Επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στην χώρα προέλευσης

Ένα γεγονός που απασχολεί σχεδόν όλο τον πλανήτη μας είναι η επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στη χώρα προέλευσης και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας το συγκεκριμένο θέμα.

Οι περισσότερες χώρες πιστεύουν ότι τα αφαιρεμένα τους μνημεία πρέπει να επιστραφούν, διότι εξήχθησαν παράνομα. Επιπλέον, είναι αρκετά σημαντικό οι κλεμμένες αρχαιότητες να δοθούν στη γενέθλια γη, δηλαδή στον τόπο και στους ανθρώπους που τις δημιούργησαν. Καθώς το κάθε έκθεμα θυμίζει την τοπική ιστορία του. Πέρα από αυτά, όταν τα μεγάλα μουσεία αγοράζουν αρχαία ''σκοτεινής'' προέλευσης ενθαρρύνουν τους αρχαιοκάπηλους και στην συνέχεια τους τυμβωρύχους.

Παραδείγματος χάρη, για 50 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρώσοι δεν έλεγαν λέξη για τον κρυμμένο θησαυρό που είχαν στην αποθήκη του Μουσείου Πούσκιν. Επίσης, αρκετά μουσεία τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν αφρικανικής προέλευσης έργα τέχνης στις χώρες τους. Ακόμα θα ήταν μια μεγάλη παράλειψη άμα δεν αναφέραμε την Ελλάδα, η οποία έχει αρκετά αφαιρεμένα αντικείμενα κυρίως από τους ναούς και τα μνημεία της Ακρόπολης, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό κλεμμένων αρχαιοτήτων βρίσκετε στο Λούβρο της Γαλλίας έχοντας υπό την κατοχή τους 445.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς. Αναμφισβήτητα και στη Γερμανία, λόγω του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η αντίθετη άποψη για το θέμα αυτό, είναι ότι το άρθρο ''the times'' υποστηρίζει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν σε όλους μας, εφόσον έχουν αποκαλυφθεί μπροστά σε χιλιάδες μάτια, στο Βρετανικό Μουσείο. Στους αιώνες που πέρασαν στα λάφυρα του πολέμου υπήρχαν, αρχαία και άλλα έργα τέχνης που ακόμη και σήμερα δεν θεωρούνται κλοπιμαία.

Επομένως, όταν τα μεγάλα μουσεία αγοράζουν αρχαία ''σκοτεινής'' προέλευσης, τότε ενθαρρύνονται αρχαιοκάπηλοι και στη συνέχεια οι τυμβωρύχοι. Με αποτέλεσμα να συνεχίζονται παράνομες ανασκαφές και λεηλασίες, καταστρέφοντας έτσι το ιστορικό των έργων, καθώς και την αρχαιολογική έρευνα.

Κλείνοντας, <<επειδή ένα έργο έχει ελλιπή προέλευση δεν σημαίνει ότι είναι προϊόν λεηλασίας >>, όπως αναφέρει ο κ. Ντε Μοντέλο. Κατά την άποψη μας όλα τα αφαιρεμένα αντικείμενα θα πρέπει να επιστραφούν στην γενέθλια γη.

                                                                                                                                         Κ.Π.Ε

Πηγές: 1. https://www.ant1news.gr/eidiseis/article/661757/yppoa-dekades-klemmena-arxaia-antikeimena-epistefoyn-stin-ellada-eikones-

2.https://www.tovima.gr/2008/11/24/culture/klemmenes-arxaiotites-kai-megala-moyseia/

3.https://www.mixanitouxronou.gr/quot-o-polemos-quot-gia-tin-epistrofi-ton-ellinikon-archaiotiton-poy-eklepse-o-elgin-anamesa-se-independent-kai-tin-efimerida-quot-the-times-quot-giati-diafonoyn-oi-efimerides-kai-poia-einai-ta-epiche/

4.https://www.ethnos.gr/World/article/54933/loybrodekapragmatapoydenxereisgiatokoryfaiomoyseiotoyplanhth

Leave a Reply