Οργάνωση εκδήλωσης: Ευρωπαική Εβδομάδα Κώδικα 2023

Πρωταθλητής Ξεναγός ή Πρωταθλητής Τουρίστας; cw23-8oPFD

Φέτος δημιούργησα την πρώτη μου δραστηριότητα για την εβδομάδα κώδικα.  Έμπνευση αποτέλεσαν άλλα έργα συναδέλφων με κεντρικό θέμα την πόλη. Η δραστηριότητα αναπτύσσεται αναλυτικά στα βήματα του padlet.

https://padlet.com/marxat882/cw23-8opfd-ga6rlh5etp19tbx2

Περιληπτικά:

Οι μαθητές χρησιμοποιούν ως δάπεδο σημεία αναφορά της πόλης τους (μουσεία, αξιοθέατα κ.α.) τα οποία ο εκπαιδευτικός έχει συλλέξει μέσα από τα ίδια τα παιδιά και τα έχει εκτυπώσει σε τετράγωνα μήκους 15 εκατοστών.

Χωρίζονται σε ομάδες και γίνονται εκ περιτροπής ξεναγοί και τουρίστες. Κάθε ομάδα έχει ως αποστολή να καθοδηγήσει τις υπόλοιπες χρησιμοποιώντας την έγκλιση, το πρόσωπο και τον αριθμό που θα αναγράφει η κάρτα που θα τραβήξει, αφού πρώτα συμπληρώσουν το ομαδικό φυλλάδιο με τον κώδικα που πρέπει να πατήσουν πάνω στο Bee Bot.

Από την άλλη, τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων πρέπει να ακολουθήσουν αρχικά τις προφορικές οδηγίες για να βρεθούν στο  σημείο της πόλης που θα τους υποδείξουν, συμπληρώνοντας το προσαρμοσμένο φύλλο εργασίας.  Επειτα, το BeeBot προγραμματίζεται από τους ξεναγούς και αποκαλύπτει το προορισμό με τις υπόλοιπες ομάδες να διαπιστώνουν αν καθοδηγήθηκαν σωστά ή λάθος.

Κάθε μέλος που θα ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες χαρίζει πόντο στην ομάδα του. Η ομάδα που θα καθοδηγήσει τους περισσότερους συμμαθητές σωστά ανακηρύσσεται "Πρωταθλητές-Ξεναγοί"  λαμβάνοντας το αντίστοιχο σήμα (badge). Αντίστοιχα, η ομάδα που θα έχει τους περισσότερους τουρίστες στον σωστό προορισμό θα αναδείξει τους "Πρωταθλητές-Τουρίστες".

Η δράση έχει δημιουργηθεί για τις μεγάλες τάξεις τυ δημοτικού, ωστόσο μπορεί με μια διαφοροποίηση στην χρήση εγκλίσεων να χρησιμοποιηθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Πρωταθλητές ή μη, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι γιατί παίζουμε, μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε διασκεδάζουμε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.

Προσοχή:

Για την έγκυρη συμμετοχή σας και τη λήψη του επίσημου πιστοποιητικού συμμετοχής,  δηλαδή για  να προσθέσετε επίσημα την εκδήλωση αυτή, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Συνδεθείτε στην σελίδα: https://codeweek.eu/  (εάν είναι η πρώτη σας φορά πρέπει να δημιουργήσετε ένα προφίλ μέσω εγγραφής)
  2. Από το Οριζόντιο Μενού επιλέγεται "Δραστηριότητες"  και έπειτα "Προσθήκη Εκδήλωσης".

3.Στο παράθυρο που ανοίγει συμπληρώνετε τα στοιχεία του δικού σας σχολείου όπως φαίνεται στην εικόνα, καθώς επίσης και το email  σας.

4.Στην περιγραφή βάζετε το παρακάτω:

 H παρούσα δραστηριότητα προγραμματισμού δημιουργήθηκε για μαθητές/τριες της Ε τάξης. Πραγματεύεται την παραγωγή κατευθυντικού λόγου, με σκόπιμη χρήση των τριών εγκλίσεων για παροχή οδηγιών. Οι μαθητές/τριες εργάζονται τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, μέσα από μια διαδικασία προκλήσεων για ορθή παραγωγή και λήψη οδηγιών με βοηθό και το Bee Bot. Αναλυτικά τα βήματα και το padlet  υλοποίησης: https://padlet.com/marxat882/padlet-ga6rlh5etp19tbx2  

5.Στις ετικέτες βάζετε τα εξής:

6.Στον κωδικό βάζετε: cw23-8oPFD

Πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί ο παραπάνω κωδικός για να μπορέσει η εκδήλωση να ομαδοποιηθεί με τη δική μας ως διοργανωτές.

  1. Εικόνα μπορείτε να ανεβάσετε την ίδια

 

8.Μετά την υλοποίηση της δραστηριότητας ανεβάστε μερικές φωτογραφίες στο Padlet που έχει δημιουργηθεί για την εκδήλωση, ως τεκμήρια της υλοποίησης.

9.Συμπληρώνετε τα στοιχεία σαςστο αρχείο, για να λάβετε μέρος στην κλήρωση για δωράκια του CodeWeek. https://forms.gle/o38CDmitFVEHuUp96

Δείτε τον αριθμό συμμετοχών ανα χώρα και ελάτε να γίνουμε περισσότεροι!

Θα χαρώ να δω όσα κάνετε με τους μαθητές/τριες σας!

Να περάσετε όμορφα και να διασκεδάσετε!

Leave a Reply