ΑΦΗΓΗΣΗ

Διάβασε για τους κανόνες της αφήγησης

Το βουνό της αφήγησης

Μην ξεχνάς ότι μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος.

Είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό. Η αρχή είναι οι πρόποδες του βουνού. Σίγουρα δεν ξεκινάς την αναρρίχησή σου τυχαία και χωρίς κανένα σχέδιο. Αντίθετα σχεδιάζεις με λεπτομέρεια τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις. Μετά ξεκινάς έχοντας πάρει μαζί σου νερό και φαγητό για τη διαδρομή, δηλαδή τα ρήματα, τα επίθετα, τις αντωνυμίες, τα επιρρήματα και τους συνδέσμους που θα χρειαστείς για την αφήγηση της ιστορίας σου. Η μέση της περιπέτειάς σου θα περίμενες σίγουρα ότι θα είναι κάπου στη πλαγιά του βουνού, για να ξαποστάσεις και να απολαύσεις τη θέα από ψηλά.

Όχι! Η μέση στην αφήγηση της ιστορίας σου βρίσκεται στην κορυφή, όπως μπορείς να διαπιστώσεις και στην παρακάτω εικόνα. Είναι η ΚΟΡΥΦΩΣΗ της ιστορίας που διηγείσαι. Αν ήταν μια ταινία θα ήταν το σημείο όπου έχει την μεγαλύτερη αγωνία, λίγο πριν αποκαλυφτούν από τους ήρωες της ιστορίας όλα τα μυστήρια ή τα μυστικά που είχαν να πουν. Ας επιστρέψουμε πίσω στο βουνό μας. Όταν φτάνουμε στην κορυφή του βουνού, τότε αποκαλύπτεται στα μάτια μας ολόκληρη η θέα που έχει να μας αποκαλύψει το βουνό που σκαρφαλώσαμε, δηλαδή έχουμε αφηγηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας μας.

Όπως θα καταλάβατε και μόνοι σας δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα πάνω στην κορυφή, σιγά σιγά πρέπει να κατηφορίσουμε πάλι προς τους πρόποδες γεμάτοι εικόνες, εντυπώσεις και συναισθήματα από την περιπέτειά μας. Αυτές τις τελευταίες εντυπώσεις μας και τα συναισθήματά μας θα τα αφηγηθούμε στο τέλος της ιστορίας μας.

Τι λέτε παιδιά μου, αξίζει να ανεβούμε μαζί στο ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ;

Μπορείς να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία, παίρνοντας ιδέες από τις παρακάτω εικονογραφημένες εικόνες ή αξιοποιώντας τις εικόνες της δικής σου φαντασίας (λιμνούλας).

Ανακαλύπτω τις λεξούλες και τις συνδυάζω μες στο «καζάνι» της φαντασίας μου για να δημιουργήσω ένα ποιηματάκι ή ένα γλωσσοδέτη

Φύλλο εργασίας:

Το δωμάτιο του ζαχαροπλάστη και το καζάνι της φαντασίας μου.docx

Μαθηματικά

Λύσεις :

Με τα ψηφία 1,0 και 9 φτιάχνω τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο εξαψήφιο αριθμό χρησιμοποιώντας κάθε ψηφίο τουλάχιστον μία φορά.

Προσοχή οι αριθμοί σου πρέπει να είναι έως 200.000!

Εάν εφαρμόσατε σωστά την "στρατηγική σας" τότε οι αριθμοί σας θα συμφωνούν με τις παρακάτω λύσεις:

(1,0, 9): μεγαλύτερος 199.990

μικρότερος 100.009

(1,3,4,5) μεγαλύτερος 155.543

μικρότερος 111.345

(1, 0) μεγαλύτερος 111.110

μικρότερος 100.000

Leave a Reply