Τα μαθηματικά στο νηπιαγωγείο. Πρόγραμμα σπουδών για την προσχολική εκπαίδευση

Το πρόγραμμα σπουδών Προσχολικής Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 687/10-2-2023 με απόφαση της Υφυπουργού ΥΠΑΙΘ κας Ζ. Μακρή.

Τα μαθηματικά εντάσσονται στη θεματική περιοχή Παιδί και Θετικές Επιστήμες και αναπτύσσονται στις υποενότητες 1. Γεωμετρία και μετρήσεις, 2. Αριθμοί πράξεις και άλγεβρα και 3. Στοχαστικά μαθηματικά. 

Αλλά τι είναι τα μαθηματικά; Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών: "Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη που μελετά έννοιες και σχέσεις που αφορούν την ποσότητα και τον χώρο και ταυτόχρονα ένα εργαλείο για την κατανόηση και ερμηνεία του φυσικού κόσμου. Στοχεύοντας στην εξεύρεση της βέλτιστης στρατηγικής επίλυσης προβλήματος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της λογικής και δημιουργικής σκέψης. Η Θεματική Ενότητα Μαθηματικά αντλεί από τα χαρακτηριστικά της μαθηματικής επιστήμης, για να εξοικειώσει τα παιδιά με τον μαθηματικό συλλογισμό. Σκοπός είναι να καταστούν τα παιδιά ικανά να εφαρμόζουν τη μαθηματική σκέψη στην καθημερινότητά τους, ώστε να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο ζητήματα που αφορούν το φυσικό, τεχνητό και κοινωνικό περιβάλλον. "

Δείτε στο ακόλουθο link το Πρόγραμμα Σπουδών: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/fek-2023-tefxos_b-00687-downloaded_-10_02_2023.pdf

Μπορεί η γεωμετρία να είναι τέχνη; Tate kids

Τα σχήματα δεν υπάρχουν πουθενά στη φύση! Ναι αλήθεια είναι! ΠΟΥΘΕΝΑ!  Όμως ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να οργανώσει τον κόσμο γύρω του δημιούργησε τις έννοιες των σχημάτων. Αν έχετε ευχέρεια στη χρήση της αγγλικής γλώσσας δείτε με τα παιδιά αυτό το υπέροχο βίντεο για τη γεωμετρία και τέχνη από την Tate kids τη διάσημη γκαλερί που βρίσκεται στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρεττανίας 

 

 

 

Αριθμοί σε έργα τέχνης

Έλα να παίξουμε! 

Παιχνίδι αντιστοίχισης. Πόσα αντικείμενα βλέπεις μέσα σε κάθε έργο τέχνης;

Παιδιά σας άρεσε το παιχνίδι ή όχι; Αφήστε μου φατσούλα στα σχόλια!

 

 

O σπόρος βλασταίνει

Έλα να παίξουμε!  

Ένα διαδραστικό παιχνίδι χρονικής ακολουθίας.

 

Παιδιά σας άρεσε το παιχνίδι ή όχι; Αφήστε μου φατσούλα στα σχόλια!

 

Με ποιο σχήμα ταιριάζει;

Έλα να παίξουμε! 

Ένα παιχνίδι αντιστοίχισης αντικειμένων και σχημάτων.

Παιδιά σας άρεσε το παιχνίδι ή όχι; Αφήστε μου φατσούλα στα σχόλια!

 

Τι σχήμα έχουν τα μνημεία; Αναζήτηση με το google earth

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν αλλά ο Αη Βασίλης λείπει διακοπές.

Τα ξωτικά ανησυχούν και στέλνουν γράμμα στα παιδιά αν μπορούν να τα βοηθήσουν να τον βρούν. Το πολικό εξπρές είναι στη διάθεσή τους. Πρώτο στοιχείο! Ο Αη Βασίλης πήγε στο Μεξικό να δει τις πυραμίδες. Στο φανταστικό αυτό ταξίδι τα παιδιά όταν φτάνουν στη χώρα του προορισμού αναζητούν στο διαδραστικό εργαλείο Google earth τα μνημεία μήπως και συναντήσουν εκεί το Αη Βασίλη. Τι σχήματα βλέπετε σε αυτά; Παίζοντας μέσα σε αυτό το φανταστικό πλαίσιο τα παιδιά ανακαλύπτουν τα στερεά σχήματα στα μνημεία που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι. Έτσι στο Μεξικό θα δουν τις πυραμίδες, στο Παρίσι τον πύργο του Άιφελ, στην Ιταλία το Κολοσσαίο, στην Ελλάδα τον Παρθενώνα.

Και ίσως το ταξίδι συνεχιστεί και αλλού!

 

Φτιάξτε τα δικά σας γεωμετρικά στερεά!

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε το εκπαιδευτικό βίντεο του Φωτόδεντρου με τίτλο "Παραμυθοταξιδεύματα και όμορφα μπερδέματα". Ένα εκπαιδευτικό βίντεο για να δείτε παιδιά τα γεωμετρικά στερεά και να μάθετε πώς να φτιάξετε ένα δικό σας κύβο. Υλικά που θα χρειαστείτε για την κατασκευή του κύβου:  πλαστελίνη και καλαμάκια!  Μετά αν θέλετε φωτογραφήστε και αναρτήστε την κατασκευή σας στο padlet μας "Οι δημιουργίες σας"! Καλή διασκέδαση!

http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/1739

Τα σχήματα στην τέχνη.

Τα έργα τέχνης όπως ο πίνακας του  Piet Mondrian Composition II μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά για το τετράγωνο και το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Μπορούμε στη συνέχεια να τους δώσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους έργο με τον τρόπο του Modrian με υλικά τα πίνελα και τις τέμπερες. Οι μαύρες γραμμές μπορούν να γίνουν με μονωτική ταινία. Δημιουργικά μαθηματικά με έμπνευση από την τέχνη.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δουν και τον κύκλο στα έργα των  Kadinsky, Malevich και Rodchenko.

 

 

 

 

 

Αλλά και σε άλλους καλλιτέχνες όπως ο Victor Vasarely

4.0.1

Προσεγγίζοντας τα επίπεδα σχήματα

Επιλέγουμε να προσεγγίσουμε τα σχήματα αρχικά με παιγνιώδεις δραστηριότητες. Σχηματίζουμε διαφορετικά τρίγωνα σε διάφορες θέσεις στο πάτωμα με χαρτοταινία και τα παιδιά καλούνται να τα παρατηρήσουν, να τα συγκρίνουν, να μετρήσουν πλευρές και να μεταφέρουν ότι γνώσεις έχουν. Με μουσική και με διαφορετικούς τρόπους περπατούν πάνω στις πλευρές, μπαίνουν μέσα και έξω, στέκονται στις κορυφές. Κυνηγούν σε μικρές ομάδες σχήματα στο χώρο, βρίσκουν μόνο τρίγωνα και τα τοποθετούν στις φωλιές τους. Οι ομάδες ελέγχουν η μία την άλλη. Δημιουργούν συνεργατικά η κάθε ομάδα ένα σχέδιο με τα τρίγωνα που έχουν συγκεντρώσει.

Ανακαλύψτε τα σχήματα στο χώρο και στα αντικείμενα γύρω σας

Γνωριμία με τα σχήματα. Ο κύκλος, το τρίγωνο, το τετράγωνο, το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα σχήματα που έχουν τα αντικείμενα στο χώρο γύρω μας. Ανακαλύψτε μαζί μας τα σχήματα.