English

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Επιλύοντας Ειρηνικά τις Συγκρούσεις»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο «Επιλύοντας Ειρηνικά Συγκρούσεις», στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου "Ζω καλύτερα - Ευ ζην". Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το ζήτημα των συγκρούσεων με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι ακόμα και οι δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για μάθηση, συνεργασία και εξέλιξη.

Στο εργαστήριο αυτό οι μικροί μαθητές όρισαν τη «σύγκρουση», ανέλυσαν καταστάσεις σύγκρουσης, εντοπίζοντας τα φανερά και κρυμμένα συναισθήματα των εμπλεκόμενων, δημιούργησαν κολάζ με εικόνες και σύντομους διαλόγους που αποτύπωναν διαφορετικές αντιδράσεις σε συγκρούσεις: παθητικές, επιθετικές και διεκδικητικές, έγραψαν διαλόγους και έπαιξαν ρόλους, εξερευνώντας τις τρεις διαφορετικές εκδοχές αντίδρασης σε μια σύγκρουση, μπήκαν στη θέση των εμπλεκόμενων και πρότειναν λύσεις, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες κάθε πλευράς και τέλος, κατασκεύασαν όλοι μαζί έναν φωτεινό σηματοδότη επίλυσης συγκρούσεων, κάθε φανάρι συμβόλιζε και από ένα βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης (🔴 Σταματώ και ελέγχω τον θυμό μου, 🟡 Καθορίζω το πρόβλημα και σκέφτομαι λύσεις, 🟢 Επιλέγω και εφαρμόζω τη λύση). Ο σηματοδότης αυτός τοποθετήθηκε στην τάξη μας, υπενθυμίζοντας μας ότι μπορούμε πάντα να διαλέξουμε τον δρόμο της ηρεμίας και της συνεργασίας.

Το εργαστήριο αυτό μας έμαθε πως οι συγκρούσεις δεν είναι πάντα κάτι κακό. Αντίθετα, όταν αντιμετωπίζονται με σεβασμό, κατανόηση και διάθεση για επίλυση, μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους και να ενισχύσουν την αλληλοκατανόηση.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για τη συμμετοχή και τις ιδέες τους!

Συμμετοχή στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας

Με μεγάλη χαρά και δημιουργική διάθεση, η τάξη μας συμμετείχε στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν το δικό τους πρωτότυπο παραμύθι με τίτλο «Ο Ρίκο ο Πιτσιρίκος και η παρέα των φίλων», εμπνευσμένο από το διαχρονικό και σοβαρό θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Λίγα λόγια για το παραμύθι: Ρίκο ο Πιτσιρίκος και η παρέα των φίλων Ο Ρίκο, ένα ντροπαλό αλλά καλόκαρδο παιδί, περνάει δύσκολες στιγμές στο σχολείο καθώς δέχεται λεκτικό και κοινωνικό εκφοβισμό από μια ομάδα συμμαθητών του λόγω της εμφάνισής του. Παρόλο που είναι καλός μαθητής και αγαπά το παιχνίδι με τον αδερφό του, στο σχολείο νιώθει απομονωμένος και στεναχωρημένος. Η κατάσταση φτάνει στα αυτιά των γονιών του και, με τη βοήθεια της δασκάλας και του διευθυντή, δίνεται η ευκαιρία στους θύτες να καταλάβουν το λάθος τους. Ζητούν συγγνώμη και από τότε ξεκινά μια νέα σελίδα, με φιλία, αποδοχή και σεβασμό.

Το παραμύθι μας μιλά με απλό και γλυκό τρόπο για τη δύναμη της επικοινωνίας, της συνεργασίας μεταξύ γονέων και σχολείου, και της αξίας της συγχώρεσης.

Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά και να συνειδητοποιήσουν πως με φαντασία και ενσυναίσθηση μπορούμε να χτίσουμε ένα σχολείο χωρίς βία – γεμάτο φιλία, κατανόηση και αγάπη.

Μπράβο στους μικρούς μας συγγραφείς για το υπέροχο μήνυμα που μας έστειλαν!

