Λεωνίδιο Αρκαδίας

              ΛΕΩΝΙΔΙΟ: Ένας επίγειος παράδεισος

Το Λεωνίδιο (ή Λενίδι) είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας και η τελευταία πόλη της Νοτιανατολικής Αρκαδίας (95 χιλ. από την Τρίπολη). Έχει 3.500 κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα στην άκρη μιας ευφορότατης πεδιάδας με εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα, ανάμεσα σε απόκρημνα και δύσβατα βουνά. Από πάνω του δεσπόζουν θεόρατοι και επιβλητικοί κόκκινοι βράχοι.

                                                         Έθιμα

Κρότοι από βαρελότα, φωτιές έξω από τις εκκλησίες και πολύχρωμα αερόστατα που ξαφνικά φωτίζουν σκηνικό πολέμου, όμως χαρακτηρίζουν μια από τις πιο όμορφες αναστάσιμες βραδιές της Ελλάδας, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η Ανάσταση, στην πλειοψηφία των Ελλήνων, έχει το ίδιο αναμνησιακό άρωμα. Πέρα από την ένταση του θρησκευτικού αισθήματος, οι περισσότεροι Έλληνες, στον ήχο της λέξης "Ανάσταση", φέρνουμε στο μυαλό τα "καλά" ρούχα που σιδέρωσε η μαμά ή η γυναίκα, τα φρεσκοβαμμένα παπούτσια, τη γρήγορη πορεία στις δώδεκα παρά τέταρτο για την εκκλησία. Ξαφνικά, φως στα χέρια, "το φως το Αληθινόν", ήχοι από καμπάνες και, αμέσως μετά, ήχοι φιλιών και κόκκινων αυγών που σπάνε. "Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη".  Ο εορτασμός της Ανάστασης είναι για τους Λεωνιδιώτες το χαρακτηριστικότερο- ίσως- από τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούν. Μήνες πριν, η μεγάλη συνωμοσία αρχίζει. Κανείς δεν ξέρει, ή καλύτερα δεν αποκαλύπτει, πώς βρίσκονται χιλιάδες βαρελότα και φωτοβολίδες σχεδόν σε κάθε σπίτι, έτοιμα για τη μεγάλη παράσταση. Και η παράσταση αυτή -ή καλύτερα η μεγάλη κόντρα - αρχίζει από το πρωί. Γιατί κάθε σπίτι προσπαθεί να είναι όσο πιο φασαριόζικο από το διπλανό. Μα τα βαρελότα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς -δεν είναι παράνομα; Καλή ερώτηση, ακόμη καλύτερη η απάντηση. Ο πιο ισχυρός νόμος είναι ο άγραφος νόμος, η παράδοση. Αν όμως αυτή η παράδοση αποθαρρύνει τους φιλήσυχους, υπάρχει μια άλλη όψη της παράδοσης που τουλάχιστον θα τους εντυπωσιάσει. Όσο καιρό οι "κοσμικοί" φτιάχνουν τα βαρελότα, οι "ενορίτες" παράλληλα ετοιμάζουν τα πολύχρωμα αερόστατα. Και σ' αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η κόντρα είναι αδιαμφισβήτητη  για το ποια ενορία θα έχει τα πιο πολλά, τα πιο ωραία.

 

                                               

                                                      Αξιοθέατα

Το Λεωνίδιο είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχοντικά και πύργους που μετρούν αρκετούς αιώνες ζωής. Τα δίπατα και τρίπατα αρχοντικά με τις πλακόστρωτες αυλές διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ δεν μπορούμε παρά να κοντοσταθούμε μπροστά από το δημοτικό σχολείο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1912, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, πριν βρούμε, επιτέλους, το δρόμο για τον περίφημο Πύργο του Τσικαλιώτη.

  • Πυργόσπιτο Τρικαλιώτη

Ο Πύργος του Τσικαλιώτη, πύργος του 1808, έχει πλευρικό μαντρότοιχο με πολεμίστρες. Μετά την πλήρη αναπαλαίωσή του φιλοξενεί στις αίθουσές του εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά κειμήλια της περιοχής. Ο πύργος αυτός είναι από τα παλαιότερα οικοδομήματα της Πελοποννήσου και έχει κατασκευασθεί στην Τουρκοκρατία. Στο εσωτερικό του έχει ωραία ξύλινη επένδυση και ένα τεράστιο τζάκι. Έχει μερικώς αποκατασταθεί και σχεδιάζεται να στεγάσει μουσείο. Λόγω, όμως, των χαμηλών ρυθμών χρηματοδότησης, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν διακοπεί και έτσι ο πύργος παραμένει ακόμα ημιτελής. Παρ' όλα αυτά, φιλοξενεί κατά καιρούς καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.                                                                                         

  •  Γέφυρα Λεωνιδίου

Το Λεωνίδιο διασχίζει ο χείμαρρος 'Δαφνώνας' (το όνομα προέρχεται από τις πολλές πικροδάφνες που φυτρώνουν στις όχθες του). Ξεχωρίζουμε το πιο παλιό τρικάμαρο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του.

                                             

  • Τρεις Μύλοι

Στην είσοδο της πόλης δεσπόζουν ψηλά- στον επιβλητικό κόκκινο βράχο- 3 παλιοί ανεμόμυλοι.

                                                     

Διασκέδαση

Η διασκέδαση τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται, σχεδόν εξ' ολοκλήρου, στην παραλία. Κάποιος μπορεί να απολαύσει το ποτό του σε ένα από τα πολλά παραθαλάσσια καφέ (π.χ. Το Αλώνι στα Πούλιθρα ή το Μπαλκόνι στον Τυρό), ενώ για πιο έντονες συγκινήσεις πάντα υπάρχουν τα clubs της Πλάκας. Επιπλέον, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολλές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις δίνοντας μία επιπλέον εναλλακτική στους επισκέπτες. Τον χειμώνα, οι εναλλακτικές μπορεί να είναι λιγότερες, αλλά δε λείπουν τα ζεστά cafe δίπλα στο ποτάμι καθώς και τα clubs της Πλάκας.

                                                         

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://politisonline.com

https://www.arcadiaportal.gr

https://www.huffingtonpost.gr

https://www.iefimerida.gr

https://www.kathimerini.gr

https://www.leonidion.gr

https://www.touristorama.com   

https://www.travelstyle.gr

 

 

 

1 comment

  1. Μπράβο, Σεραφείμ!

Leave a Reply