Ανοιχτή εκδήλωσή ρομποτικής για Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2023

To σχολείο μας διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά ανοιχτή δραστηριότητα για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα (Code Week 2023)!

Κάθε χρόνο σχολεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν δράσεις ρομποτικής και προγραμματισμού για να διαδώσουν την υπολογιστική  και κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, την ομαδική  εργασία, τη δημιουργικότητα  και να δείξουν τη διασκεδαστική οπτική του προγραμματισμού. Οι δράσεις δηλώνονται επίσημα, λαμβάνουν έγκριση και τοποθετούνται στον παρακάτω ψηφιακό χάρτη.

https://codeweek.eu/events

     

Η δική μας ανοιχτή δράση έχει  ως κεντρικό θέμα τη ξενάγηση σε σημεία αναφοράς της πόλης μας, το Διδυμότειχο, εμπλέκοντας άξονες του κατευθυντικου λόγου, της τοπικής ιστορίας και του προγραμματισμού στο Bee Bot. Ταυτόχρονα οι μαθητές/τρεις εργάζονται συνεργατικά σε ομάδες, αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους μέσα σε αυτές, μαθαίνουν να δίνουν και να λαμβάνουν οδηγίες, μαζεύουν πόντους για την ομάδα τους και επαληθεύουν τις οδηγίες τους μέσω του Bee Bot.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριές της Ε  τάξης αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, εργάστηκαν πάνω στο ομαδικό φύλλο εργασίας τους και χάραξαν διαδρομή για το δικό τους μυστικό σημείο αναφοράς στο "χαλί του πλέγματος". Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με κάθε ομάδα να γίνεται "ξεναγός" στις υπόλοιπες. Μετέπειτα, ένα από τα μέλη της ομάδας ως εκπρόσωπος των ξεναγών έδινε προφορικές οδηγίες στις άλλες ομάδες για να φτάσουν στο σημείο αυτό. Τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων , ως τουρίστες σημειώνουν ατομικά στο φυλλάδιο τους τη διαδρομή που ακούν στις οδηγίες του "εκπροσώπου των ξεναγών". Η διαδικασία, αν και φαίνεται εύκολη, είναι αυξημένων απαιτήσεων καθώς απαιτεί από τους μαθητές/τριες, πέρα από δεξιότητες προσανατολισμού και σαφήνειας λόγου, τη χρήση συγκεκριμένης έγκλισης, προσώπου και αριθμού στον λόγο.  Η ομάδα που θα καθοδηγήσει σωστά και θα έχει τους περισσότερους τουρίστες (τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων)  στον προορισμό της κερδίζει τον τίτλο "Πρωταθλητές Ξεναγοί". Όλοι οι υπόλοιποι ανακηρύσσονται σε "Πρωταθλητές Τουρίστες". Όλοι λαμβάνουν το αντίστοιχο αυτοκόλλητο σήμα κονκαρδα και κάπως έτσι  όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Παρακάτω βρίσκεται ο επίσημος σύνδεσμος με όλα τα βήματα υλοποίησης.

https://padlet.com/marxat882/cw23-8opfd-ga6rlh5etp19tbx2

 

Καλούμε όσοι/ες θέλουν να υλοποιήσουν τη δραστηριότητα μας να ανεβάσουν φωτογραφικά  τεκμήρια της υλοποίησης στο Padlet της δράσης και να δηλώσουν επίσημα τη συμμετοχή τους χρησιμοποιώντας τον κωδικό  cw23-8oPFD

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα δηλώσετε επίσημα τη δράση σας και πως θα λάβετε πιστοποιητικό συμμετοχής για τη σχολική μονάδα, τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές/τρεις θα βρείτε εδώ και στην επίσημη σελίδα Code Week .

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Χατζηλουδη Μαρία,   Μίχου Άννα

 

Αναδημοσίευση απότο άρθρο του 4οθ Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου

https://blogs.sch.gr/4dimdid/2023/10/20/anoichti-drastiriotita-rompotikis-gia-tin-eyropaiki-evdomada-kodika-code-week-2023/ 

 

 

 

 

 

Leave a Reply