Συμμετοχή στις δράσεις που οργανώθηκαν για την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Με αφορμή την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το τμήμα μας είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει στη μεγάλη συνάντηση των σχολείων του Δικτύου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού του νομού Ηλείας, που φέτος πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο με τεράστιο ιστορικό και συμβολικό βάρος: την Αρχαία Ολυμπία.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με μια μοναδική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και τις αξίες που εκείνοι πρέσβευαν – την ειρήνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό, αξίες που είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.
Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο άλσος της Εκεχειρίας, έναν τόπο αφιερωμένο στη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη. Εκεί πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις και εργαστήρια που στόχο είχαν την ευαισθητοποίηση απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν εμπειρίες και έστειλαν όλοι μαζί το δικό τους μήνυμα ενάντια στη βία.
Η δική μας ομάδα παρουσίασε με υπερηφάνεια το παραμύθι που δημιούργησε με αφορμή το θέμα του σχολικού εκφοβισμού «Ρίκο ο Πιτσιρίκος και η παρέα των φίλων». Ένα παραμύθι γραμμένο από τους ίδιους τους μαθητές, με φαντασία, προβληματισμό και πολύ συναίσθημα. Μέσα από την αφήγηση και τη δραματοποίησή του, οι μαθητές μας μετέφεραν στους παρευρισκόμενους το μήνυμα πως κάθε φωνή μετράει και πως όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο φαινόμενο του εκφοβισμού.
Η εμπειρία αυτή ήταν για όλους μας πολύτιμη. Γυρίσαμε πίσω γεμάτοι εικόνες, συναισθήματα και έμπνευση για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο χωρίς βία, ένα σχολείο που χωράει όλους και όλες.

Επίσκεψη στο ΜΕΤ Πάτρας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής και με αφορμή το κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», οι μαθητές της Ε' τάξης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία εκπαιδευτική εμπειρία που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη. Επισκεφτήκαμε το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας) στην Πάτρα, όπου συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όταν ο Ηλεκτρισμός τον Μαγνητισμό Συνάντησε».

 

Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού μέσα από εντυπωσιακά πειράματα και διαδραστικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολουθήσαμε πειράματα που εξηγούσαν τις βασικές αρχές του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, όπως η δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων και μαγνητικών πεδίων.

Οι γνώσεις που αποκτήσαμε έγιναν πιο κατανοητές και ενδιαφέρουσες μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες. Είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με διαφορετικές συσκευές, να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις των υλικών και να κατανοήσουμε πώς οι δύο αυτές δυνάμεις, ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός, συνεργάζονται στην καθημερινή μας ζωή.

Φεύγοντας από το ΜΕΤ, είχαμε γεμίσει με νέες γνώσεις και πολλές εμπειρίες. Η επίσκεψη αυτή ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές αρχές του φυσικού κόσμου και να συνδέσουμε τη θεωρητική μάθηση με τη διαδραστική εξερεύνηση, δημιουργώντας έτσι μία πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα αντίληψη για την επιστήμη.

Δημιουργία Μουσικών Οργάνων και Ανάλυση Ποιημάτων στην Γλώσσα

Στο μάθημα της Γλώσσας, στην ενότητα 7 με θέμα "Μουσική", οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη φαντασία με τη δημιουργικότητα, κατασκευάζοντας μουσικά όργανα από άχρηστο υλικό. Κλακέτες, μαράκες και φυσαρμόνικες ήταν τα όργανα που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια καθημερινών αντικειμένων, δείχνοντας ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά άχρηστο, όταν το χρησιμοποιούμε σωστά. Ταυτόχρονα, οι μαθητές ασκήθηκαν στο κειμενικό είδος των οδηγιών. Περιέγραψαν τα υλικά που χρησιμοποίησαν και τον τρόπο κατασκευής των οργάνων τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και λίγα στοιχεία για την ιστορία τους.

