Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου, 2021
από τη Γη στη Σελήνη
Πολλοί άνθρωποι φαντάστηκαν το ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη:
- Είδαμε την περίπτωση του Λουκιανού (125-180 μ.Χ.),
- Μαθαίνουμε σήμερα για το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Από τη Γη στη Σελήνη" του Ιούλιου Βερν (1865).
- Το 1902 γυρίστηκε μια από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες με τίτλο: "Ταξίδι στη Σελήνη" από τον Ζορζ Μελιές, εμπνευσμένο από τον Ιούλιο Βερν. [βίντεο]
- Το 1958 μια ακόμα διασκευή σε φιλμ τού βιβλίου του Ιούλιου Βερν [τρέιλερ].
- Το 1969 όμως ο άνθρωπος έκανε πραγματικότητα την φαντασία. Με τι μέσο έγινε τελικά το ταξίδι; Πώς ήταν η Σελήνη; [βίντεο]
Κι αφού πλέον μάθαμε πολλά για τη Σελήνη κι ετοιμάζονται ταξίδια απλών ανθρώπων προς τη Σελήνη, ο άνθρωπος άρχισε να "παίζει" με το Ταξίδι στο Φεγγάρι:
- Η περίπτωση του Άγγελου Σπάρταλη και η ταινία κινούμενων σχεδίων βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν. [βίντεο]
Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου, 2021
ο Λουκιανός έχει κέφια
Στο μάθημα της ΓΛΩΣΣΑΣ (Μια αληθινή ιστορία), γνωρίσαμε τον αρχαίο συγγραφέα και ρήτορα Λουκιανό, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το έργο του Ταξίδι στο φεγγάρι.
Εδώ θα βρείτε και μπορείτε να κατεβάσετε ένα άλλο έργο του, που έχει αποδοθεί σε πιο κατανοητή για μας ελληνική εκδοχή γλώσσας: ΘΕΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ.
Ενημερώθηκε στις 24 Μαρτίου, 2021
25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2021
Ο ξεσηκωμός δεν είναι πάντα νίκες. Έχει και καταστροφές. Αυτές εμπνέουν ζωγράφους, ποιητές, όπως κι ο Διονύσιος Σολωμός, που έγραψε μετά την Καταστροφή των Ψαρών:
Κι ήταν πολλοί οι Έλληνες, πολλές οι Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.
Ο αγώνας για την απελευθέρωση δινόταν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. [Χορός Μαλεβιζιώτης]
Η Ελλάδα δεν απέκτησε με μιας ανεξαρτησία.... Η Θεσσαλία για παράδειγμα χρειάστηκε να φτάσει το 1881 (60 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχή της Επανάστασης) για να γίνει Ελληνική. [βίντεο]
Οι κάτοικοι των χωριών μας τι κι αν έδιωξαν τους Τούρκους, απέκτησαν νέα αφεντικά, τους τσιφλικάδες, που ήταν μεγάλοι ιδιοκτήτες των κτημάτων, εκεί που δούλευαν οι φτωχοί αγρότες, οι κολίγοι.
Χρειάστηκε μια καινούρια εξέγερση, αγροτική (1910) για να γίνουν οι αγρότες ιδιοκτήτες των χωραφιών τους και να διώξουν τους τσιφλικάδες. [σκηνή από την ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"]
.....................................
....................................
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ στη νοηματική γλώσσα
Ενημερώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, 2023
χαρταετοί
"Χαρταετοί πάνω από την πόλη" απόσπασμα ταινίας.
Mary Poppins (σκηνή χαρταετού)
Κι ΕΔΩ ένα παιχνίδι για ντεντέκτιβς της ...τέχνης! (από τη Νίκη Κάντζου)
Ενημερώθηκε στις 8 Μαρτίου, 2021
Απόκριες στην Ελλάδα
Προσωπεία! Μάσκες! Από την εποχή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου ως το σημερινό καρναβάλι. Από τον θεό Διόνυσο ως και τους ρόλους που υποδύονται οι άνθρωποι με τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις τους.
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ εδώ.
Μην ξεχάσετε, όμως, να μάθετε τι γίνεται και ....
-στην Απείρανθο της Νάξου.
-στην Άμφισσα της Φωκίδας,
-στη Χαλκίδα της Εύβοιας,
-στο Γαλαξίδι της Φωκίδας (έθιμο Καθαρής Δευτέρας).
>>Έρευνα:
Κι εδώ; Στα μέρη μας; Στα χωριά μας; Τι έθιμα Αποκριάς υπήρχαν; Υπάρχουν;
Ενημερώθηκε στις 16 Μαρτίου, 2021
“Η ουρά της Έμιλι Γ.”
