήσει πρόβληµα και δυσκολίες ακόµα και στα συναισθήµατά σου και στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές το sexting είναι ηθεληµένο. Η διανοµή γυµνών ή ηµίγυµνων φωτογραφιών γίνεται «της µόδας» οπότε μπορεί να πιεστείς κοινωνικά να κάνεις το ίδιο χωρίς ίσως να το θέλεις πραγµατικά. ΄Εχεις σκεφτεί όμως τι γίνεται στην περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχεις αποθηκεύσει τέτοιες φωτογραφίες κλαπεί; Ας αναρωτηθείς..εάν χωρίσω µε το αγόρι µου ή το κορίτσι µου τι θα γίνουν οι φωτογραφίες που έχω στείλει;

Η γνωστοποίηση σε τρίτους µηνυµάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχοµένου που αφορούν σε ανήλικους είναι µια πολύ σοβαρή συµπεριφορά που µπορεί, κατά περίπτωση, να υπαχθεί στη νοµοθεσία που απαγορεύει τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων (Ν. 2472/1997) ή ακόµη και να συνιστά αδίκηµα σχετικό µε παιδική πορνογραφία (άρθρο 348 Α ΠΚ). Άρα το φαινόµενο του sexting µπορεί να σε οδηγήσει στον Εισαγγελέα!

Οτιδήποτε µοιράζοµαι στο διαδίκτυο ή µέσω κινητών τηλεφώνων δεν ξέρω ΠΟΤΕ που µπορεί να καταλήξει καθώς είναι άµεσα διαθέσιµο σε πλήθος ατόµων που µπορεί να το αποθηκεύσουν!Θυμάμαι πάντα ότι οτιδήποτε ανεβαίνει στο διαδίκτυο φεύγει από το δικό µου έλεγχος!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΙΔΗΣ

ΠΗΓΕΣ:SAFERINTERNET4KIDS

HACKING

Χάκερ (Hacker) ονομάζεται συνήθως το άτομο το οποίο εισβάλλει σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζεται με κάθε πτυχή τους.Ωστόσο παλαιότερα είχε την έννοια του εφευρέτη, αυτού που ασχολείται έτσι ώστε να ανακαλύψει το πως λειτουργεί ένα σύστημα και να το βελτιώσει ή να το αλλάξει τροποποιώντας το. Κιόλας υπάρχει και το Dark web.

Οι λεγόμενοι χάκερ έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό υπολογιστικά συστήματα. Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής ,έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες και δουλεύουν είτε σε ομάδες (hacking-groups) είτε μόνοι τους. Αν οι πράξεις τους αυτές είναι κακόβουλες αποκαλούνται κράκερ. 

Αρχικά ο όρος «χάκερ» σήμαινε στα αγγλικά το δημιουργό ενός επίπλου ή γενικότερα ξύλινου αντικειμένου με τη βοήθεια πελέκεως (τσεκουριού). Η ιστορία των χάκερς μπορούμε να πούμε πως ξεκινάει το 1960 από σπουδαστές του πανεπιστημίου του MIT. Οι υπολογιστές τότε ήταν mainframes, μηχανήματα κλειδωμένα σε δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Το κόστος λειτουργίας τους ήταν απαγορευτικό και οι ερευνητές είχαν στη διάθεση τους περιορισμένο χρόνο εργασίας. Τότε κάποιοι από αυτούς, δημιούργησαν τα πρώτα hacks, προγράμματα που βοηθούσαν στη γρηγορότερη εκτέλεση υπολογισμών. Αρκετές φορές τα hacks ήταν καλύτερα προγράμματα από τα αρχικά. Ένα από τα μεγαλύτερα hack της ιστορίας έγινε το 1969, όταν δύο υπάλληλοι της Βell συνέθεσαν κάποιες εντολές για να αυξήσουν την ταχύτητα των υπολογιστών. 

Kevin Poulsen: Πιο γνωστός με το παρατσούκλι του, Dark Dante, ο Kevin Poulsen έγινε γνωστός εισβάλοντας στο τηλεφωνικό κέντρο του ραδιοφωνικού σταθμού KISS-FM του Los Angeles παρεμβαίνοντας στις κληρώσεις και κερδίζοντας μεγάλα δώρα μεταξύ των οποίων και μια Porsche. Το FBI άρχισε να ασχολείται με τον Poulsen αφού απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία της και αποσπούσε σημαντικές και απόρρητες πληροφορίες. Η ειδικότητά του ήταν οι τηλεφωνικές γραμμές και αποκτούσε πρόσβαση σε μεγάλα δίκτυα, όπως το Los Angeles Radio και τον KIIS-FM προκαλώντας το χάος.Αφού συνελήφθη σε ένα σουπερμάρκετ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, και ενώ ήταν στην φυλακή δούλευε ως δημοσιογράφος και αργότερα εκδότης των Wired News

Για την προστασία ενός υπολογιστικού συστήματος από κακόβουλο λογισμικό είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός antivirus. Το antivirus μπορεί να προστατέψει το σύστημα μόνο από τους ιούς που περιέχονται στη βάση δεδομένων του, η συχνή αναβάθμισή τους είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν να

αντιμετωπίζουν κάθε καινούριο ιό που εμφανίζεται. Τα πιο πολλά antivirus, έχουν τους μηχανισμούς αναβάθμισης της βάσης δεδομένων τους, ενσωματωμένους. Επίσης, ενσωματώνουν προγράμματα τα οποία συνεχώς ελέγχουν κάθε αρχείο ή μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του χρήστη, ώστε να εντοπίζουν τον ιό πριν αυτός εκτελεστεί και προσβάλει το υπολογιστικό σύστημα. Είναι σημαντικό ο χρήστης να μην κλείνει τα προγράμματα αυτά, για οποιοδήποτε λόγο.

Πηγές:wikipedia

Δελημπάσης Νίκος