Τα μαθηματικά στο νηπιαγωγείο. Πρόγραμμα σπουδών για την προσχολική εκπαίδευση

Το πρόγραμμα σπουδών Προσχολικής Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 687/10-2-2023 με απόφαση της Υφυπουργού ΥΠΑΙΘ κας Ζ. Μακρή.

Τα μαθηματικά εντάσσονται στη θεματική περιοχή Παιδί και Θετικές Επιστήμες και αναπτύσσονται στις υποενότητες 1. Γεωμετρία και μετρήσεις, 2. Αριθμοί πράξεις και άλγεβρα και 3. Στοχαστικά μαθηματικά. 

Αλλά τι είναι τα μαθηματικά; Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών: "Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη που μελετά έννοιες και σχέσεις που αφορούν την ποσότητα και τον χώρο και ταυτόχρονα ένα εργαλείο για την κατανόηση και ερμηνεία του φυσικού κόσμου. Στοχεύοντας στην εξεύρεση της βέλτιστης στρατηγικής επίλυσης προβλήματος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της λογικής και δημιουργικής σκέψης. Η Θεματική Ενότητα Μαθηματικά αντλεί από τα χαρακτηριστικά της μαθηματικής επιστήμης, για να εξοικειώσει τα παιδιά με τον μαθηματικό συλλογισμό. Σκοπός είναι να καταστούν τα παιδιά ικανά να εφαρμόζουν τη μαθηματική σκέψη στην καθημερινότητά τους, ώστε να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο ζητήματα που αφορούν το φυσικό, τεχνητό και κοινωνικό περιβάλλον. "

Δείτε στο ακόλουθο link το Πρόγραμμα Σπουδών: https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/fek-2023-tefxos_b-00687-downloaded_-10_02_2023.pdf