“Έχουμε τον ουρανό; Να τον κοιτάμε!”

Ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής, όταν ήταν παιδί ακόμη συμμετείχε, κάθε Πάσχα, στον ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου και κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποια ημέρα θα κατασκευάζει ρουκέτες, όχι σαν και αυτές που έφταναν μέχρι την απέναντι ενορία, αλλά σαν αυτές που ταξιδεύουν και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος!

Δεύτερος από αριστερά, έφηβος στον ρουκετοπόλεμο της Χίου, μαθαίνει για την "αυτόματη ώθηση". Φοράει πένθος στο μανίκι του. Ο πατέρας του δε γύρισε ποτέ από τον πόλεμο του 1940. (πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ethnos.gr)

Αξιοσημείωτο είναι ότι προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Στον κ. Σταμάτη αρέσει να μιλά στους νέους / στις νέες. Ακούστε, ΔΕΙΤΕ, κάτι θέλει να σας πει. πηγή: κανάλι YouTube: Noesis Science Center, 05.03.19

Μάζεψε κάποιες από τις ομιλίες του σε ένα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν και παιδιά της ηλικίας σας:

---------------------

η ΕΙΔΗΣΗ της ημέρας ! 

Ο δρ. Σταμάτης Κριμιζής σας στέλνει τους χαιρετισμούς του και μας έκανε την τιμή να απαντήσει μέσω μέιλ που του στάλθηκε στις ερωτήσεις που του κάνατε ως μέρος της e-ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας "Πάμε Διάστημα;!". Τον ευχαριστούμε και του στέλνουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας:

-Πώς πήρατε την απόφαση να γίνεται αστροφυσικός; Ήταν επιλογή σας ή μια απλή σύμπτωση;
- Απλή σύμπτωση-όταν μεγάλωνα είμαστε φτωχοί και δεν είχαμε βιβλία να ξέρουμε ότι υπάρχει αστροφυσική. Αλλά όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική εκτοξεύτηκε ο Σπούτνικ και γοητεύτηκα.

-Μπορείτε με απλά λόγια να μας δώσετε τις πληροφορίες που μαζέψατε για τον Ήλιο; 
- Πολύ δύσκολο με απλά λόγια- τα πρώτα αποτελέσματα μόλις δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικά Nature τον Δεκέμβριο του 2019, και δείχνουν μεγάλες ανωμαλίες στο μαγνητικό πεδίο κοντά στον Ήλιο, και πολλά άλλα περίεργα.

-Υπάρχει περίπτωση ο νέος αυτός o πλανήτης να κατοικηθεί στο μέλλον;
- Αυτό είναι απόλυτα αδύνατον. Πρώτον, είναι τρομερά μακριά και θα χρειαστούν 300 χρόνια ταξίδι, ακόμη και αν είχαμε διαστημόπλοιο που να είχε την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο. Το πιο γρήγορο διαστημόπλοιο είναι το Βόγιατζερ 1, που βρίσκεται στο
Γαλαξία και ταξιδεύει με μόλις 17 χλμ το δευτερόλεπτο. Σε πόσα χρόνια θα μπορούσε να φτάσει στο νέο πλανήτη; (Keppler 1649c). Δεύτερον είναι τόσο κοντά στον ήλιο του που ο χρόνος διαρκεί μόνο 19,5 γήινες μέρες. Τέλος η μια πλευρά είναι πάντα στραμμένη στον Ήλιο, δηλαδή είναι συνέχεια μέρα.

 

Leave a Reply