Ελληνικά

Ανταρκτική

Συντάκτης: Δημήτρης Φουντουκίδης

Συντεταγμένες90°S 0°E

Ο χάρτης χρησιμοποιεί ορθογραφική προβολή, σχεδόν πολική άποψη. Ο Νότιος Πόλος είναι κοντά στο κέντρο, εκεί που συγκλίνουν οι μεσημβρινοί.

Επιφάνεια:
συνολική
χωρίς πάγο
καλυμμένη με πάγο
14.000.000 km²[1]
280.000 km²
13.720.000 km²
Πληθυσμός:
μόνιμος
περιοδικός
0
1.000 - 5.000
Εξαρτήσεις 4[εμφάνιση]
Επίσημες εδαφικές διεκδικήσεις Σύστημα Ανταρκτικής Συνθήκης

8[εμφάνιση]

Επιφυλάσσουν το δικαίωμα για διεκδικήσεις 2[εμφάνιση]
Ζώνη ώρας Καμία
UTC-03:00 (Γη του Γκρέιαμ μόνο)
Internet Top-level domain .aq
Τηλεφωνικός κωδικός Εξαρτάται από την μητρική χώρα της εκάστοτε βάσης

Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος. Βρίσκεται στην Ανταρκτική περιοχή του Νοτίου Ημισφαιρίου, σχεδόν εξ ολοκλήρου νοτίως του Ανταρκτικού Κύκλου, και περιβάλλεται από τον Νότιο ωκεανό. Με έκταση 14,0 εκατομμύρια τ. χλμ., είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη μετά την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική. Για σύγκριση, η Ανταρκτική έχει το διπλάσιο μέγεθος της Αυστραλίας. Περίπου το 98% της επιφάνειας της Ανταρκτικής είναι καλυμμένη από πάγο με μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιόμετρα.

Η Ανταρκτική είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους.[2] Η Ανταρκτική θεωρείται έρημος, με ετήσιες κατακρημνίσεις μόλις 200 mm κατά μήκος των ακτών, και πολύ λιγότερο στην ενδοχώρα.[3] Η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έχει φτάσει και -93 °C. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, κατοικούν όμως από 1.000 έως 5.000 άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ερευνητικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην ήπειρο. Μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στην Ανταρκτική, μεταξύ των οποίων πολλά είδη φυκώνζώων (για παράδειγμα ακάρεανηματώδηπιγκουίνοιφώκιες και βραδύπορα), βακτήριαμύκητεςφυτά και πρώτιστα. Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη θέαση της ηπείρου είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνέβη το 1820 από τη ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκσχαουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ στο Βοστόκ και το Μίρνι, αν και υπήρχαν μύθοι και υποθέσεις για μία Terra Australis («Νότια Γη») από την αρχαιότητα. Η ήπειρος ωστόσο έμεινε εν γένει παραμελημένη για το υπόλοιπο του 19ου αιώνα εξαιτίας του εχθρικού περιβάλλοντος, της έλλειψης πόρων και της απομόνωσης. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959 από 12 κράτη, και μέχρι τώρα την έχουν υπογράψει 53. Η συνθήκη απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου. Συνεχιζόμενα πειράματα διεξάγονται από πάνω από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

1 σχόλιο

  1. Μπράβο, Δημήτρη!

Αφήστε μια απάντηση