Ρήγας Φεραίος

                                                                                      Ρήγας Βελεστινλής 

Ο Ρήγας Φεραίος γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο  που παλαιότερα ονομαζόταν Φερές, μέρος από το οποίο πήρε και το ψευδώνυμό του. Το πραγματικό του όνομα όμως ήταν Αντώνιος Κυριαζής. Ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της Επανάστασης του 1821.

 

 

 

 

 

 

     Έργα

Το εκδοτικό και το συγγραφικό του έργο ήταν μεγάλο. O Ρήγας εξέδωσε γαλλικά μυθιστορήματα στη δημοτική γλώσσα, ένα βιβλίο Φυσικής για σχολική χρήση και μια εικόνα του μεγάλου Αλεξάνδρου.  Ακόμα, επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, πίστεψε βαθιά στην ανάγκη της επαφής των Ελλήνων με τις νέες ιδέες που σάρωναν την Ευρώπη και αυτό τον ώθησε στη σύνταξη της «Χάρτας», ενός μνημειώδους για την εποχή του χάρτη.

Επίσης, έγραψε και τον Θούριο, ένα πολύ γνωστό επαναστατικό άσμα, το οποίο συγκίνησε πολλούς νέους.

 

 

 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε τον φλογερό αυτόν ύμνο.

 Τέλος του Ρήγα

Ο Ρήγας οραματιζόταν τη συνεργασία των υπόδουλων  βαλκανικών λαών για την απελευθέρωσή τους από τους Οθωμανούς και τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους, όπου θα κυριαρχούσε η παιδεία και η ελληνική γλώσσα. Όμως, η δράση του έγινε γρήγορα γνωστή και οι Αυστριακοί, που εκείνη την εποχή διατηρούσαν καλές σχέσεις με τους Οθωμανούς, αντέδρασαν συλλαμβάνοντας τον ίδιο και μερικούς συνεργάτες του τον Δεκέμβριο του 1797. Μετά από λίγους μήνες τους παρέδωσαν στους Τούρκους, οι οποίοι τους πέταξαν από το κάστρο Neboisa στον ποταμό Δούναβη. Έτσι, βρήκαν όλοι τραγικό θάνατο στις 24 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι. Μάλιστα, έξω από το κάστρο αυτό υπάρχει η εικόνα του Ρήγα Φεραίου.

 

 

 

 

 

 

                                                            Με δύο λόγια

Δύο αιώνες και κάτι μας χωρίζουν από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή. Γιατί είναι τόσο σημαντικός σήμερα; Γιατί είναι ο άνθρωπος που με το πληθωρικό του παράδειγμα ζωής, έργου και θυσίας ενσάρκωσε ιδανικά το πρότυπο του πατριώτη, δημοκράτη, επαναστάτη, ποιητή. Είναι ο μάρτυρας της ελευθερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη του τέλους του 18ου αιώνα της δεσποτείας και ο Νεοέλληνας που εκφράζει καθολικά την είσοδο στη νεωτερικότητα, όντας ταυτόχρονα φιλελεύθερος και ρομαντικός, αντλώντας από την παράδοση και προοικονομώντας τολμηρά το μέλλον. Η επίτευξη από τον Ρήγα της ενότητας θεωρίας και πράξης στην επαναστατική πολιτική αποδείχτηκε σημαντική σε όλα τα επίπεδα ως προς τις αναζητήσεις του γένους, που ποθούσε την κοινωνική αναμόρφωση και την ελευθερία.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://www.hellenic-college.gr

https://www.kathimerini.gr

https://www.rizospastis.gr

https://www.sansimera.gr

 

1 comment

  1. Μπράβο, Σεραφείμ!

Leave a Reply