Η έννοια της έξυπνης πόλης
Η τεχνολογία είναι το κλειδί για να είναι μια πόλη «έξυπνη» λόγω της χρήσης των ΤΠΕ, ώστε να μεταμορφώσει τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο και να εργαστεί μέσα σ΄αυτήν ένας ικανός αριθμός ανθρώπων με θεμελιώδεις τρόπους. Μια πόλη, για να λειτουργήσει επαρκώς και να γίνει μια «έξυπνη πόλη», η υποδομή και οι εφαρμογές αποτελούν-ναι μεν- προϋποθέσεις, αλλά χωρίς πραγματική δέσμευση και προθυμία συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα, των εθελοντικών οργανισμών, των σχολείων και των πολιτών πολύ δύσκολα θα καταχωρηθεί στον κατάλογο των «έξυπνων πόλεων». Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τις πρακτικές της «έξυπνης πόλης» ασχολούνται με θέματα της τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικά του μοντέλου της «έξυπνης πόλης»
Η έξυπνη πόλη έχει έξι πιθανά χαρακτηριστικά:
- Έξυπνη οικονομία
- Έξυπνοι άνθρωποι
- Έξυπνη διακυβέρνηση
- Έξυπνη κινητικότητα
- Έξυπνο περιβάλλον
- Έξυπνη ζωή
Υπάρχουν τρεις παράγοντες (συστατικά) μιας έξυπνης πόλης: τεχνολογία, άνθρωποι και θεσμοί. Δεδομένης της σχέσης μεταξύ των παραγόντων η πόλη θα είναι έξυπνη, όταν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κοινωνικό κεφάλαιο και υποδομές πληροφορικής τροφοδοτήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύσουν την ποιότητα ζωής μέσω της συμμετοχικής διακυβέρνησης (θεσμικός παράγοντας).
Όμως, τα οφέλη πολλών έξυπνων συστημάτων εξαρτώνται από τη σύνδεση του χρήστη στο Διαδίκτυο και στο να έχει τα προσόντα για να το χρησιμοποιήσει. Από τον πλούτο του εκπαιδευτικού υλικού που είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο έως τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας σε υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα είναι απολύτως προφανές ότι η ικανότητα να έχει κάποιος πρόσβαση και να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες στο μέλλον θα είναι ένα κρίσιμο συστατικό για μια επιτυχημένη ζωή. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα οφέλη που αποφέρουν οι "έξυπνες πόλεις".
Τρίκαλα: το χαρακτηριστικό παράδειγμα "έξυπνης πόλης" στην Ελλάδα
Τα Τρίκαλα, στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, είναι μάλλον μία από αυτές τις υποψήφιες που δε θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι μπορεί να αποτελέσει κορυφαία έξυπνη πόλη, αλλά οι καινοτομίες έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων παρά την οικονομική κρίση. Γιατί όμως τα Τρίκαλα είναι η "εξυπνότερη" -ίσως- πόλη της Ελλάδος;
- Το πείραμα με τους αισθητήρες στα φώτα των δρόμων έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.
- Είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει προμηθεύσει με Lego και ρομποτικά κιτ και τα 120 δημόσια σχολεία της, μία κίνηση την οποία πλήρωσε το e-Trikala, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2008 για να χρηματοδοτήσει την τοπική καινοτομία και που ανήκει κατά πλειοψηφία στον Δήμο.
- Είναι η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους το 2008, εργαζόμενη με τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αξιοποιήσει τα οφέλη από το κόψιμο του καπνίσματος.
- Επίσης, το ποδήλατο, που είχε παραδοσιακά θέση στη ζωή των Θεσσαλών, στα Τρίκαλα είναι από τα βασικά μέσα μετακίνησης. Στις διαβάσεις ο οδηγός θα σταματήσει το αυτοκίνητο για να περάσουν οι πεζοί.
- Στο πλαίσιο του Smart Parking, της εφαρμογής που σου λέει πού έχει ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ στην πόλη, έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες στις θέσεις ΑΜΕΑ και, αν παρκάρει εκεί αυτοκίνητο που δεν είναι ΑΜΕΑ, αμέσως ενημερώνεται η δημοτική αστυνομία με έναν πομποδέκτη Bluetooth και επιβάλλονται πρόστιμα.
- Μια άλλη καινοτομία είναι το λεωφορείο χωρίς οδηγό, που συνδέει το ΚΤΕΛ με την πόλη.
- Είναι η πρώτη πόλη με ασύρματο δίκτυο.
- Ο Μύλος των Ξωτικών, για την ανάπτυξη του οποίου συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος Τρικκαίων, ωφέλησε την οικονομία και εκτόξευσε τον τουρισμό των Τρικάλων, όχι μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και όλο τον χρόνο.
Παρακάτω ακολουθεί σύνδεσμος με τις 10 εξυπνότερες χώρες στον κόσμο και πληροφορίες γι' αυτές: https://www.news247.gr
Πηγές:
1 comment
Μπράβο, Σεραφείμ!