Αερόστατο

                  Αερόστατο

Αερόστατο είναι μία πτητική συσκευή που μπορεί να αιωρείται στον αέρα. Αποτελείται από ένα μπαλόνι γεμάτο με θερμό αέρα ή με ένα ελαφρύ αέριο (υδρογόνο ή ήλιο) κι ένα εξάρτημα σαν μεγάλο καλάθι, που κρεμιέται από το μπαλόνι, για τη μεταφορά επιβατών ή φορτίων. Είναι το πρώτο μέσο που ο άνθρωπος έκανε να «πετάξει» και η πρώτη επιτυχημένη πτήση με αερόστατο «χρεώνεται» στους Αδελφούς Μονγκολφιέ τον Νοέμβριο του 1783.

                                    

                                                                   Ιστορία

Η πρώτη επιτυχής πτήση αερόστατου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1783 από τους αδερφούς Μονγκολφιέ και διήρκησε για δέκα λεπτά. Ωστόσο, οι αδερφοί αυτοί δεν το εφηύραν ούτε το σκέφτηκαν οι ίδιοι, αλλά ούτε και το πέταξαν πρώτοι.  Η ιστορία του αερόστατου είναι πολύ παλιά και ξεκινάει από την αρχαιότητα. Μερικές πηγές αναφέρουν ότι οι Μυσοί (ένας λαός της Μικράς Ασίας) είχαν  παράδοση σύμφωνα με την οποία ένας Μυσός άναβε φωτιά, της οποίας ο καπνός κατάφερνε να ανυψώσει τον Μυσό  και να τον μεταφέρει μάλιστα μέχρι το σπίτι του! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι οι  Ίνκας τοποθετούσαν επιφανείς νεκρούς σε ένα όχημα , το οποίο στη συνέχεια απογειωνόταν, με τη βοήθεια θερμού αέρα, και μετέφερε τους νεκρούς στους θεούς - προφανώς στον εγγύτερο ωκεανό. Ευρήματα γι' αυτόν τον θρύλο δεν υπάρχουν όμως .   Περισσότερες πληροφορίες για τη Μυσία της Μικράς Ασίας μπορείτε να μάθετε  εδώ   ενώ για τους Ίνκας εδώ.        

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε πολλές «μηχανές» και διατάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για πτήση, αλλά δεν υλοποίησε καμία από αυτές. Ένα  βιβλίο που κυκλοφόρησε στα τέλη του 17ου αιώνα περιλάμβανε σχέδια για «χάρτινους δράκους» , οι οποίοι πετούσαν γεμισμένοι με  θερμό αέρα. Σε γενικές γραμμές, πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει ή έχουν πει κάτι σχετικό ή προσπάθησαν να υλοποιήσουν μια παρόμοια ιδέα. Παρακάτω  μπορείτε να δείτε ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια πτήση αερόστατου αλλά και τη διαδικασία που πραγματοποιείται, πριν αυτό υψωθεί στον ουρανό.

                                                           Ανακεφαλαίωση

Το αερόστατο -εκτός από ένα πανέμορφο θέαμα- αποτελεί ένα από τα πιο «εύστοχα» μέσα μεταφοράς.
Είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού η μοναδική εκπομπή καυσαερίων που έχει είναι αυτή από τη λειτουργία του καυστήρα του. Το αέριο  είναι συνήθως προπάνιο, αλλά και πάλι, συγκριτικά, ελευθερώνονται πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ότι σε όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Το δε συνθετικό υλικό του μπαλονιού του αερόστατου όχι μόνο δε διασπάται στο περιβάλλον, αλλά είναι και ανακυκλώσιμο. Σε κάποια μέρη (π.χ. Αυστραλία) υπάρχει έντονα η σκέψη και ο προβληματισμός  να καθιερωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ως μεταφορικό μέσο.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

http://1lyk-karpen.eyr.sch.gr

http://www.kulturosupa.gr

https://el.wiktionary.org

2 comments

  1. Μπράβο, Σεραφείμ και για το στήσιμο του άρθρου και τις πηγές! Σήμερα το ταξίδι με αερόστατο αποτελεί τουριστική ατραξιόν στην Καππαδοκία της Τουρκίας.

  2. κλεμμένη ιδέα

Leave a Reply