Ακόμη, διάβασαν και ανέλυσαν μελωποιημένα ποιήματα, όπως τα "Αν όλα τα παιδιά της Γης", "Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι" και "Τα μικρά παιδιά". Μέσα σε αυτά, οι μαθητές εντόπισαν τις εικόνες που περιέχονταν και οπτικοποίησαν τις σκηνές που τους εντυπωσίασαν, ζωγραφίζοντας τες με τη δική τους μοναδική προοπτική.

Η ενότητα αυτή συνδύασε τη μουσική, την τέχνη και τη γραφή με έναν τρόπο που ενθουσίασε τα παιδιά και τους έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, ενώ παράλληλα έμαθαν για την αξία της ανακύκλωσης και της δημιουργίας από υλικά που, ενδεχομένως, θα περνούσαν απαρατήρητα.

Όταν η Φυσική συνάντησε τη Ζαχαροπλαστική!

Στο μάθημα της Φυσικής και στο κεφάλαιο της Θερμότητας, οι μαθητές εξερεύνησαν τις έννοιες της τήξης και της πήξης, κατανοώντας πως η θερμότητα επηρεάζει τα υλικά σώματα αλλάζοντας τη φυσική τους κατάσταση. Η ολοκλήρωση του κεφαλαίου αυτού δεν ήρθε με μια τυπική θεωρητική εξήγηση, αλλά με τον πιο γλυκό και απολαυστικό τρόπο!

Μετά την ανάλυση των φαινομένων της τήξης και της πήξης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους στην πράξη, φτιάχνοντας σοκολατάκια. Αρχικά, λιώσαμε τη στερεή σοκολάτα και τη μετατρέψαμε σε υγρή μορφή και εν συνέχεια, αφού περιλούσαμε με αυτήν τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα) ψύξαμε το μείγμα μας δημιουργώντας λαχταριστά σοκολατάκια!

Αυτή η δημιουργική δραστηριότητα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο πώς οι φυσικές διεργασίες, όπως η τήξη και η πήξη, επηρεάζουν την ύλη γύρω μας, ενώ ταυτόχρονα τους προσέφερε την ευχαρίστηση να απολαύσουν τα γλυκά τους δημιουργήματα. Έτσι, το μάθημα της φυσικής απέκτησε μια γλυκιά διάσταση, κάνοντάς το ακόμα πιο ενδιαφέρον και αξέχαστο για τους μαθητές, οι οποίοι πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη με τον πιο απολαυστικό και δημιουργικό τρόπο.

Δράση – Απλώνω Ευτυχία

Το τμήμα μας συμμετείχε στη δράση «Απλώνω Ευτυχία δυναμώνω τη ΦΛΟΓΑ στην καρδιά». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά γύρω από έννοιες, όπως: η ευτυχία, η προσφορά, η αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το έργο του Oscar Wilde "Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας", που μας δίδαξε τη δύναμη της ανιδιοτελούς προσφοράς και τη σημασία της βοήθειας στους άλλους. Η ιστορία αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να αναγνωρίσουμε ποια είναι τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Υπό την καθοδήγηση της δασκάλας των εικαστικών του σχολείου μας ζωγραφίσαμε με ανεξίτηλους μαρκαδόρους πάνω σε λευκά t-shirt, όσα μας κάνουν ευτυχισμένους, από μικρές χαρές της καθημερινότητας, μέχρι τα όνειρά μας για έναν καλύτερο κόσμο. Συνειδητοποιήσαμε ότι γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους που τους εμποδίζουν από το να νιώσουν ευτυχισμένοι. Αποφασίσαμε να μη μείνουμε θεατές και να λάβουμε δράση συγκεντρώνοντας χρήματα για τη "Φλόγα", έναν οργανισμό που στηρίζει παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους. Δημιουργήσαμε καταλόγους με καλές πράξεις η υλοποίηση των οποίων θα μας απέφερε ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο που θα μας έφερνε πιο κοντά στον στόχο μας, να ενισχύσουμε την ευτυχία των άλλων. Κατασκευάσαμε κουμπαράδες στους οποίους θα συγκεντρώναμε τα χρήματα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδώσαμε τα χρήματα που συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών μας στον εκπρόσωπο της Φλόγας που επισκέφθηκε το σχολείο μας και απλώσαμε τη δική μας μπουγάδα ευτυχίας. Με αυτή τη δράση, επιδιώξαμε να αναδείξουμε τη σημασία της αλληλεγγύης και να μεταδώσουμε στα παιδιά του σχολείου μας την αξία του να προσφέρουμε στους άλλους, κάνοντάς τους μέρος ενός σημαντικού σκοπού.

