ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Υπάρχουν… δύο Βόρειοι Πόλοι

Σε αντίθεση με το Νότιο Πόλο, που βρίσκεται στην ήπειρο της Ανταρκτικής, δεν υπάρχει έδαφος κάτω από το Βόρειο Πόλο, αλλά ένα πλωτό φύλλο πάγου της Αρκτικής, που επεκτείνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες και συρρικνώνεται στο μισό μέγεθος το καλοκαίρι. Για να περιπλέξουμε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, υπάρχουν δύο διαφορετικοί ορισμοί του Βόρειου Πόλου. Ο πρώτος είναι ο βόρειος μαγνητικός πόλος, ο οποίος είναι, κυριολεκτικά, ένα μαγνητικό φαινόμενο που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις αλλαγές κάτω από το φλοιό της Γης. Επίσης υπάρχει ένας επίγειος Βόρειος Πόλος, που είναι το σταθερό σημείο αναφοράς της κορυφής της Γης. Ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται πάντως ο Βόρειος Πόλος, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα εδώ –καθώς οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, συρρικνώνεται η «γη» όπου ζουν πολικές αρκούδες και άλλα άγρια ζώα και έτσι γίνεται δυσκολότερη η επιβίωσή τους.

Ο Βόρειος Πόλος έχει εποχές

Ακριβώς όπως και οπουδήποτε αλλού στη Γη, η θερμοκρασία έχει διακυμάνσεις εδώ, ανάλογα με την εποχή του έτους. Ο Βόρειος Πόλος είναι θερμότερος τον Ιούλιο –ουσιαστικά όχι περισσότερους από 0 βαθμούς Κελσίου! Αν… παγώνετε και μόνο που το ακούτε, έχει κι άλλο: Οι θερμοκρασίες το χειμώνα φτάνουν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ το φως του ήλιου κάθε ημέρα, εξαρτάται επίσης από την εποχή. Η Αλάσκα, η Νορβηγία και οι άλλες χώρες του Αρκτικού Κύκλου, έχουν για έξι μήνες ημέρα και για έξι μήνες σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, λόγω της γωνίας υπό την οποία αυτό το σημείο της Γης, «βλέπει» τον ήλιο.

Κι όμως, δεν είναι το πιο παγωμένο μέρος του κόσμου

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ακόμη και με υψηλότερη θερμοκρασία τους 0 βαθμούς Κελσίου, ο Βόρειος Πόλος δεν είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη. Είναι όμως ο Νότιος Πόλος, με θερμοκρασίες που το χειμώνα έχουν μέσο όρο -60 βαθμούς Κελσίου. Σε αντίθεση με το Βόρειο Πόλο, ο Νότιος Πόλος αποτελείται από ένα παχύ στρώμα πάγου, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται σε ένα κομμάτι Γης, την Ανταρκτική. Σε υψόμετρο πάνω από 2.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η Ανταρκτική είναι επίσης η υψηλότερη ήπειρος του κόσμου. Ο Βόρειος Πόλος, από την άλλη, αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πάγου της Αρκτικής, που βρίσκεται λιγότερο από μισό μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που επιτρέπει στο τοπίο να απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον του Αρκτικού Ωκεανού.

Υπάρχουν ιαματικές πηγές

Αν βρεθείτε στον παγωμένο Αρκτικό Κύκλο, θα πρέπει να ψάξετε έναν τρόπο για να ζεσταθείτε. Περίπου μία ώρα έξω από το Fairbanks, στην Αλάσκα, υπάρχει φυσική γεωθερμική θερμή πηγή, σε μια λίμνη που περιβάλλεται από βράχια. Οι ιαματικές πηγές είναι επίσης το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας χαλαρώνοντας (η καλύτερη εποχή για να το δείτε είναι από τον Αύγουστο, μέχρι το Μάιο).

Θερμές πηγές υπάρχουν και στα νησιά Svalbard της Νορβηγίας, στην Ισλανδία (γνωστές είναι οι Landmannalaugar Hot Springs), αλλά και στη Ρωσία -στο Oymyakon της Σιβηρίας, την πιο κρύα πόλη στον πλανήτη.

One thought on “ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

  • 24 April 2020 at 15:59
    Permalink

    Εβελίνα γεία σου! είδα το άρθρο σου και μου άρεσε πολύ.Μπράβο!

Leave a Reply