(Αντι)κοινωνικοί έφηβοι;

Με την άνοδο της τεχνολογίας, το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ιδίως για τους εφήβους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια και οι υπηρεσίες streaming είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι έφηβοι περνούν το χρόνο τους στο ίντερνετ. Ωστόσο, αυτός ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους στο να αποφεύγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να επιλέγουν να μένουν μέσα στο σπίτι.

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της εξάρτησης στο ίντερνετ είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχική και σωματική υγεία ενός εφήβου. Το να κάθεται κανείς μπροστά σε μια οθόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, καταπόνηση των ματιών και πόνο στην πλάτη. Ακόμη, ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Με την πανδημία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει γίνει ακόμη πιο εύκολο για τους εφήβους να υποπέσουν σε αυτές τις συνήθειες, καθώς οι διαδικτυακές δραστηριότητες έχουν αντικαταστήσει πολλές υπαίθριες δραστηριότητες.

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο συχνά δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες και μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους ή να διατηρήσουν σχέσεις. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με την επικοινωνία και την ενσυναίσθηση, γεγονός που μπορεί να τους δυσκολέψει να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με άλλους. Αυτή η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους τους θέτοντας όρια και ενθαρρύνοντας τις υπαίθριες δραστηριότητες. Ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη και η παρότρυνση σωματικών δραστηριοτήτων, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία ή τα ομαδικά αθλήματα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνου που περνούν στο ίντερνετ. Επιπλέον, η συμμετοχή σε οικογενειακές δραστηριότητες, όπως επιτραπέζια παιχνίδια ή βραδιές ταινιών, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων και στην προώθηση υγιών δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Εν κατακλείδι, η υποταγή στο διαδίκτυο αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους εφήβους. Ενώ η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, μπορεί επίσης να αποβεί επιζήμια για την ψυχοσωματική τους υγεία. Η ενθάρρυνση των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ο καθορισμός ορίων στο χρόνο που αφιερώνεται στην οθόνη και η προώθηση της υγιούς επικοινωνίας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του εθισμού στο διαδίκτυο και στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για τους εφήβους.

Αφήστε μια απάντηση