Βιβλιοπαρουσίαση από τη Μαρία:
Ο σκοπός της Έμιλι ήταν να κολυμπήσει και να γίνει ολυμπιονίκης. Όμως, όταν κατάλαβε ότι στο νερό γινόταν γοργόνα, τα σχέδιά της άλλαξαν. Αποφάσισε να βρει τον μπαμπά της. Έτσι έμαθε πως και ο μπαμπάς της είχε ουρά γοργόνας. Η μαμά τής Έμιλι φοβόταν το νερό. Νόμιζε, η Έμιλι, πως δεν ξέρει να κολυμπάει. Στην πραγματικότητα, όμως, ήξερε να κολυμπάει πολύ καλά, αφού ήταν γοργόνα στο νερό! Τυχαία ανακάλυψε πως ο μπαμπάς της ήταν γοργόνος! Η μαμά της δε θυμόταν πως ο μπαμπάς της ήταν γοργόνος, αφού ο φαροφύλακας που ήξερε την αλήθεια, κρυφά τής έριχνε ένα χάπι στο τσάι.
Η Έμιλι έψαξε να βρει τον πατέρα της για να μάθει όλη την αλήθεια. Ο μπαμπάς της ήταν φυλακισμένος, γιατί έκανε σχέση με άνθρωπο. Όταν τον βρήκε έμειναν όλοι μαζί.
Δημοσιεύτηκε στις 1 Μαρτίου, 2021
όνειρα με χρώμα
Από καιρό μιλήσαμε με τα παιδιά για τη δυσκολία κάποιων ανθρώπων να δουν. Μίλησα στα παιδιά για την εμπειρία μου / γνωριμία με τη μη βλέπουσα Χ. και την εξαιρετική δύναμη ζωής.
Οι γνώσεις, οι πληροφορίες θέλουν -προφανώς- λίγο καιρό να ωριμάσουν στο μυαλό μας. Έτσι και το μυαλό των παιδιών. Ήρθε λοιπόν η απορία: "Ρωτήστε τη φίλη σας, Οι άνθρωποι που δε βλέπουν, μήπως στα όνειρά τους, στον ύπνο τους, βλέπουν χρώματα;;;;;"
Να, λοιπόν, η απάντηση:
Λοιπόν Εννοείται πως βλέπω χρώματα στα όνειρά μου γιατί εγώ μέχρι κάποια ηλικία έβλεπα, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζω και τα χρώματα και διάφορες άλλες εικόνες, όπως παραδείγματος χάρη, τον ήλιο, τα δέντρα, το χωριό μου, ζώα κτλπ. Αν όμως είχα γεννηθεί τυφλή,, τότε δεν θα είχα άποψη για τα χρώματα Αλλά και για πολλά άλλα Οπτικά θέματα. Για να καταλάβεις όταν βλέπω στον ύπνο μου το χωριό μας, πάντα το βλέπω όπως ήταν πριν από 40 χρόνια που εγώ έβλεπα ακόμη. Ενώ το νιώθω ότι έχει αλλάξει, στον ύπνο μου το βλέπω όπως παλιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα μας γενιά έχει τόσο ώριμες απορίες.
Ενημερώθηκε στις 8 Μαρτίου, 2021
φτιάξε μου έναν …Απόλλωνα οπλίτη!!
Με αφορμή τον αφρικάνικο μύθο που διαβάσαμε στο Βιβλίο της ΓΛΩΣΣΑΣ (σ.56): "Φτιάξε μου έναν σιδερένιο άνθρωπο", εμείς θυμηθήκαμε πως στο χωριό μας, την Μητρόπολη, βρέθηκε το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα Οπλίτη σε κοντινό μας αρχαιολογικό χώρο που λέμε να τον επισκεφτούμε την Άνοιξη. Το άγαλμα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Άλλη μια εκδρομή που πρέπει να κάνουμε!!!
Κι αν τον "Οπλίτη Απόλλωνα" τον φέρναμε στο "τώρα" και τον μεταμορφώναμε σε ένα υπερσύγχρονο ρομπότ, τι θα του αλλάζαμε;;;
Ενημερώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, 2021
“Το Χαρούμενο Λιβάδι”
ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ....
Την Τρίτη, 23.02.21, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη συγγραφέα κ. Φυλλιώ Νικολούδη, μέσω Webex, να μάθουμε πολλά πράγματα που είχαμε απορία και στο τέλος να φτιάξουμε το δικό μας "χαρούμενο λιβάδι"!
Ευχαριστούμε κ. Φυλλιώ!
"Το Χαρούμενο Λιβάδι" παρακάτω, όπως το είδαν άλλα σχολεία....