Τι είναι ο αλφισμός

Ο αλφισμός ή αλμπινισμός είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την έλλειψη μελανίνης.

4 facts για τον αλμπινισμό

-Δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο κάποια από τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

-Πρόκειται για γενετικό νόσημα.

-Ο αλμπινισμός επηρεάζει τα μαλλιά, τα μάτια, το δέρμα και την όραση.

-Εκτιμάται πως 1 στους 70 ανθρώπους φέρει τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο.

Αλφισμός και προβλήματα όρασης

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, ο αλφισμός είναι μία από τις συχνότερες κληρονομικές παθήσεις που οδηγούν σε σοβαρή μείωση της όρασης. Ανατομικά οι αλμπίνοι έχουν μια ιδιαιτερότητα στα μάτια τους (μεγαλύτερο αριθμό χιασμένων οπτικών νευρικών ινών στο επίπεδο του χιάσματος). Αυτή οδηγεί σε μειωμένη όραση, μειωμένη ακρίβεια στη προσήλωση και διαταραγμένες οφθαλμικές κινήσεις.

Ο αλφισμός διακρίνεται σε δύο βασικές μορφές: τον οφθαλμοδερματικό (εμπλοκή δέρματος και ματιών) και τον οφθαλμικό (εμπλοκή μόνο των ματιών). Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη διόρθωση της όποιας σημαντικής διαθλαστικής ανωμαλίας (κύρια του αστιγματισμού), συνταγογραφία ενισχυμένων κοντινών γυαλιών ή βοηθημάτων χαμηλής όρασης. Φωτοχρωμικά γυαλιά απαιτούνται για την αντιμετώπιση του έντονου φωτισμού.

 

Σαφώς είναι πολύ δύσκολο να είστε αλμπίνοι. Αλλά μια από τις χειρότερες περιοχές για να έχετε αυτή τη γενετική ανωμαλία είναι σε κάποια ήπειρο όπως είναι η Αφρική, όπου ο αλφισμός είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Αυτό, λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας, αλλά και του κοινωνικού στίγματος του να είσαι αλμπίνος.

 

Μια ιστορία ……………………….

Υπό το φόβο της εξαφάνισης ζουν οι συνεχώς κυνηγημένοι σε πολλά κράτη της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Τανζανία, «αλμπίνοι», οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια της λευκοπάθειας. Το τελευταίο περιστατικό ακρωτηριασμού ενός 7χρονου αγοριού για να χρησιμοποιηθούν τα άκρα του σε τελετές μαγείας ή να πουληθούν σαν φυλακτά, επαναφέρει το τραγικό αυτό θέμα στην επιφάνεια.
Ο άτυχος Μουιγκούλου Μαγκέσα έπεσε πριν από μερικές ημέρες στα χέρια τριών αδίστακτων ανθρώπων οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και έκοψαν τα χέρια του με σκοπό να τα μοσχοπουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας Μιλέπα στην Τανζανία το αγόρι βρήκαν εγκαταλειμμένο στο δρόμο κάποιοι συμμαθητές του που τον συνόδευσαν σπίτι ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της περιοχής.

Το τελευταίο περιστατικό φέρνει ξανά στο φως της δημοσιότητας το ανελέητο κυνηγητό στο υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής με τα διάφορα μέλη του σώματός τους να πωλούνται μέχρι χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά ως φυλακτά και αντικείμενα σε τελετές μαγείας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα μία μητέρα τεσσάρων παιδιών είδε μια συμμορία πέντε λαθρέμπορων να της επιτίθεται και να της κόβουν το χέρι, το οποίο, ωστόσο, βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα πεταμένο σε ένα χωράφι.

Τον περασμένο μήνα ένα ακόμη αγόρι πέθανε σε μια άλλη περιοχή της Τανζανίας καθώς άγνωστοι του έκοψαν ολόκληρο το χέρι.

Leave a Reply