Αλληλογραφία με Σχολείο της Πάτρας

Στην ενότητα 6 «Οι φίλοι μας, οι φίλες μας», οι μαθητές διδάσκονται το κειμενικό είδος της επιστολής. Στο πλαίσιο της ενότητας αυτής είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα αλληλογραφίας. Συγκεκριμένα, αλληλογραφήσαμε με ένα νηπιαγωγείο της Πάτρας, με σκοπό να γνωρίσουμε άλλα παιδιά και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τη ζωή μας, τα ενδιαφέροντά μας και τα σχολεία μας. Στα γράμματά τους, τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους, περιγράφοντας τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, τα αγαπημένα τους χόμπι και τις δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. Μίλησαν για το σχολείο τους, το καθημερινό πρόγραμμα, τα μαθήματα που τους αρέσουν. Επίσης, αναφέρθηκαν στην πόλη τους, τον Πύργο, και παρουσίασαν σημαντικά μνημεία, κτίρια, μουσεία της πόλης, την πολιτιστική ζωή της πόλης, μέρη που μπορεί κανείς να διασκεδάσει. Αυτή η δραστηριότητα, όχι μόνο ενίσχυσε τις ικανότητες γραφής και έκφρασης των μαθητών, αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με μαθητές που ζουν σε διαφορετική από εκείνους πόλη.

Περιγραφή κατοικίδιου ζώου

Στην ενότητα 4 «Τα ζώα που ζουν κοντά μας», οι μαθητές διδάσκονται το κειμενικό είδος της περιγραφής. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, κλήθηκαν να περιγράψουν το κατοικίδιο ζώο τους και να αποτυπώσουν με λέξεις τα χαρακτηριστικά του, τη συμπεριφορά του και τις ιδιαίτερες συνήθειές του. Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά, γράφοντας τα κείμενά τους τα οποία και συνόδευσαν με ζωγραφιές, προσφέροντας έτσι μια πιο ζωντανή και πλήρη εικόνα του ζώου που περιέγραφαν. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις περιγραφικές τους ικανότητες και να εκφράσουν την αγάπη και την φροντίδα τους για τα ζώα. Τα κείμενα και οι ζωγραφιές τους παρουσιάστηκαν στην τάξη, με κάθε μαθητή να μοιράζεται την περιγραφή του κατοικίδιού του και να εξηγεί τη σχέση που έχει μαζί του.

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων διοργανώσαμε μια ιδιαίτερη δράση φιλαναγνωσίας στην τάξη μας, που είχε ως στόχο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών μέσα από τη λογοτεχνία. Η δράση αυτή επικεντρώθηκε στην ανάγνωση του βιβλίου «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Γουάιλντ, ενός κλασικού έργου που μιλά για τη θυσία, την αγάπη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό για να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων κατανόησης, οι οποίες τους βοήθησαν να «ξεκλειδώσουν» την τοποθεσία, τον χρόνο και τα πρόσωπα της ιστορίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ανακάλυψαν τα σημαντικά στοιχεία της πλοκής και των χαρακτήρων, ενώ προβληματίστηκαν για την επικαιρότητα του μηνύματος που περνάει το έργο, αναγνωρίζοντας πως οι αξίες του, όπως η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία, παραμένουν επίκαιρες ακόμα και στη σύγχρονη κοινωνία.

Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δική τους δημιουργικότητα και φαντασία, δίνοντας το δικό τους τέλος στην ιστορία. Επόμενο προς επεξεργασία βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερί.