Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην χώρα προέλευσης

 

Τα μνημεία του κάθε τόπου είναι πολύτιμα και μοναδικά για αυτόν τον λόγο πρέπει να παραμένουν στον τόπο κατασκευής τους.

Πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να μένουν τα μνημεία στον χώρο προέλευσης τους διότι τα μνημεία αυτά είναι ένα μέρος της ιστορίας της χώρας τους . Ακόμα σε αυτόν τον τόπο έχουν δημιουργηθεί απο παλιότερους κάτοικους του οπότε συμπεριλαμβάνουν και μέρος του πολιτισμού τους.

Για παράδειγμα στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα εκτίθενται τα γύψηνα αντίγραφα των κλεμμένων μνημείων ώστε να φαίνετε πόσο λείπουν τα αυθεντικά κομμάτια για να είναι ολοκληρωμένο αυτό το μοναδικό δηγμιούργημα.

Μετά απο χρόνια προσπαθειας και πίεσης το εξωτερικό κάνει προσπάθειες να επιστρέψει κλεμμένα μνημεία απο τις χώρες όπου έχουν κλαπεί .

Βέβαια απο το 1816 το Βρετανικό μουσείο εκθέτει τα κλεμμένα μάρμαρα όπως του Παρθενώνα. Επίσης γίνονται προσπάθεις να επαναλαμβάνουν συχνά το αίτημα για επιστροφή τους αλλά αυτό είναι απόφαση της Βρέτανιας .Στο πλευρό μας , βρίσκεται και η UNESCO που έχει ζητήσει απο το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει πίσω τα εκατό μέτρα κλεμμένης ζωοφόρου του Παρθενώνα .

Κλείνοντας πιστεύουμε πως τα μνημεία που έχουν κλαπεί πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους για όλους τους παραπάνω λόγους .

Α-Θ-Χ

Πηγές :

https://gr.euronews.com/2022/02/20/parthenon-marbles-i-ora-tis-epistrofis-tous

https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/209441_i-istoria-tis-arpagis-ton-glypton-toy-parthenona

“Ο πόλεμος” για την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, που έκλεψε ο Έλγιν ανάμεσα σε Independent και την εφημερίδα “The Times”. Γιατί διαφωνούν οι εφημερίδες και ποια είναι τα επιχειρήματά τους

Leave a Reply