Ελληνικά

Σεισμοί

                                                               Σεισμοί

Η εσωτερική κατασκευή της Γης αποτελείται από διαδοχικά στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα είναι στερεό και αποτελείται από δώδεκα μεγάλες πλάκες, γνωστές και ως λιθοσφαιρικές πλάκες. Όταν δύο πλάκες συγκρούονται, δημιουργούνται σεισμοί. Οι σεισμοί προκαλούν πολλές καταστροφές σε κτίρια, σπίτια, δρόμους και σε πολλές άλλες κατασκευές.

                                                                      Σεισμός στην Αλάσκα 1964 

Ο  Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας σημειώθηκε στις 5:36 μ.μ.  τη Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964. Σε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα υπήρχαν ρωγμές στο έδαφος, γκρεμισμένα κτίρια και το τσουνάμι που προκλήθηκε στη συνέχεια προκάλεσε 139 θανάτους. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 4 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα· το μέγεθος του  9,2 Ρίχτερ και ήταν ο πιο ισχυρός που καταγράφτηκε στη Βόρεια Αμερικανική ιστορία και ο δεύτερος  στην παγκόσμια. Ρευστοποίηση του εδάφους, ρωγμές, κατολισθήσεις και άλλα πλήγματα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αρκετές κοινότητες και μεγάλη απώλεια περιουσιών. Το Άνκορεϊτζ, μια μικρή πόλη στην Αλάσκα, υπέστη μεγάλη καταστροφή και ζημιά σε πολλά ανεπαρκώς αντισεισμικά κατασκευασμένα σπίτια, κτίρια και υποδομές (πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, νερό και αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικά συστήματα και άλλος ανθρωπογενής εξοπλισμός). Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τι ακριβώς συνέβη στον τρομοκρατικό αυτό σεισμό στην Αλάσκα το 1965:

 

                                                          Σεισμός στη Χιλή 1960

Ο μεγάλος σεισμός της Χιλής συνέβη  στις 22 Μαΐου του 1960 και είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ήταν μεγέθους 9,5 Ρίχτερ, προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα, εκρήξεις ηφαιστείων, στοίχισε τη ζωή σε πέντε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε περίπου δύο εκατομμύρια άστεγους.

Ο σεισμός συνέβη τις απογευματινές ώρες, διήρκεσε για 11 λεπτά  και το τσουνάμι που προκάλεσε, ύψους 25 μέτρων, έφτασε ως τη νότια Χιλή, τη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία καθώς και στα Αλεούτια, νησιά της Αλάσκας, ενώ το κόστος της καταστροφής έχει εκτιμηθεί από διάφορες πηγές μεταξύ 400 έως  800 εκατομμυρίων δολαρίων  ή- σύμφωνα με άλλους εκτιμητές- μεταξύ 2,9 έως 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο βίντεο απεικονίζονται οι συνέπειες του σεισμού αυτού:

 

                                                       Σεισμός στο Σαανσί της Κίνας

Παρόλο που ο σεισμός στο Σαανσί της Κίνας, τον χειμώνα του 1556, δεν ήταν τόσο ισχυρός σε σχέση με τους άλλους δύο σεισμούς που προαναφέρθηκαν, είναι ο πιο φονικός  στην ανθρωπότητα! Συνέβη στις  23 Ιανουαρίου του 1556, ήταν μεγέθους 8,3 Ρίχτερ και στοίχισε τη ζωή σε  840.000 ανθρώπους! Αν και κράτησε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, ισοπέδωσε βουνά! Αμέσως μετά ξέσπασαν πυρκαγιές, πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ στο έδαφος σχηματίστηκαν ρωγμές βάθους 20 μέτρων. Οι  Κινέζοι περιέγραψαν την καταστροφή ως εξής: «Βουνά και ποτάμια άλλαξαν θέση και δρόμοι καταστράφηκαν. Σε κάποιες περιοχές το έδαφος σηκώθηκε και σχηματίστηκαν λόφοι, ενώ σε άλλες το έδαφος υποχώρησε και δημιουργήθηκαν κοιλάδες. Σε άλλες  περιοχές η γη κόπηκε στα δύο και οι ρεματιές εξαφανίστηκαν. Καλύβες, σπίτια, ναοί και τείχη κατέρρευσαν ξαφνικά». Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, τότε, έμεναν σε σπηλιές σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί χιλιάδες άνθρωποι.

                                                                Σεισμοί στην Ελλάδα

Εάν θέλετε να διαβάσετε ποιοι είναι οι ισχυρότεροι σεισμοί στην Ελλάδα, πατήστε εδώ    , ενώ το παρακάτω βίντεο δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα:

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://el.wikipedia.org

https://www.kathimerini.gr 

https://www.mixanitouxronou.gr

 

1 σχόλιο

  1. Μπράβο, Σεραφείμ. Τέλειο.

Αφήστε μια απάντηση